Glutenvrije citroen maanzaad muffins


Glutenvrije citroen maanzaad muffins

Glutenvrije bakken is soms (lees vaak) een uitdaging. Ter illustratie: deze glutenvrije citroen maanzaad muffins vielen bij poging 1 uit elkaar, bij poging 2 konden we ermee tennissen en de muffins van poging 3 konden we weliswaar niet mee tennissen, maar wel een ruit mee ingooien.

Glutenvrije baksels zijn zoals bovenstaande laat zien dus niet altijd eetbaar. Gluten kunnen dan wel ‘enge en ongezonde dingen’ zijn, maar ze zorgen er wel voor dat een brood of in dit geval een muffin naast stevig ook luchtig wordt en bovenal goed rijst.

Poging 4

Maar ja, als ik ergens mijn zinnen op zet…In het kader van: wat je niet ziet is er ook niet legde ik afgelopen week mijn lange to make & to bake lijst ondersteboven neer. Het recept voor deze lemon poppy seeds muffins paste ik hier en daar wat aan. Minder glutenvrije bloem en wat meer amandelmeel, eitje erbij, maar bovenal heb ik mijn werkwijze aangepast.

Zo maak ik als rijsmiddel vaak gebruik van bakpoeder. Voor 125 gram bloem gebruik je 2 theelepels bakpoeder. De truc? Eerst de natte en droge ingrediënten afzonderlijk mixen. Wanneer je deze 2 samenvoegt heb je zo’n 2-3 minuten om ze mengen en in de oven te zetten. Bakpoeder reageert namelijk onmiddellijk wanneer het aanraking komt met vocht. Met als gevolg dat het deeg dus al gaat rijzen. Mijn fout? Ik had beide mengsels afgelopen keren lekker lang en hard in de keukenmachine laten draaien.

Glutenvrije citroen maanzaad muffins

Glutenvrij bakken is anders dan bakken met meelsoorten die wel gluten bevatten. Zo lijkt het beslag voor deze muffins meer op pannenkoekenbeslag. Veel vloeibaarder dus! Wanneer je te veel meel toevoegt veranderen deze heerlijke muffins dus in tennisballen.

Wat heb je nodig?

voor ongeveer 10 glutenvrije citroen maanzaad muffins

100 gram amandelmeel
100 gram glutenvrij bloem
3 eieren
75 gram gesmolten kokosolie
sap en rasp van een biologische citroen
2 eetlepels maanzaad
100 gram kokosbloesemsuiker
125 milliliter amandelmelk
3 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder
1 theelepel vanillepoeder
snuf zout

papieren muffinvormpjes
muffinvorm

Glutenvrije citroen maanzaad muffins-2

Glutenvrije baksels worden snel droog. In dit recept gebruik ik daarom een combinatie van glutenvrije bloem en amandelmeel. Zo is het resultaat een stuk smeuïger!

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. De amandelmeel kun je natuurlijk kopen, maar maak je eenvoudig in een blender. Gebruik hiervoor blanke amandelen, dus zonder het bruine vliesje.
  3. In dit recept gebruik ik 100 gram kokosbloesemsuiker. De muffins zijn voor mij dan zoet genoeg. Wil je ze iets zoeter? Voeg dan extra kokosbloesemsuiker toe.
  4. Was de citroen en rasp de schil van de citroen. Pers de citroen vervolgens uit.
  5. Meng nu de droge ingrediënten met elkaar.
  6. Meng hierna de natte ingrediënten met elkaar.
  7. Zorg ervoor dat de oven voorverwarmd is en de muffinvormpjes klaar staan.
  8. Mix de natte en droge ingredienten met elkaar. Doe dit in maximaal 3 minuten. Het beslag blijft vrij vloeibaar.
  9. Vul de muffinvormpjes voor 2/3 met het muffinbeslag.
  10. Bak de muffins in 20-25 minuten goudbruin.
  11. Laat de muffins even afkoelen voor je aanvalt.

Enjoy!

Wat zijn jouw favoriete muffins? Laat het ons weten in de comments! 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *