Glutenvrije falafel met hummus

Glutenvrije falafel met hummus

Mirjam Blanken

4 februari 2016


Glutenvrije falafel met hummus

Falafel…zucht. Wat zijn deze kruidige balletjes toch lekker! Ik at ze het allerlekkerst bij de food truck van Marleen en Silvie, beter bekend als Vega met Ballen. Minpuntje: deze food truck verplaatst zich.  De supermarkt is geen optie. Naast dat klant-en-klare (biologische) falafel balletjes volgepropt zitten met ‘gekke’ toevoegingen, zitten er ook gluten in.

Zelf maken is echter easy peasy. En aangezien invriezen geen probleem is, maar je toch gewoon een voorraadje? Heerlijk als snack met homemade hummus!

Glutenvrije falafel met hummus

Kikkererwten zijn een rijke bron van plantaardige eiwitten. Peulvruchten zoals kikkererwten bevatten zogeheten saponinen. Handig! Want deze zeepachtige stof beschermt de plant tegen vraat van insecten. Je spijsvertering is minder blij met saponinen, ze werken prikkelend op de darm. Deze reactie kun je voorkomen door de kikkererwten goed af te spoelen. Je ziet dan ook dat er schuim ontstaat, dit zijn dus de saponinen! Wil je droge kikkererwten gebruiken? Week deze dan een nacht en kook ze ongeveer 45 minuten.

Wat heb je nodig?

een blikje kikkererwten van 400 gram
1 grote ui
2 el verse, gesneden peterselie
2 knoflookteentjes
1 tl rode paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
peper en zout
(glutenvrije) bloem
kokosolie (wanneer je kiest voor de frituurpan)

Blender
Oven of frituurpan

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Spoel de kikkererwten goed af (totdat ze niet meer schuimen) en laat ze even uitlekken in een vergiet.
  3. Snijd de ui en de verse peterselie fijn. Pel de knoflookteentjes.
  4. Doe alle ingrediënten, behalve de glutenvrije bloem in je blender en blend away!
  5. Is het deeg te nat? Doe er wat bloem doorheen totdat het deeg goed bindt.
  6. Is het deeg te droog? Doe er dan eitje bij.
  7. Draai balletjes van het deeg. Wil je de balletjes even groot? Afwegen is een optie, maar je kunt ook een 1 flinke eetlepel per balletje aanhouden.
  8. Bedek de bakplaat met bakpapier en leg de falafel balletjes erop.
  9. Bak de balletje in 20-25 minuten goudbruin.

Bak je de falafel balletjes liever in kokosolie? Bak de balletjes in een frituurpan van 180 graden in 5-7 minuten goudbruin.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

3 Reacties

  1. Charlotte

    Leuk om ze eens zelf te maken.

    Antwoord
  2. S.tel

    Vang het vocht op van de kikkererwten! Opkloppen tot pieken, gesmolten chocoladereep erdoor, in bakjes in de koelkast en klaar is je chocodessert!

    Antwoord
  3. Judith

    Vries je de balletjes in als je ze eerst hebt gebakken of voordat ze zijn gebakken?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This