Het recept voor gezonde karamelsaus met kokosmelk


Het recept voor gezonde karamelsaus met kokosmelk

Bij het woord karamel alleen al springt het glazuur van je tanden. Ik weet nog dat ik op de middelbare school tijdens een scheikundeles karamelvla ging maken en tot mijn verbazing werd de karamel gemaakt van witte suiker. Maar wist je dat de healthy variant op karamelsaus maken helemaal niet zo moeilijk is? Bij het recept voor glutenvrije appeltaart maakte ik al een heerlijke karamelsaus met dadels en kokosmelk. Deze saus is behoorlijk dik en ook eigenlijk meer bedoeld als toffeesaus.

Tijd voor operatie vloeibare en ‘gezonde’ karamelsaus maken dus! En ik kan vast verklappen dat deze heerlijk is op je pannenkoek, over je homemade ijs of als topping over je havermoutje of glutenvrije wafel. Gezond tussen aanhalingstekens natuurlijk, want ondanks dat ik in dit recept geen witte, geraffineerde suiker gebruik is het natuurlijk niet verstandig deze karamelsaus met liters per week naar binnen te werken. Het blijft snoepen, maar dan een tandje puurder en verantwoorder.

Welke kokosmelk is de beste keus?

Het recept voor gezonde karamelsaus met kokosmelk

Wat heb je nodig?

250 ml (een klein blikje) volvette kokosmelk
50 ml ahornsiroop
3 ontpitte Medjoul dadels
1/2 tl vanillepoeder of 1 tl vanille-extract
een snuf zout

keukenachine of blender
een steelpannetje

Zo ga je te werk

  1. Schudden voor gebruik! Schud je blikje kokosmelk even goed voordat je hem opent.
  2. Meng alle ingrediënten voor de karamelsaus in je keukenmachine of blender. Mix totdat je een romige, egale saus hebt.
  3. Giet de saus over in een steelpannetje (eventueel kun je de karamelsaus eerst nog zeven) en breng aan de kook.
  4. Laat de saus vervolgens op laag vuur lekker pruttelen, zodat de saus kan indikken. Dit duurt ongeveer een kwartiertje. Roer de saus af en toe door om aanbranden te voorkomen.
  5. Wanneer de karamelsaus de gewenste dikte heeft kun je hem meteen gebruiken.

Heb je nog saus over? Dan kun je dit in een goed afgesloten potje een klein weekje bewaren in de koelkast.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *