Glutenvrije pompoentaart met kokos

Glutenvrije pompoentaart met kokos

Mirjam Blanken

5 november 2020


Glutenvrije pompoentaart met kokos

Finally! Deze glutenvrije pompoentaart met kokos stond al een tijdje op mijn ’to bake’ lijstje. De combinatie van pompoen met de santen (kokoscrème, gewoon te koop bij Appie) bleek een match made in heaven. De romige en fluweelzachte pompoenvulling heeft een heerlijke zoete smaak. En had ik al verteld over de glutenvrije bodem? Iets meer uitdaging, maar deze maak je simpel en snel met glutenvrij zelfrijzend bakmeel. Zet jij deze pumpkin pie ook op jouw ’to bake’ lijstje?

De 25 lekkerste pompoen recepten vind je hier!

Wat heb je nodig?

voor de vulling

350-400 gr gestoomde pompoen
100 gr santen
100 ml ahornsiroop
snuf zout
1/2 tl vanillepoeder
2 eiwitten
1 eierdooier
1 tl (verse) citroenrasp

voor de taartbodem

200 gr glutenvrije bloem
100 gr roomboter op kamertemperatuur
5 el kokosbloesemsuiker
1 eigeel
snuf zout

topping

2 el geraspte kokos

taartvorm
kokosolie/roomboter om in te vetten

Glutenvrije pompoentaart met kokos

Zo ga je te werk

de taartbodem

  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. First things first! We beginnen met de taartbodem. Doe de bloem samen met de roomboter, de kokosbloesemsuiker, het eigeel en een snuf zout in een mengkom. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Te droog? Een extra eitje doet wonderen.
  3. Plakt het deeg juist aan je handen? Voeg dan wat extra bloem toe.
  4. Bekleed de taartvorm met bakpapier en vet de vorm in met kokosolie of roomboter.
  5. Rol het deeg uit en bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Maak een opstaande rand. Dit gaat gemakkelijk met de bolle kant van een lepel en je handen.
  6. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  7. Zet de taartbodem voor 10 minuten in de oven en ga verder met de taartvulling.

de vulling

  1. Maak de pompoen schoon. Snijd deze in stukjes en stoom ze in 15 minuten gaar. Je kunt ook gebruik maken van kant-en-klare pompoenstukjes of zelfs diepgevroren pompoenpuree gebruiken. Dit scheelt een hoop hak-en-snijwerk.
  2. Gebruik je rasp van een verse citroen? Was dan de citroen en rasp de schil.
  3. Giet de pompoen stukjes af.
  4. Doe de santen en de ahornsiroop samen met de pompoen in een pan. Roer de ingrediënten op laag vuur door elkaar tot de santen is opgelost. Haal de pan van het vuur.
  5. Mix de pompoenpuree met een staafmixer of blender tot een superglad mengsel.
  6. Laat het pompoenmengsel afkoelen.
  7. Klop de eiwitten in je keukenmachine stijf.
  8. Voeg de eiwitten bij de gestoomde pompoen, samen met eierdooier, de geraspte citroenschil, vanillepoeder en een snufje zout.
  9. Tijd om even voor te proeven! Eventueel kun je nog wat smaak toevoegen.
  10. Schep het pompoenmengsel op de voorgebakken taartbodem.
  11. Zet de pompoentaart terug in de oven en bak in ongeveer 30 minuten goudbruin.
  12. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
  13. Strooi de geraspte kokos erover en genieten maar!

Je kunt deze taart zowel koud als warm eten. De pompoentaart is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Enjoy!

Wat is jouw favoriete gerecht met pompoen?

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

5 Reacties

  1. Laura

    Ik heb al heel wat ingrediënten voorbij zien komen, maar ‘santen’? Wat is dat?

    Antwoord
  2. Anita

    Lijkt me een heerlijk recept, maar moet het zelfrijzend bakmeel zijn of gewoon bloem (glutenvrij)
    Is dat nog van een speciaal merk?

    Antwoord
  3. Xenia

    Santen is gewoon geconcentreerde kokos. In de supermarkt te koop

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Bedankt voor de aanvulling Xenia!

      Je kunt de santen weer aanlengen met water en dan heb je kokosmelk. Minder lekker dan kokosmelk uit een blikje vind ik. Santen is dus gewoon geconcentreerde kokosmelk. Te koop in grotere supermarkten en Aziatische toko’s.

      Antwoord
  4. Rita

    Hoi.
    Welke maat taartvorm heb je gebruikt?
    Alvast bedankt

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This