Hertenbiefstuk met rode portsaus


Hertenbiefstuk met rode portsaus

Wil je flink uitpakken deze kerst? Zet dan een heerlijk wildgerecht op het kerstmenu! Deze malse en sappige hertenbiefstuk met rode portsaus heeft geen speciale behandeling nodig. Je gaat hetzelfde te werk als bij een ‘alledaags’ biefstukje.

Heerlijk in combinatie met de stoofpeertjes en de zoete aardappel kroketjes.

Hertenbiefstuk met rode portsaus

Wat heb je nodig?

reken op 150 gram vlees per persoon

hertenbiefstuk
roomboter
peper en zout

voor de rode port saus

300 ml goedkope rode Ruby port
200 ml wildfond
4 laurierblaadjes
2 theelepels vloeibare honing
zout en peper
100 gram ijskoude blokjes roomboter (eventueel in de vriezer leggen)

Hertenbiefstuk met rode portsaus

Zo ga je te werk

de hertenbiefstuk

  1. Haal de biefstuk een half uur van te voren uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
  2. Dep de biefstuk droog met keukenpapier. Wrijf de biefstuk in met peper en zout.
  3. Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Laat de pan even opwarmen voordat je de boter erin doet.
  4. Wacht tot het schuim is weggetrokken en bak de biefstuk op hoge temperatuur aan beide kanten bruin.
  5. Zet het vuur wat lager en bak de hertenbiefstuk verder gaar. Rood 1-2 minuten per kant. Medium 2-3 minuten en doorbakken 3-4 minuten. Keer het vlees regelmatig.
  6. Prik niet met een vork in het vlees, zo blijft het mals en sappig. Druk in plaats daarvan met de bolle kant van een lepel op het vlees.  Als het zacht en verend is, dan is het rood vanbinnen. Medium vlees voelt steviger, maar is nog steeds verend. Omdraaien kun je met een speciale vleestang doen.
  7. Wikkel de hertenbiefstuk na het bakken in aluminiumfolie en laat het nog even rusten.

 

de rode portsaus

  1. Schenk de portsaus en de wildfond in een pannetje en voeg de laurierblaadjes toe.
  2. Breng dit aan de kook en laat 25 minuten zachtjes doorkoken tot de saus licht en stroperig wordt.
  3. Roer de honing door de saus en breng op smaak met zout en peper.
  4. Zeef tot slot de saus en voeg de koude roomboter toe. Roer goed door met een garde.
  5. Serveer de rode port saus en de hertenbiefstuk apart.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *