Glutenvrij en suikervrij notenbrood


Glutenvrij en suikervrij notenbrood

Dit recept voor glutenvrij en ‘suikervrij’ notenbrood is een van de eerste recepten die op Eat.Pure.Love verscheen. Ik maak dit notenbrood met noten,vruchten en zaden regelmatig. Een dikke plak is een prima start van de dag. Zeker wanneer je nog een stuk vers fruit erbij eet. Gezond ontbijten is zo wel heel lekker en makkelijk! En heb je iets niet in huis? Of heb je juist een overschot aan iets? Pas het recept dan gerust een beetje aan. Mislukken kan dit recept voor notenbrood eigenlijk niet!

glutenvrij en suikervrij notenbrood

Ik gebruik in plaats van suiker geraspte appel en wortel in dit recept. Suikervrij tussen haakjes natuurlijk: in deze context bedoel ik natuurlijk vrij van geraffineerde suikers!

In dit recept maak ik gebruik van amandelmeel. Amandelmeel kun je ook eenvoudig zelf maken door witte amandelen in je keukenmachine goed te malen. Ik maal vaak noten of glutenvrije granen tot meel en gebruik hiervoor de minikom van Magimix. Maal totdat het een fijne structuur heeft. Heb je alleen bruine amandelen in huis? Het schilletje verwijder je eenvoudig door de amandelen een kwartiertje in warm water te laten wellen. Het vliesje kun je er dan gemakkelijk afhalen.

Wat zit er allemaal in?

125 gram amandelmeel
125 gram gemengde noten (amandelen, walnoten, hazelnoten, paranoten)
2 geraspte appels
2 el kokosrasp
1 el zonnebloempitten
1 el sesamzaadjes
1 el lijnzaad
1 geraspte wortel
125 gr gewelde (blanke) rozijnen
125 gram gewelde, fijngesneden abrikozen
1 tl vanillepoeder
1 tl kaneel
snuf zout
6 eieren
1 el kokosolie (om je cakevorm in te vetten)

Kleine cakevorm

glutenvrij en suikervrij notenbrood

Het vergt wat voorbereiding, maar dat is dit glutenvrije notenbrood zeker waard. Bovendien vind ik het heerlijk ontspannend om in de keuken te staan en iets lekkers en voedzaams te fabriceren. Koken met aandacht, een aanrecht vol met afwas. Nooit gedacht dat uit die chaos zoveel ontspanning kan voortkomen!

Hoe ga je te werk?

  1. Zet vooraf alle ingrediënten klaar. Dit werkt het stuk makkelijker.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Snijd de abrikozen fijn. Wel de rozijnen en de abrikozen in lauwwarm water.
  4. Rasp de appels en de wortel. Zet deze even apart.
  5. Maal de noten grof. Niet te lang, want dan heb je notenmeel.
  6. Klop de eieren los in een grote mengkom.
  7. Voeg hieraan alle ingrediënten toe.
  8. Goed mengen. Het mengsel blijft erg vloeibaar, dit hoort dus zo.
  9. Vet de cakevorm in met kokosolie en giet het mengsel erin. Dek af met een stuk folie.
  10. In de oven bak je dit glutenvrije notenbrood in een uurtje op 175 graden. De eerste 30 minuten afgedekt met folie.
  11. Haal het brood uit de oven en laat goed afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Tip! Vries de plakken notenbrood per portie in. Op deze manier heb je altijd een snack to go bij de hand.

Enjoy!

Heb jij het glutenvrije en suikervrije notenbrood al eens gemaakt? Laat ons weten wat je ervan vond!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’

 


16 reacties

  • Anonymous schreef:

    Dit lijkt me nu werkelijk geweldig! Ga k binnenkort maken!!! Dankjewel voor je recept!!! (Net je blog ontdekt, ga gauw verder neuzen:)
    Petra

  • simone schreef:

    ik heb ook eens een zodergelijk brood gemaakt, erg lekker. Ik gooide alles echter tegelijk door elkaar (met gesmolten kokosolie idd) en heb het gewoon zonder deeghaken gemengd, gaat prima en scheelt weer een aparaat 🙂

    Heb je het zelf bedacht? geweldig, ik ga deze zeker ook proberen!

  • Marije schreef:

    Zou je het recept ook zonder abrikozen kunnen maken? Ik hou niet van die smaak….

  • Lenny schreef:

    Geweldig recept, hoeveelheid is fiks, dus past niet in een cakeblik. Gemaakt in een springvorm, bakpapier erin. 2 weken van genoten met
    wintersport. Dank voor alle mooie recepten, helpt ons lekker en gezond te eten.

  • Lana schreef:

    Kan het zonder eiren baken? Ik proberen geen direlijke producten gebruiken, met wat kan ik deze verplatcen?

  • Els rutten schreef:

    Dag, vandaag wil ik dit recept eens proberen. Mijn vraag is: het gewicht van de rozijnen en abrikozen is dat nadat ze gewelt zijn?
    Alvast bedankt voor dit leuke recept! Groetjes Els

  • Joyce schreef:

    Hoi,

    Ik heb het brood gisteren gemaakt, maar het valt bij mij behoorlijk uit elkaar. Het is ook een beetje een papperge substantie. Absoluut niet zo stevig als op de foto. Erg jammer want de smaak is goed. Waar zou dat aan kunnen liggen?
    Groetjes,

    Joyce

  • Marie Savano-Goeree schreef:

    Heerlijk brood! Heb er ook een tl. amandel extrakt in gedaan. Een tip: als je het gesneden brood gaat vriezen, doe er een plakje parchment tussen de sneedjes door.

  • Linda schreef:

    Hoi!
    Ik zocht een alternatief recept voor bananenbrood, aangezien de bananen hier op zijn. Nu wil ik het liefst zo min mogelijk suiker eten, en het liefste dus ook geen gedroogde vruchten. Verder kan ik helaas niet tegen noten… teveel zaden en pitten gaat helaas ook niet. Ik vroeg me af of dit recept ook zou werken met: 125mg rijstmeel
    2 geraspte appels
    2 geraspte peren
    2el kokosrasp
    alleen wat sesamzaadjes
    1 el lijnzaad
    1 geraspte wortel
    1 tl vanillepoeder (kan ik ook wat vanille-aroma gebruiken, vloeibaar? Heb het poeder niet in huis :))
    1 tl kaneel
    snuf zout
    6 eieren
    1 el kokosolie (om je cakevorm in te vetten)

    Heeft dit recept overigens geen bakpoeder of baking soda nodig?

    Groetjes!

    • Mirjam Blanken schreef:

      Hi Linda,
      Het notenbrood is stevig, dus ik gebruik inderdaad geen bakpoeder. Vanille-extract is een prima vervanger van poeder. De amandelmeel vervangen door rijstmeel lijkt mij een goed plan. Ik ben benieuwd, laat je me weten hoe het brood geworden is?
      Liefs Mirjam

  • Anouk schreef:

    Heerlijk! Gedroogde vijgen en cranberries gebruikt ipv rozijnen en abrikozen. Had alleen cashewnoten. En twee extra grote appels. Heerlijk! Luchtig en smeuïg brood! Ga ik zeker vaker maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *