Bombaykip & bloemkool


Dit recept voor is afkomstig uit het nieuwste boek van Jamie Oliver; Jamie’s super food voor elke dag
. Op 12 november hadden wij de eer aanwezig te zijn op de boeklancering in restaurant Fifteen in Amsterdam, waar Jamie Oliver naast zijn boek, ons ook liet proeven van de heerlijkste gerechtjes uit zijn boek.

Een van die gerechten is Bombaykip & bloemkool met bruine rijst. In dit recept gebruikt Jamie komijn en kurkuma. Dit zijn geweldige bronnen van ijzer en dankzij de combinatie met citroensap, zoals in dit recept, kan ons lichaam dit belangrijke mineraal zeer efficiënt opnemen. En voor wie geen flauw idee heeft wat papadums zijn; dit Indiase bijgerecht heeft nog het meeste weg van een hard pannenkoekje. Het deeg op basis van linzenmeel wordt namelijk gefrituurd tot een heerlijk, knapperig ‘pannenkoekje’.

Bombaykip & bloemkool

Jamie’s super food voor elke dag wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers ©2015 Jamie Oliver Enterprises Ltd Fotograaf: Jamie Oliver

Wat heb je nodig?

voor 2 personen

100 g bruine rijst
½ kleine bloemkool (400 g)
½ bosje verse munt (15 g)
6 el yoghurt
1 citroen
1 tl gemalen kurkuma en 1 tl mild kerriepoeder
1 el balsamico-azijn
2 tenen knoflook
3 cm verse gemberwortel
2 biologische kipfilets van 120 g elk
1 tl komijnzaad en 1 tl zwarte mosterdzaad
4 ongebakken papadums
60 g jonge bladspinazie
1 verse rode Spaanse peper

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor tot 220 °C/gasovenstand 7.
  2. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan gezouten kokend water.
  3. Snijd de bloemkool in dunne plakjes, doe ze in een zeef en hang die boven de pan rijst. Leg er een deksel op en stoom ze 15 minuten.
  4. Pluk de muntblaadjes van de takjes en doe ze in een blender, houd een paar kleine blaadjes apart.
  5. Doe 3 eetlepels yoghurt, de helft van het citroensap en een scheutje water bij de muntblaadjes, laat de blender draaien tot er in ongeveer 1 minuut een superglad groen mengsel ontstaat. Giet de dressing in een mooie schaal en zet hem in de koelkast tot je zover bent.
  6. Spoel de blender niet af en doe er de rest van de yoghurt en het citroensap, de kurkuma, het kerriepoeder en de balsamico in.
  7. Kneus de knoflook, schil de gember en hak die fijn, en doe deze ook in de blender. Laat de blender draaien tot er een gladde marinade ontstaat en giet hem in een grote braadslede.
  8. Maak kleine sneetjes in de kipfilets om het oppervlak te vergroten en hussel ze in de marinade door elkaar.
  9. Doe de plakjes bloemkool nadat ze 15 minuten gestoomd hebben bij de kip, hussel ze even door elkaar, strooi er het komijn- en zwartemosterdzaad over en zet de braadslede 15 minuten in de oven, of totdat de kipfilets gaar en de plakjes bloemkool perfect zijn.
  10. Giet de gare rijst af en vang een beetje van het kookwater op. Doe de rijst in een zeef, hang hem in de pan, zet hem op het allerlaagste pitje en leg er een deksel op om hem warm te houden.
  11. Leg de droge papadums een voor een ongeveer 30 seconden in de magnetron (of bak ze even in hete olie).
  12. Snijd de kip in plakjes en maak de borden op met de bloemkool, rijst, spinazie en papadums.
  13. Sprenkel er de dressing over, strooi er wat fijngesneden rode peper en de jonge muntblaadjes over, en ga aan tafel.

Enjoy!

Wat is jouw favoriete recept van Jamie Oliver? Laat het ons weten in de comments!


4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *