Glutenvrij rozijnenbrood met spijs


Glutenvrij rozijnenbrood met spijs

De Paasdagen staat weer voor de deur! Naast (heel veel) chocolade eitjes hoort uitgebreid brunchen er natuurlijk ook bij. Warme broodjes, gekookte eieren en dit jaar dus ook een versgebakken glutenvrij rozijnenbrood met spijs. Dat wordt smullen!

Je kunt met dit recept gemakkelijk variëren. Zo kun je gedroogde abrikozen en walnoten toevoegen of de rozijnen weken in rum. En met Kerst maak je een heerlijke variant met cranberry’s en pistachenoten.

Glutenvrij rozijnenbrood met spijs

Zelf spijs maken is echt een eitje. Met slechts 4 ingrediënten maak je heerlijke ‘suikervrije’ spijs. Ik gebruik in dit recept dadels om de spijs te zoeten.

Wat heb je nodig?

100 gr roomboter (op kamertemperatuur)
200 ml lauwwarme amandelmelk
300 gr (glutenvrije) bloem of broodmix* (Ik gebruik Schar broodmix)
3 el kokosbloesemsuiker
1 tl vanillepoeder
1 tl kaneel
flinke snuf zout
glutenvrije bloem (om te bestuiven)
100 gr rozijnen
100 gr gele rozijnen
2 losgeklopte eieren
10 gr droge gist

* Check zeker even de aanwijzingen op de verpakking wat betreft het toevoegen van water/amandelmelk en hoeveelheid gist.

Voor het amandelspijs

100 gr amandelmeel (zelf malen van witte amandelen)
50 gr dadels
1 eetlepel citroenrasp
eventueel half geklutst ei

Keukenmachine met deeghaken

Glutenvrij rozijnenbrood met spijs

Het kneden van het deeg is even een werkje. Wanneer je een vliesje kunt maken van het deeg heb je voldoende gekneed. Je wilt namelijk een zacht, soepel en elastisch deeg krijgen.

Zo ga je te werk

  1. Wel de rozijnen een half uurtje in lauwwarm water.
  2. Meng in een keukenmachine de ingrediënten van de spijs met elkaar. Houd het overgebleven geklutste ei apart. Hier smeer je zometeen je rozijnenbrood mee in.
  3. Draai een grote bal van het spijsdeeg. Leg de spijs even weg in de koelkast om op te stijven.
  4. Verwarm de melk tot lauwwarm en voeg de roomboter en kokosbloesemsuiker toe. Roer tot de suiker is opgelost.
  5. Doe de (glutenvrije) broodmix in een kom en verdeel de gist erover. Voeg ook de kaneel, het zout en het vanillepoeder toe.
  6. Voeg de melk (met gesmolten roomboter en suiker) en de losgeklopte eieren toe en kneed minimaal 10 minuten tot je een mooi elastisch deeg hebt. Dit kun je dus ook laten doen door je keukenmachine.
  7. Bestrooi je werkblad met wat (glutenvrije) bloem en leg hier het deeg op.
  8. Giet nu de rozijnen af. Dep ze nog even goed droog met keukenpapier.
  9. Strooi de rozijnen over het deeg en kneed ze goed door het deeg. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan wat meel toe.
  10. Laat het deeg hierna 45-60 minuten rijzen. Het rozijnenbrood wordt ongeveer 2 keer zo groot. Bedek je kom met een natte theedoek en zet op een warme plek, bijvoorbeeld bij de radiator.
  11. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  12. Rol het deeg uit tot een ovale, platte vorm.
  13. Haal je spijs uit de koelkast en draai er een mooie rol van.
  14. Leg de spijsvulling (overdwars) in het midden en vouw het deeg er over heen. Druk nog even goed aan zodat het deeg aan elkaar vast zit en vulling goed ingesloten is.
  15. Je brood heeft nu de vorm van een vloerbrood.
  16. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  17. Bestrijk de stol met losgeklopt ei, leg hem op de bakplaat en zet in de oven voor 45-50 minuten.
  18. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.

Enjoy!

Wat staat er bij jullie met Pasen op de ontbijttafel? Laat het ons weten in de comments!


2 reacties

  • Kirsten schreef:

    Wat een goed idee om dadels te gebruiken als zoetmiddel ipv suiker. Die ga ik zeker onthouden met de paasdagen!

  • Tini schreef:

    Hoi, Ik heb in de afgelopen 5 jaar al meer dan 100 glutenvrije broden en cakes, koekjes en taarten gemaakt. De meel mix die ik gebruik in al mn recepten zijn door mij zelf samengesteld. Bijv. 60 % witmeel zoals rijst en mais en dan in dit geval Amandelmeel. (voor brood Quinoa, boekweit enz.)
    Mijn pogingen om een luchtig deeg voor een kerststol of rozijnen brood is nog nooit gelukt. Ook dit keer ging het mis. In het recept staat dat je het deeg moet uitrollen en dan de rozijnen enz moet verdelen om het verder te kneden. Mijn deeg was zo slap als vla ook na toevoeging van meer meel. Dus moest ik het weer met een spatel in de broodvorm doen. Wat doe ik toch verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *