De lekkerste glutenvrije oliebollen!


De lekkerste glutenvrije oliebollen!

Oliebollen heb ik al jaren niet meer gegeten. En dan bedoel ik echt voor het laatst als tiener. Bij ons thuis was het in mijn ‘jeugdige jaren’ traditie om de dag voor Oud & Nieuw zelf oliebollen te maken. En met een gezin van 6 viel dit onder massaproductie. Frituurpan aan en gaan! Bij de kachel stonden de plastic emmers met deeg te rijzen onder een natte theedoek. Na al die jaren werd het tijd voor een nieuwe traditie. De lekkerste glutenvrije oliebollen made by Eat.Pure.Love!

Heb je het recept voor glutenvrije appelbeignets als gespot?

Glutenvrije oliebollen

In dit recept gebruik ik plantaardige melk waardoor deze glutenvrije oliebollen ook nog eens zuivelvrij zijn.

Wat heb je nodig?

500 glutenvrije meelmix (of 250 gr meelmix, 125 gr boekweit, 125 gr rijstmeel)
500 ml lauwwarme plantaardige melk (amandelmelk)*
10 gr droge gist
100 gr gewelde krenten
100 gr gewelde rozijnen
1 geraspte appel
1 tl vanille-extract
1 ei
2 el appelcider azijn (of citroensap)
1 el honing
snuf zout

optioneel: 2 el kokosbloesemsuiker voor het maken van poedersuiker

Frituurpan
Ijsbolletjes schep
kokosolie

*In dit recept gebruik ik geen bier. Wil jij wel (glutenvrij!) bier gebruiken? Gebruik dan minder amandelmelk.

Glutenvrije oliebollen

Je kunt natuurlijk poedersuiker maken van kokosbloesemsuiker. Strooi er voor het echte ‘feestdagen gevoel’ ook nog geraspte kokos over de oliebollen.

Zo ga je te werk

  1. Mix eerst de droge ingrediënten (meel, gist, zout) met elkaar.
  2. Warm de melk in een pannetje op laag vuur zachtjes op. Voeg aan de warme melk de honing en vanille-extract toe.
  3. Klop het ei los en mix nu de natte ingrediënten (warme melk, ei, geraspte appel en appelciderazijn).
  4. Voeg de natte en droge ingredienten bij elkaar en meng dit even goed.
  5. Voeg tot slot de gewelde rozijnen en krenten toe aan dit beslag. Meng het beslag nog een keer goed.
  6. Leg het beslag in een grote kom en laat het een uurtje onder een vochtige theedoek op een warme plek rijzen.
  7. Verwarm de olie in de frituurpan tot 180 graden.
  8. Gebruik een ijsbolletjes schep en laat het deeg voorzichtig in de olie glijden.
  9. Bak de glutenvrije oliebollen aan beide kanten 2-3 minuten. Ze zijn klaar wanneer beide kanten goudbruin zijn.
  10. Laat ze uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier.

Je kunt de oliebollen in een goed afgesloten bak een aantal bewaren. Eventueel kun je ze voor het eten nog even opwarmen in de oven.

Of maak er deze oliebollen broodpudding van!

Happy New Year!

Wat is jouw favoriete snack op Oudejaarsavond? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

 


8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *