Cranberry compote met honing


Cranberry compote met honing

Ik maakte een heerlijke cranberry compote van mijn verse cranberry’s. Want waarom zou je deze compote kant-en-klaar kopen als je het zo snel en vooral zo simpel zelf kunt maken?In plaats van witte suiker gebruik ik in dit recept honing. Verse cranberry’s hebben namelijk een bitterzure smaak die lang niet iedereen kan waarderen. Je ontkomt dus niet aan het toevoegen van een zoetmiddel.

Heerlijk over pannenkoeken, als topping op je havermout, als jam op je rijstwafel of natuurlijk traditioneel bij kalkoen. Volgend jaar toch maar Thanksgiving vieren? Gedroogde cranberry’s zijn dan weer heel lekker door homemade granola of zelfgemaakte chocolade.

En wat denk je van een  cranberry smoothie?

Cranberry compote met honing

Wist je dat cranberry’s, oftewel veenbessen, ook groeien op Hollandse bodem?

Cranberry’s van Hollandse bodem

Het verhaal gaat dat er in 1845 een ton veenbessen aanspoelde op ons eigen Terschelling. Tijdens lange zeereizen werden cranberry’s in vaten meegenomen om scheurbuik tegen te gaan. Iets met grote hoeveelheden vitamine C? Strandjutters namen de aangespoelde vaten mee, maar kwamen er al snel achter dat er enkel harde, zure bessen in zaten. Ze lieten het vat daarom achter in de duinen van Terschelling. De pitten van de cranberry’s vonden deze plek niet eens zo verkeerd en zo ontkiemden de pitten in het zand. Tot op de dag van vandaag groeit de cranberrystruik nog volop in Terschelling.

Cranberry compote met honing

Verse cranberry’s kun je heel lang bewaren! Ze bevatten namelijk een bezocht, een natuurlijke afweerstof die ervoor zorgt dat de cranberry’s lang houdbaar zijn.

Wat heb je nodig?

500 gr verse cranberry’s
100 ml water
4 el honing
sap en rasp van een biologische citroen
flinke scheut vanille-extract
1 tl kaneel of een kaneelstokje

weckpot/jampot
steelpannetje
passe-vite (roerzeef)

Tip! Wil je de cranberry compote wat smeerbaarder hebben? Dan voeg je aan het eind wat agar agar toe om de compote in te dikken.

Cranberry compote met honing-6

Smaken verschillen natuurlijk! In plaats van kaneel, kun je ook een vanillestokje meekoken of het water vervangen door sinaasappelsap.

Zo ga je te werk

  1. Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen uit.
  2. Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en laat deze op laag vuur lekker pruttelen.
  3. Al na een paar minuten hoor je geplop uit het pannetje komen: de cranberry’s ploppen open!
  4. Roer de compote regelmatig even door.
  5. Na zo’n 15 tot 20 minuten is de compote klaar. Eventueel kook je de compote nog wat langer door zodat de saus nog meer indikt.
  6. Proef de compote en voeg eventueel nog wat honing toe.
  7. Wil je geen schilletjes in je cranberry compote dan kun je gebruik maken van een roerzeef.
  8. Bewaar jouw homemade compote in een goed afgesloten weckpot in de koelkast.

Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze cranberry compote te maken? Laat je creatie zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove. 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *