Havermout met speculaas en amandelen

Havermout met speculaas en amandelen

Mirjam Blanken

22 november 2017


Na 10 dagen pad thai en ontbijten met fruit en omelet ging dit havermout ontbijtje er vanochtend goed in. Havermout met speculaas past natuurlijk perfect bij deze tijd van het jaar. De truc? Koekkruiden! Dit specerijen mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemom kun je gebruiken voor heel veel Sinterklaas baksels, maar dus ook voor jouw havermoutje ontbijtje. En wist je dat havermout een echt ‘feel good ontbijtje’ is? Haver is namelijk rijk aan tryptofaan. Dit stofje wordt omgezet in het gelukshormoon serotonine. Daarnaast is havermout een natuurlijke rustgever. Het kalmerende effect wordt toegeschreven aan het mineraal broom wat voorkomt in haver. Lekker en gezond dus, I like!

De lekkerste ontbijtjes met havermout vind je hier!

Wat heb je nodig?

50 gr (glutenvrije) havermout
200 ml plantaardige melk
een halve banaan, in plakjes gesneden
een halve tl koekkruiden
honing (of ahornsiroop) naar smaak
amandelschaafsel
snufje zout

Ondanks dat haver van nature een glutenvrij graan is, is de havermout die je koopt niet per definitie ook glutenvrij. Tijdens de verwerking en productie van  haverproducten komt het in aanraking met andere granen, waardoor er kruisbesmetting plaats vindt. Glutenvrije havermout herken je aan het glutenvrij logo.

Hoe zit het ook alweer met fytinezuur?

Haver (maar ook andere granen en peulvruchten ) bevatten het zogeheten antinutriënt fytinezuur. Handig voor de haver, want fytinezuur beschermt de plant tegen vraat door insecten. Fytinezuur is ook een opslagvorm voor het mineraal fosfor. Ook weer handig voor de plant, omdat het tijdens de groei van de plant afgebroken wordt tot vrij fosfaat. En dit is voor de plant een belangrijke bouwstof. Fosfor gaat graag verbinding aan met andere mineralen zoals zink, calcium, magnesium en ijzer. Hierdoor worden deze belangrijke mineralen en spoorelementen niet meer (of minder goed) opgenomen door het lichaam. Op deze manier ‘rooft’ fytinezuur dus kostbare voedingsstoffen.

Maar er is een simpele oplossing! Door de havermout een nachtje te laten weken en/of te verwarmen wordt fytinezuur door middel van het al aanwezige enzym fytase in het graan afgebroken en komen deze mineralen in de vertering vrij voor ons lichaam.

Zo ga je te werk

  1. Ga je voor overnight oats? Maak dan je havermoutje ’s avonds al klaar. Giet 200 milliliter plantaardige melk in een weckpot, voeg vervolgens de havermout en de koekkruiden toe. Deksel erop en even goed schudden!Ik ben groot fan van Mason Jar weckpotten, deze sluiten prima af en zijn gemaakt van glas.
  2. De volgende ochtend giet je jouw havermoutje over in een steelpannetje en voeg je de plakjes banaan en een snufje zout toe.
  3. Verwarm je havermoutje op laag vuur in een steelpannetje. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen. Proef tussendoor eventjes en voeg eventueel wat zoetmiddel toe.
  4. Giet je havermoutpap in je favoriete kommetje en strooi er nog wat amandelschaafsel over.

Enjoy!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This