Moon milk: het plantaardige Ayurvedische drankje voor het slapengaan

moon milk

Mirjam Blanken

8 november 2019


Moon milk: het plantaardige Ayurvedische drankje voor het slapengaan

Have I got some childhood memories! Kon ik niet slapen? Dan kreeg ik een dampende beker warme melk met een blokje anijs. En wist je dat het idee van warme melk, oftwel moon milk als slaapmutsje voortkomt uit de Ayurvedische overtuiging dat je melk beter kunt verteren als je het eerst aan de kook brengt? Het verandert namelijk de moleculaire structuur waardoor het voor je lichaam beter op te nemen is. In Moon Milk vind je maar liefst 50 moon milk recepten die je met plantaardige melk bereidt. De kruiden en specerijen in moon milk hebben een ontspannende en helende werking.

Ayurveda: welk type ben jij? Vata, pitta of kapha?

moon milk

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een eeuwenoude, Indiase gezondheidsleer en is gebaseerd op een natuurlijke en holistische aanpak van zowel fysieke als mentale gezondheid. Een goede nachtrust nastreven is dan ook een belangrijk onderdeel binnen de Ayurveda en is net zo essentieel als een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en ontspanning.

Goed slapen is gezond!

Een goede nachtrust is noodzakelijk voor jouw mentale, fysieke en emotionele gezondheid. Een tekort aan slaap of een verstoorde nachtrust mag je niet onderschatten. Klachten als verminderde concentratie, prikkelbaarheid, veel stress ervaren, je somber voelen, vaak ziek zijn en vermoeidheid liggen op de loer. Slapen is dus net zo belangrijk voor je gezondheid als voldoende bewegen, gezond eten en ontspanning.

Zelfs die (vr)eetbuien overdag kunnen het gevolg kunnen zijn van onvoldoende slaap. Bovendien ligt er een vicieuze cirkel op de loer: wanneer je slecht slaapt kan dat behoorlijk stressvol zijn. En dat teveel aan stress zorgt er weer voor dat je slechter slaapt.

Voeding en slaap

Wist je dat wat je eet ook invloed kan hebben op je slaapgedrag? Zo zorgt een voedingspatroon met veel suikers en snelle koolhydraten voor een schommelende bloedsuikerspiegel. En die dipjes in je bloedsuiker zorgen er ‘s nachts voor dat je minder goed slaapt.

En wist je dat het stofje theïne, wat je vindt in zwarte, groene en witte thee min of meer dezelfde oppepper geeft? Dat bakje groene thee vlak voor het slapen gaan kun je voortaan dus beter skippen. En wil je overstappen op een glaasje wijn? Dan heb ik minder goed nieuws: een wijntje zorgt er misschien wel voor dat je sneller inslaapt, maar doorslapen en uitgerust wakker worden is er niet bij.

Moon milk

Een kalmerende moon milk drinken voor je onder de wol kruipt, geeft je lichaam het signaal dat het tijd is om tot rust te komen en te ontspannen. Een beker warme melk voor het slapengaan is gebaseerd op de Ayurvedische overtuiging dat het de emoties en oja’s in balans brengt. Oja is de essentiële energie die vrijkomt wanneer je pure en helende voeding tot je neemt.

Plantaardige melk

  • Plantaardige melk wordt gemaakt door noten, zaden of granen te malen en vervolgens water, smaakstoffen, vitamines en mineralen toe te voegen.
  • Let erop dat je het etiket goed leest en kiest voor plantaardige melk met veel voedingsmiddelen en met zo min mogelijk toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen.
  • Plantaardige melksoorten zijn onder andere: amandelmelk, sojamelk, havermelk, rijstmelk, kokosmelk en hazelnootmelk.

Zelf aan de slag? Zo maak je homemade amandelmelk!

Slaap zacht!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This