Glutenvrije Arretjescake


Glutenvrije Arretjescake

Deze glutenvrije Arretjescake heb je in een handomdraai gemaakt. Vervolgens moet je wel even geduld hebben omdat de Arretjescake nog enkele uren uit moet harden in de koelkast. Voor deze chocolade bom heb je geen oven nodig. De basis van deze no bake cake zijn glutenvrije biscuitjes, roomboter, chocolade en eieren. En suiker, lots of sugar welteverstaan. Ik gebruik in dit recept stukken minder suiker en heb deze vervangen door kokosbloesemsuiker. In de biscuitjes en de chocolade die je gebruikt zit waarschijnlijk ook al een deel suiker, dus voeg gewoon suiker naar smaak toe. Even proeven tussendoor is helemaal geen straf!

Glutenvrije arretjescake

Oorspronkelijk is deze Arretjescake een recept uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia, een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten. Recept nummer 100 was Arretje’s cake. Het kon van beide producten gemaakt worden, waarbij in de zomer Delfia werd aanbevolen, omdat de cake anders te slap zou blijven. Bron: Wikipedia

Wat heb je nodig?

300 gram glutenvrije biscuitjes
150 gram ongezouten roomboter
200 gram pure chocolade
2 eieren*
75 gram kokosbloesemsuiker
5 el cacaopoeder
1 kopje espresso

*Gebruik je liever geen rauwe eieren? Voeg dan 50 gram extra roomboter toe of een scheutje melk.

Zo ga je te werk

  1. Verkruimel de glutenvrije koekjes in een grote kom.
  2. Smelt de chocolade au bain marie samen met de roomboter.
  3. Aangezien er in dit recept rauwe eieren gebruikt worden is het aan te raden de eieren even te wassen voor je ze gaat gebruiken.
  4. Klop de kokosbloesemsuiker, de cacao, de eieren en de espresso door elkaar. Voeg dit mengsel bij het afgekoelde chocolade-roombotermengsel.
  5. Meng hier de verkruimelde biscuitjes door.
  6. Schep het chocolademengsel op een vel bakpapier.
  7. Practice makes perfect! Het is even oefenen, maar als je het mengsel in het bakpapier hebt kun je dit rollen tot een ronde ‘worst’.  Vervolgens wikkel je de ronde worst in aluminiumfolie en leg je hem een nachtje in de koelkast.
  8. Of je gaat voor optie 2: Bekleed een cakevorm met bakpapier, stort het mengsel erin en druk heel goed aan met bijvoorbeeld een spatel.
  9. De volgende dag kun je plakjes Arretjescake snijden van de uitgeharde chocoladecake.
  10. Bewaar eventuele leftovers in de koelkast.

Je kunt allerlei fijngesneden noten of gedroogd fruit toevoegen. Of voeg glutenvrije cornflakes of gepofte rijst toe.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *