Heldere uiensoep


Niets lekkerder dan een warm soepje op een grauwe dag. Of voor als je gewoon zin hebt in een lichte maaltijd. En met dit recept voor heldere uiensoep maak je een flinke pan vol. De leftovers vries je in, voor een volgende keer.

heldere uiensoep

Uien zijn ware smaakmakers in ons eten en keizer Nero at (rauwe) uien al als remedie tegen verkoudheid. Maar wist je dat uien naast een flinke dosis vitamine C ook veel quercitine bevatten? Dit stofje is een krachtige antioxidant. Voeding rijk aan quercetine werkt als natuurlijke antihistaminica. Over histamine later meer. Tijd voor een lekker soepje!

Wat heb je nodig?

2 liter kippenbouillon
1 theelepel kokosolie
3 grote uien
3 sjalotjes
2 eetlepel balsamicoazijn
100 milliliter rode wijn
1/2 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel peterselie
1 laurierblad
5 peperkorrels
zout naar smaak

thee-ei

Zo ga je te werk

  1. Snij de uien in halve ringen en doe ze in een schaal. Voeg een flinke snuf zout toe aan de uien.
  2. Verhit de kokosolie in een pan en bak de uien glazig in ongeveer 20 minuten.
  3. Blus de uien vervolgens af met de balsamicoazijn. Laat dit een paar minuten sudderen, maar blijf regelmatig doorroeren, anders zal de azijn aankoeken aan de pan.
  4. Doe de kruiden in een thee-ei, en doe het ei in de soeppan. Doe ook de bouillon, de rode wijn en vervolgens de uien in de soeppan. Natuurlijk voeg je de bouillon, wijn en de kruiden aan de uien toe, wanneer je ze al glazig gebakken hebt in je soeppan.
  5. Haal na ongeveer 40 minuten pruttelen het thee-ei uit de pan en je hebt een heerlijke uiensoep!

Wil je de soep in de slowcooker maken? Dat kan! Doe alle ingrediënten in de slowcooker en voeg de uien toe nadat je ze afgeblust hebt met de balsamico-azijn. Zet de slowcooker daarna voor ongeveer 5uur op de laagste stand.

Enjoy!

Liefs Nicky
Volgen jullie mij al op Instagram?


4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *