Bulletproof koffie

bulletproof koffie

Mirjam Blanken

10 maart 2016


Bulletproof koffie

Bulletproof koffie! Klinkt goed toch? De Amerikaanse Dave Asprey maakte tijdens een trektocht in Tibet kennis met thee die verrijkt werd met yak-boter. Hij voelde zich na het drinken van deze yak thee energiek en gefocust. Zijn gedachte? Dit moet ook met koffie kunnen! Deze boterkoffie, oftewel bulletproof koffie heeft volgens Dave Asprey veel positieve gezondheidseffecten.

Wat is bulletproof koffie?

Heel ingewikkeld is het recept voor deze bulletproof koffie niet. Deze koffie kom je ook wel tegen onder de naam boterkoffie. That’s it: je voegt aan je kopje koffie roomboter en kokosolie toe. Maar waarom dan de naam bullet proof koffie? Naast dat deze boterkoffie zorgt voor een flinke energieboost, is het verteren van deze koffie een eitje voor je lichaam; het kost bijna geen energie. Hoe dit in zijn werk gaat lees je hieronder.

bulletproof koffie

Boter en kokosolie in je koffie geeft een romige latte-achtige koffie met een lichte kokossmaak. Eventueel kun je ook ontgeurde kokosolie gebruiken natuurlijk.

Gezonde koffie?

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar deze boterkoffie zou je gezondheid flink boosten. Door de toegevoegde vetten geeft dit bakkie koffie je lang een verzadigd gevoel, waardoor je minder tussendoortjes zult snaaien. Naast de vetten die verzadigen is het ook wel logisch dat deze koffie je hongergevoel onderdrukt. Dit ‘vette’ bakje koffie bevat namelijk evenveel calorieën als een licht ontbijtje.

  • De cafeïne in deze koffie zorgt voor een versnelde stofwisseling en verhoogt je concentratie (en daarmee misschien wel je prestaties die dag). De vetten zorgen er bovendien voor dat de cafeïne langzamer wordt opgenomen, waardoor je langer kunt profiteren van de energieboost van je bakje koffie in de ochtend.
  • Grasboter bevat vitamine K2, goed cholesterol en antioxidanten. De vetoplosbare vitamine K2 helpt onder andere de bloedvaten gezond te houden.
  • Kokosolie bevat het veelbesproken laurinezuur, dat je immuunsysteen ondersteunt. Kokosolie is een zogeheten MCT olie (medium chain triglyceride). Dit type vetmolecuul is een middellang vetzuur. Deze middellange vetzuurketens zijn relatief makkelijk af te breken en wordt goed opgenomen door je lichaam. Het wordt namelijk direct door de dunne darm geabsorbeerd naar de lever, waar het omgezet wordt voor snelle energie.

Je drinkt deze koffie voor je ontbijt. De gedachte is dat je op deze manier je portie gezonde vetten voor de dag binnenkrijgt. Vaak wordt bulletproof koffie ingezet bij intermittend fasting. Remember: te is nooit goed! Deze koffie drink je dus niet de hele dag door en waarschijnlijk ook niet dagelijks. Het toverwoord is en blijft variatie.

Be amazing today! But first…coffee.

Wat heb je nodig?

voor 1 persoon

een kopje (liefst filter) koffie
1-2 el ongezouten roomboter van grasgevoerde koeien*
1-2 el kokosolie (of MCT-olie_
optioneel: een snufje kaneel of een snufje kardemompoeder en vanillepoeder

*Beter bekend als grasboter. Deze boter komt van koeien die alleen gras hebben gegeten. Normale roomboter heeft een andere samenstelling qua vet, omdat deze koeien (ook) granen hebben gegeten. Probeer het maar eens uit. Je zult zien dat gewone roomboter minder goed mengt met de koffie en een andere smaak geeft aan je bakje bulletproof koffie.

Zo ga je te werk

  1. Zet een kopje koffie zoals je dat gewend bent.
  2. Verwarm de blender voor door er warm water in te gieten. Zo koelt je koffie straks niet af.
  3. Koffie klaar? Giet het hete water uit de blender en mix de koffie samen met de roomboter en kokosolie eenvoudig in je blender.
  4. Ga door met mixen tot je een goede schuimlaag krijgt.
  5. Wil je je bulletproof koffie een extra smaakje geven? Voeg dan een snufje kaneel of wat kardemompoeder en vanillepoeder toe.
  6. Schenk de koffie in een beker.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This