Havermout met cranberry compote

Havermout met cranberry compote

Mirjam Blanken

27 november 2016


Nog even over die cranberry compote van afgelopen week… Die is dus niet alleen heerlijk in deze cranberry smoothie, maar ook deze warme havermout met cranberry compote is een aanrader! Warme havermoutpap is sowieso een van mijn favoriete ontbijtjes tijdens koude winterdagen. Havermoutpap is al lang geen kleffe, smakeloze brij meer. Met oatmeal als ontbijt kun je eindeloos variëren. Verwarm bijvoorbeeld een geprakte banaan mee of voeg wat geraspte wortel toe met walnoten en kokosrasp als topping. Een variant met appel en kaneel is ook heerlijk! Maar voor mij staat deze week deze havermout met cranberry op het menu!

In het kader van variatie! Het recept voor hartige havermout vind je hier..

Hoe zit het ook alweer met fytinezuur?

Haver (maar ook andere granen en peulvruchten ) bevatten het zogeheten antinutriënt fytinezuur. Handig voor de haver, want fytinezuur beschermt de plant tegen vraat. Fytinezuur is ook een opslagvorm voor het mineraal fosfor. Ook weer handig voor de plant, omdat het tijdens de groei van de plant afgebroken wordt tot vrij fosfaat. En dit is voor de plant een belangrijke bouwstof.

Fosfor gaat graag verbinding aan met andere mineralen zoals zink, calcium, magnesium en ijzer. Hierdoor worden deze belangrijke mineralen en spoorelementen niet meer (of minder goed) opgenomen door het lichaam. Op deze manier ‘rooft’ fytinezuur dus kostbare voedingsstoffen.

Maar er is een simpele oplossing! Door de havermout een nachtje te laten weken en/of te verwarmen wordt fytinezuur door middel van het al aanwezige enzym fytase in het graan afgebroken en komen deze mineralen in de vertering vrij voor ons lichaam.

Wat heb je nodig?

50 gr (glutenvrije) havermout
200 ml havermelk
1 tl kaneel
1 tl vanillepoeder
1-2 el homemade cranberry compote
klein handje geschaafde amandelen

Het recept voor cranberry compote vind je hier!

Zo ga je te werk

  1. Ga je voor overnight oats? Maak dan je havermoutje ’s avonds al klaar. Giet 200 milliliter plantaardige melk in een weckpot, voeg vervolgens de havermout, het vanillepoeder en de kaneel toe.
  2. Deksel erop en even goed schudden!
  3. Zet je potje een nachtje in de koelkast.
  4. Rise and shine! Verwarm je havermout op laag vuur in een steelpannetje. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
  5. Eventueel kun je de cranberry compote ook even verwarmen.
  6. Giet je havermoutpap in een diep bord, voeg 1-2 el cranberry compote toe en bestrooi met de geschaafde amandelen.

Enjoy!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This