Bananenbrood met frambozen en maanzaad


Bananenbrood met frambozen en maanzaad

Bananenbrood is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens handig! Ik heb meestal wel een voorraadje voorgesneden in de vriezer liggen voor onderweg of als ontbijt. En dat is lekker wakker worden hoor. Inmiddels staan er al best wat recepten voor bananenbrood op Eat.Pure.Love. Maar less is more, daar doe ik natuurlijk niet aan. Daarom dook ik afgelopen week de keuken in en maakte ik dit glutenvrije bananenbrood met frambozen en maanzaad.

Het verhaal gaat dat bananenbrood in de jaren ’30 van de vorige eeuw in Amerika is ontstaan. Noodgedwongen weliswaar, want door de financiële crisis was food waste geen optie natuurlijk. Overrijpe bananen werden daarom gebruikt om er cake van te bakken. Stukken goedkoper dan meel en de bananen hoefden niet weggegooid te worden. Voor het lekkerste bananabread gebruik je dan ook hele rijpe bananen die heel zacht zijn en waarvan de schil al wat zwarte plekjes heeft.

Meer een muffin lover? Dan zijn deze glutenvrije citroen maanzaad muffins iets voor jou!

Bananenbrood met frambozen en maanzaad

Wat heb je nodig?

4 rijpe bananen
2 eieren
50 gr Medjool dadels
1 tl bakpoeder
100 gr witte amandelen
100 gr (glutenvrij) havermeel*
200 gr frambozen (liefst vers, maar diepvries kan ook)
4 el maanzaad
snuf zout

cakeblik
bakpapier

*Havermeel maak je eenvoudig zelf van havermout. Hoe? Gewoon in je keukenmachine of blender! Dit geldt uiteraard ook voor amandelmeel. Amandelmeel is vrij prijzig (understatement) en door losse amandelen te gebruiken ben je een stuk voordeliger uit.

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Mix de dadels samen met de bananen en de eieren in je keukenmachine tot een glad mengsel.
  3. Maal de havermout en amandelen tot meel.
  4. Voeg hieraan het maanzaad, een snuf zout en het bakpoeder toe.
  5. Giet het natte bananen mengsel bij het droge mengsel en meng dit goed door elkaar.
  6. Voeg nu de frambozen toe. Gebruik je frambozen uit de diepvries? Laat ze dan eerst even ontdooien en goed uitlekken.
  7. Roer je bananenbroodmengsel voorzichtig nog even door.
  8. Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het mengsel erin.
  9. Bak je bananenbrood in zo’n 40-45 minuten af. Het bananenbrood is klaar wanneer je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon weer uitkomt.
  10. Laat het bananenbrood even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Tip: Wordt het brood tijdens het bakken te donker aan de bovenkant? Dek het brood dan af met een stuk bakpapier.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren


2 reacties

  • kiki schreef:

    Goed recept, fijne structuur en fijne combi tussen zoet en het friszure van de framboosjes. Ik vind de smaak van de maanzaadjes echter veeeel te aanwezig en de smaak van een plak cake/brood echt verpesten.
    Ik zou het daarom geen tweede keer maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *