5x de lekkerste en gezonde bananenbrood recepten


5x de lekkerste en gezonde bananenbrood recepten

Ken je dat? Een fruitschaal vol fruit en je bananen blijven liggen? Natuurlijk is een banaantje tussendoor heerlijk, maar wanneer ze te rijp zijn vind ik bananen persoonlijk niet meer zo lekker. Natuurlijk kun je deze overrijpe bananen invriezen en er heerlijk bananenijs van maken. Of je maakt er een upside down bananencake van. Maar wat denk je van bananenbrood? Ik zette de 5 lekkerste en gezonde bananenbrood recepten op een rijtje. Van een bananenbrood met koffie en chocolade tot een heerlijk bananenbrood met pindakaas. En wat denk je van een variant met blauwe bessen of frambozen? Enjoy!

Wist jij dit over bananen?

Bananen staan bekend als dikmakertjes. Een beetje banaan levert al snel rond de 120 kcal. In vergelijking met ander fruit levert een banaan meer calorieën en zeker bij rijpe bananen is het suikergehalte hoger dan bij bijvoorbeeld een appeltje. Maar een banaan is zoveel meer dan zetmeel en koolhydraten!

  • Bananen bevatten het aminozuur tryptofaan. Dit stofje bevordert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en werkt als een natuurlijke rustgever.
  • But there’s more! Wanneer er voldoende serotonine aangemaakt is, wordt deze onder invloed van het donker vervolgens omgezet in het slaaphormoon melatonine. Daarnaast bevatten bananen magnesium en vitamine B6. Vitamine B6 is een noodzakelijke ‘hulpstof’ voor de omzetting van serotonine naar melatonine.
  • Bananen bevatten vezels en dat is fijn voor je spijsvertering. Bovendien geven de vezels een vullend gevoel.

1. Koffie bananenbrood met chocolade

gezonde bananenbrood recepten

Een plakje koffie bananenbrood met chocolade bij het ontbijt. Need I say more? Dit bananenbrood is trouwens glutenvrij. Havermeel maak je eenvoudig zelf van havermout. Hoe? Gewoon in je keukenmachine of blender! Dit geldt uiteraard ook voor amandelmeel. Amandelmeel is vrij prijzig (understatement) en door losse amandelen te gebruiken is dit glutenvrije bananenbrood een stuk voordeliger. Is glutenvrij voor jou geen issue? Dan kun je het amandelmeel ook vervangen door speltmeel.

Het recept vind je hier

2. Glutenvrij bananenbrood met pindakaas

gezonde bananenbrood recepten

Dit keer dook ik de keuken in voor een glutenvrij bananenbrood met pindakaas. Zo heb ik voor aankomende week weer een voorraadje breakfast cake in mijn vriezer. Want uit een homemade banana bread haal je al snel 10-12 plakken. Invriezen zoals ik doe is een goed idee, maar je kunt de plakjes ook een aantal dagen bewaren in de koelkast. En is je bananenbrood net een dagje te oud en een beetje uitgedroogd? Dan kun je deze ook even opbakken in de koekenpan.

Het recept vind je hier

3. Bananenbrood met blauwe bessen

gezonde bananenbrood recepten

Een van mijn favoriete bananenbrood recepten is deze met blauwe bessen. Ik gebruikte blauwe bessen uit de diepvries. Gevalletje: dat kan prima, maar verse blauwe bessen werkt toch beter. Doordat je de blauwe bessen uit de diepvries laat ontdooien komt er namelijk veel vocht vrij. Laat dit dus goed uitlekken voordat je de bessen door je beslag mengt.

Het recept vind je hier

4. Bananenbrood met frambozen en maanzaad

gezonde bananenbrood recepten

Het verhaal gaat dat bananenbrood in de jaren ’30 van de vorige eeuw in Amerika is ontstaan. Noodgedwongen weliswaar, want door de financiële crisis was food waste geen optie natuurlijk. Overrijpe bananen werden daarom gebruikt om er cake van te bakken. Stukken goedkoper dan meel en de bananen hoefden niet weggegooid te worden. Voor het lekkerste bananabread gebruik je dan ook hele rijpe bananen die heel zacht zijn en waarvan de schil al wat zwarte plekjes heeft.

Het recept vind je hier

5. Glutenvrij bananenbrood met walnoten

gezonde bananenbrood recepten

In mijn zoektocht naar glutenvrije baksel kwam ik al snel uit bij bananenbrood. Glutenvrij brood is lekker, maar in het kader van verandering van spijs doet eten is bananenbrood een welkome afwisseling. Deze keer maakte ik een variant met walnoten. Dit geeft meteen een lekkere bite aan je homemade bananenbrood!

Het recept vind je hier

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *