Glutenvrije gevulde speculaas


Glutenvrije gevulde speculaas

Over tradities gesproken…Sinterklaas staat naast zakken met cadeaus ook voor pepernoten, warme chocolademelk en natuurlijk gevulde speculaas. En laat ik nu van het laatste een heerlijk glutenvrij recept hebben. Laat het heerlijk avondje maar komen. Deze glutenvrije gevulde speculaas is zo lekker! Ik ben dol op alles wat maar ruikt naar speculaaskruiden. Zeker nu het buiten zo guur en nat is. Maf is dat, dat geuren je zo’n gevoel van warmte en gezelligheid kunnen geven. I like!

Niets lekkerder dan een stukje glutenvrije gevulde speculaas met warme chocolademelk!

gevuld-speculaas4

Hoor de wind waait door de bomen… Maar gelukkig zitten wij heerlijk warm binnen. Gezelligheid, family time en een heerlijke homemade gevulde speculaas.

Wat heb je nodig?

voor een flinke voorraad glutenvrije gevulde speculaas

225 gram amandelmeel (optioneel een mix van havermeel en notenmeel)
100 gram kokosolie
75 gram geweekte abrikozen
75 gram geweekte dadels
1 eigeel
1 ei
3 el speculaaskruiden
1 el kaneel
snufje Himalayazout
optioneel 1 el honing of kokosbloesemsuiker

amandelspijs maken

125 gram geweekte, ontpitte dadels
2 tl citroensap
125 gram amandelmeel
Eventueel 1 el honing of kokosbloesemsuiker

voor de garnering

blanke amandelen

keukenmachine
ovenschaal

Heb je het recept voor chocolade kruidnoten fudge al gespot op de website?
Minder healthy, maar zo lekker!

glutenvrije gevulde speculaas

Heb je alleen bruine amandelen in huis? Week deze dan even in kokend water, je kunt dan gemakkelijk het vliesje verwijderen.

Hoe maak je het?

de spijslaag

  1. Week de dadels minimaal een half uurtje in lauwwarm water.
  2. Maal de dadels vervolgens fijn in je keukenmachine/blender.
  3. Voeg nu het citroensap en het amandelmeel toe.
  4. Wanneer je de dadels goed gehakt hebt, kun je vervolgens het beste gebruik maken van je deeghaken. Zo behoud je de korrelige structuur van spijs.
  5. Proef het deeg even, je kunt het wat zoeten door er honing (of kokosbloesemsuiker) aan toe te voegen.
  6. Maak een bal van het deeg en zet het amandelspijs in de koelkast om op te stijven.

de speculaaslaag

  1. Meng in de keukenmachine de kokosolie, het ei, eigeel, geweekte dadels en de abrikozen tot een geheel.
  2. Voeg aan dit mengsel het meel, de speculaaskruiden, kaneel en het zout toe. Mix nog even goed.
  3. Proef ook dit deeg eventjes en voeg eventueel wat honing (of kokosbloesemsuiker) toe.
  4. Eventueel kun je wat amandelmelk of water toevoegen wanneer het deeg wat droog is.
  5. Zet het speculaas deeg een half uurtje in de koelkast om op te stijven, zo kun je het beter verwerken.

final touch

  1. Vet de ovenschaal in. Ik maak meestal gebruik van kokosolie. Werkt prima!
  2. Verdeel het speculaasdeeg in twee gelijke stukken.
  3. Bedek de bodem van de ovenschaal met een laag speculaasdeeg. Het deeg is behoorlijk plakkerig, maak je handen (of een lepel) nat met koud water, dan plakt het minder.
  4. Verdeel vervolgens het spijsdeeg over de speculaaslaag.
  5. Hier bovenop komt de tweede speculaaslaag.
  6. Smeer de bovenkant in met opgeklopt eiwit en garneer je speculaas met amandelschaafsel of hele witte amandelen.
  7. Bak het glutenvrije gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten op 175 graden.
  8. Na de baktijd in de oven laten afkoelen. Vervolgens verder laten afkoelen op kamertemperatuur.
  9. Snijd de gevulde speculaas in blokjes. Bewaar de speculaas in een goed afgesloten koektrommel.
  10. De smaak trekt er na een nachtje geduld uitoefenen nog meer in. Wij hebben hem warm geproefd en de volgende dag. The day after was echt smaakvoller!

Enjoy!

Wat is jouw favoriete Sinterklaas recept? Ga jij voor old school pepernoten of houd je meer van aparte recepten zoals de kruidnoten fudge? 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *