Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel


Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel

In traditionele Indiase curry’s kunnen wel 25 verschillende specerijen gebruikt worden. Deze curry’s staan vervolgens uren te pruttelen om uit elke specerij de geur en smaak te halen. Tegenwoordig hebben we gemengde specerijen en deze gele bloemkoolcurry heb je dan ook binnen no time op tafel. Wanneer je de curry een dag van te voren maakt, is deze Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel de volgende dag nog lekkerder.

In dit gerecht maak ik gebruik van kurkuma en gember. Deze ‘detox-voedingsmiddelen’ vind je gewoon in de supermarkt. Zo bevat gember 3 waardevolle voedingsstoffen (gingerol, shogaol, zingiberene) die onder andere een anti-oxiderende werking hebben. Daarnaast bevordert gember de bloedcirculatie en helpt het je lichaam ontgiften. Bovendien zorgt gember voor meer aanmaak van speeksel en dat ondersteunt en verbetert je spijsvertering dan weer.

De stof curcumine in geelwortel (kurkuma) is een krachtige antioxidant en heeft een ontstekingsremmende, bloedzuiverende werking. Kurkuma stimuleert de spijsvertering, waaronder de uitscheiding van galsappen. Geelwortel ondersteunt het lichaam bij ontgifting. Tevens heeft kurkuma een leverbeschermende werking.

Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel

 

Wat heb je nodig?

voor 4 personen

1 kleine bloemkool
2 middelgrote zoete aardappels
150 gr worteltjes
150 gr sperziebonen
een blikje kokosmelk (400 ml)
2 eieren
kokosolie om in te bakken
ongezouten cashewnoten
verse koriander
gele currypasta*

*Gele currypasta kun je kant-en-klaar kopen, maar kun je ook zelf maken. Hiervoor heb je nodig: 5 tenen knoflook, 4 uien, 5 cm verse gember, 3 el kurkuma, 1 el komijnpoeder, 2 tl kerriepoeder, 1 el korianderzaad, 1 el mosterdzaad, 2 rode pepers, snuf zout, zonnebloemolie, 3 el garam masala. Mix alle ingrediënten in je keukenmachine. Voeg olie toe toe tot de gewenste dikte ontstaat. Verhit de currypasta kort in een droge koekenpan en bewaar de currypasta in de koelkast.

Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel

 

Zo ga je te werk

  1. Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool. Snijd de kool in roosjes.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 1 cm.
  3. Was de sperziebonen, snijd de puntjes eraf en breek eventueel in tweeën.
  4. Maak de worteltjes schoon en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 cm.
  5. Stoom de bloemkool, zoete aardappelblokjes, wortels en sperziebonen beetgaar.
  6. Verhit de kokosolie in een hapjespan met dikke bodem en voeg hieraan 1 eetlepel gele currypasta toe. Bak de currypasta voor ongeveer een minuutje op laag vuur.
  7. Giet vervolgens de kokosmelk hierbij en breng het geheel aan de kook.
  8. Zet het vuur laag, voeg de gestoomde groenten toe en laat de curry lekker een kwartiertje pruttelen.
  9. Kook ondertussen de eitjes.
  10. Breng op smaak met peper, zout en garneer met cashewnoten en verse koriander.
  11. Serveer de Indiase bloemkoolcurry met een eitje ‘on the side’.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *