Glutenvrije tulband met appel en kaneel


Glutenvrije tulband met appel en kaneel

Het recept van deze glutenvrije tulband met appel en kaneel is simpel: meel, boter, suiker, een snuf zout en wat rijsmiddel. Niets voor niets is de uitdrukking piece of cake! Glutenvrij bakken is iets lastiger, omdat de gluutjes ontbreken. Vandaar dat we deze appelcake een handje helpen door het toevoegen van bakpoeder, baking soda en een eetlepeltje citroensap. Dat gaat een feestelijke en glutenvrije kerst worden dit jaar!

Tips voor glutenvrij bakken

Glutenvrij bakken blijft een hele uitdaging. Hier een aantal tips!

  • Klop de eieren goed op in je keukenmachine. Hier wordt jouw tulband een stuk luchtiger van.
  • Voorkom een bakstenen variant van een tulband door wat meer rijsmiddel (bakpoeder en/of baking soda) toe te voegen.
  • Baking soda heeft trouwens een sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda in aanraking komt met het zure appelazijn of citroensap azijn ontstaan er kleine gasbelletjes die jouw baksel luchtig maken.
  • Laat de tulband zeker een half uurtje afkoelen in de vorm. Hier wordt jouw glutenvrije cake een stuk steviger van.
  • Maak gebruik van verschillende soorten glutenvrije melen. Hiermee voorkom je dat een smaak teveel overheerst.

Glutenvrije tulband met appel en kaneel

Die mooie witte poedersuikerlaag geeft natuurlijk een instant christmas feeling. Ik deed hetzelfde, maar dan met kokosbloesemsuiker. De suiker maal je eenvoudig tot poedersuiker in een koffiemolentje. Ik kocht deze voor onder de 15 euro bij Blokker.

Wat heb je nodig?

200 gr amandelmeel
100 gr glutenvrije bloem*
100 gr gewelde rozijnen
150 gr kokosbloesemsuiker
2 el kokosbloesemsuiker, gemalen tot poedersuiker
150 gr roomboter op kamertemperatuur
2 middelgrote appels
4 eieren
2 tl kaneel
1 el vanille-extract
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
snuf zout
1 el citroensap (of een 1/2 tl appelazijn)

*Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een mix van amandelmeel en boekweitmeel. Of rijstmeel en amandelmeel. Ook een heerlijke combinatie! In de glutenvrije bloem die ik gebruik zit geen toegevoegde suiker of bakpoeder en bovendien is het biologische bloem.

Glutenvrije tulband met appel en kaneel

Ik maakte een glutenvrije tulband met appel, rozijnen en natuurlijk kaneel. My favorite! Maar de variaties zijn natuurlijk eindeloos. Deze glutenvrije tulband is ook heerlijk met cranberry’s en pistachenoten of wat denk je van een tulband met gedroogde vruchten zoals abrikozen?

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Laat de rozijnen een half uurtje wellen in lauwwarm water.
  3. Schil de appels, verwijder het klokkenhuis en snij er kleine gelijke stukjes van. Zet even apart.
  4. Klop de eieren en de kokosbloesemsuiker tot een luchtig beslag.
  5. Voeg vervolgens de roomboter, de glutenvrije bloem, het amandelmeel, zout, kaneel en vanille-extract toe. Goed mengen!
  6. Voeg nu ook de stukjes appel en de gewelde rozijnen toe aan het mengsel.
  7. Tot slot voeg je het bakpoeder, bakingsoda en citroensap toe. Meng dit goed, maar ook kort voor zo’n maximaal 2-3 minuten.
  8. Giet het mengsel in een goed ingevette tulband vorm.
  9. Zet de glutenvrije tulband in de oven voor 40-45 minuten.
  10. Laat de cake goed afkoelen voordat je de vorm verwijderd.
  11. Maal 2 eetlepels kokosbloesemsuiker tot poedersuiker en strooi dit over de tulband.

Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze glutenvrije tulband te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove. 

Liefs  Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *