Matcha ijs: het recept voor Japanse groene thee ijs

Matcha ijs- het recept voor Japanse groene thee ijs

Mirjam Blanken

21 juni 2017


Matcha ijs: het recept voor Japanse groene thee ijs

Matcha ijs, oftewel Japanse groene thee ijs maak je eenvoudig zelf! Met dit recept kun je zelfs nog 2 kanten op. Je kunt er namelijk een heerlijke soft serve van maken of gewoon simpele ijsjes uit een vormpje. Hoe dan ook maak je dit groene ijs heel snel klaar. De 4 (!) ingrediënten gaan samen in de keukenmachine, vervolgens zet je dit mengsel in de vriezer (of giet je het in vormpjes) en na 2 uurtjes heb je heerlijk, verfrissend en ook nog eens zuivelvrij groene thee ijs!

Heb je de smaak te pakken? Dan zijn deze groene matcha donuts ook een aanrader!

Matcha ijs- het recept voor Japanse groene thee ijs

Wat is matcha eigenlijk?

Matcha wordt gemaakt van de de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. Deze worden vermalen tot groen poeder. Wat dit groene poeder zo bijzonder maakt is de productie. Vier weken voor de oogst, waarbij de blaadjes met de hand geplukt worden, wordt de theeplantage afgedekt met donkere matten of zeildoeken. Hierdoor komt er geen direct zonlicht meer bij de theeplanten en ter compensatie gaat de plant meer bladgroen (chlorofyl) produceren. Dat verklaart meteen de heldere groene kleur. Chlorofyl staat bekend om zijn zuiverende werking in met name de darmen. Good to know! Overigens vind je dit stofje terug in groene groenten zoals broccoli en sla, algen zoals spirulina en grassen zoals tarwegras.

But there’s more! Door het filteren van direct zonlicht wordt ook de productie van aminozuren verhoogd, waaronder het aminozuur L-theanine. Dit aminozuur staat bekend om zijn kalmerende effect. De combinatie van de cafeïne (die je ook in matcha vindt) en L-theanine zorgt voor een betere concentratie, een natuurlijke energieboost en tegelijkertijd een ontspannen gevoel. Wist je dat Japanse boeddhistische monniken matcha groene thee al duizenden jaren gebruiken als hulpmiddel bij het mediteren. Zo zijn ze tijdens de veelal lange meditaties ontspannen, maar toch alert.

Wat heb je nodig?

Voor 4 matcha ijsjes

250 ml kokosmelk
1 el matcha
sap en rasp van 1 limoen
50 ml ahornsiroop (of naar smaak)

Voor de topping

geraspte kokos of kokossnippers
een halve reep pure chocolade

keukenmachine (of blender)
IJsvormpjes

Zo ga je te werk

  1. Mix de kokosmelk samen met het sap en rasp van de limoen, de matcha en de ahornsiroop in je blender of keukenmachine tot een gladde massa.
  2. Je hebt nu 2 opties! Je kunt dit mengsel in ijsvormpjes gieten en invriezen. Ik liet een reep chocolade smelten en gebruikte dit als topping over deze groene ijslolly’s.
  3. Of je giet het mengsel in een bak of kom en zet deze in de vriezer voor minimaal 2 uur. Vervolgens kun je dit bevroren mengsel in je keukenmachine mixen tot een dikke, romige massa.
  4. Met een ijslepel kun je vervolgens bolletjes matcha ijs scheppen.
  5. Strooi er nog wat kokosrasp of kokossnippers overheen. Ook lekker: stukjes pure chocolade!

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Wiwik

    Wat ziet dat er heerlijk uit zeg, heb er zin in om het te gaan maken. Bedankt voor je recept.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This