Koffie panna cotta met gekarameliseerde pecannoten


Koffie panna cotta met gekarameliseerde pecannoten

Houd jij van een espresso of een bak koffie na het eten? Dan ga je dit toetje vast heerlijk vinden! Sowieso is een koffietje of espresso na het eten een goed idee. Koffie bevat namelijk zogeheten bitterstoffen die jouw spijsvertering stimuleren. En als je helemaal lekker bezig bent kies je ook voor biologische koffie. Want we staan er niet altijd bij stil, maar ook koffiebonen kunnen vol zitten met bestrijdingsmiddelen. Kiezen voor biologische koffie is dus best heel logisch. Mijn favoriet? De biologische en fairtrade koffie van Café Intención. Ik maakte vervolgens een heerlijke koffie panna cotta met gekarameliseerde pecannoten. Dit koffie desert is zuivelvrij, maar ben je vegan? Vervang dan de gelatine door agar agar.

Het recept voor vegan panna cotta vind je hier!

Koffie panna cotta met gekarameliseerde pecannoten

Wat heb je nodig?

Met dit recept maak je zo’n 6-8 panna cotta’s. Afhankelijk van de grootte van jouw schaaltje natuurlijk.

Voor de koffie laagKoffie panna cotta

200 ml sterke biologische koffie van Café Intención
2 blaadjes gelatine
2 el ahornsiroop

Voor de witte laag

een blik kokosmelk (400 ml)
1 el vanille-extract (of 1 vanillepeul)
1 tl kaneel
4 blaadjes gelatine
2 el ahornsiroop

Voor de topping

50 gr pecannoten
1 el ahornsiroop

Ik heb deze keer de panna cotta’s in een schaaltje gemaakt. Mijn vorige panna cotta’s maakte ik met siliconen vormpjes, maar om de puddinkjes in perfecte staat uit de vormpjes te krijgen was nogal een gehannes (understatement). Er zijn trouwens ook speciale panna cotta’s vormpjes te koop. Heeft iemand deze al geprobeerd?

Koffie panna cotta met gekarameliseerde pecannoten

Zo ga je te werk

De koffie laag

  1. Week 2 blaadjes gelatine in een kom met koud water.
  2. Zet 200 milliliter sterke koffie of espresso. Smaken verschillen, dus zet jouw koffie zoals jij het lekker vindt.
  3. Roer de ahornsiroop door de warme koffie.
  4. Knijp het water uit de gelatine en roer de gelatine door het warme koffiemengsel totdat het helemaal opgelost is.
  5. Verdeel het koffiemengsel over 6 panna cotta vormpjes en zet deze voor ongeveer een uurtje in de koelkast om op te stijven.
  6. Je kunt nu verder met de witte panna cotta laag.

De panna cotta

  1. Verwarm de kokosmelk in een steelpannetje op laag vuur.
  2. Voeg de ahornsiroop, het vanille-extract en de kaneel toe en breng dit mengsel zachtjes aan de kook.
  3. Week ondertussen de gelatineblaadjes voor 5 minuten in koud water.
  4. Neem de kokosmelk van het vuur en laat iets afkoelen.
  5. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het kokosmengsel.
  6. Los de gelatine al roerend op.
  7. Laat het kokosmengsel afkoelen en giet het dan over de vormpjes met de koffie laag.
  8. Zet de vormpjes terug in de koelkast om wederom op te stijven. Geduld is een schone zaak bij dit recept.

De gekarameliseerde pecannoten

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng in een kom de pecannoten met de ahornsiroop.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de pecannoten hierover.
  4. Bak de pecannoten ongeveer 10 minuten in de oven.
  5. Laat ze even afkoelen en hak ze vervolgens in stukjes.
  6. Haal de Italiaanse panna cotta’s uit de koelkast (en eventueel ook uit de vormpjes).
  7. Versier de panna cotta’s met de gehakte pecannoten.

Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze koffie panna cotta te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


3 reacties

  • Jouke schreef:

    Hoi,
    Lijkt me heerlijk recept, ik gebruik alleen geen gelatine van blaadjes, maar de poeder van great lakes, heb je enig idee hoeveel ik dan moet gebruiken?

    • Mirjam Blanken schreef:

      Hi Jouke,

      Geen idee. Ik heb het product voorbij zien komen bij de webshop van Puur Mieke, maar moet het nog steeds een keer proberen. Staat het niet op de verpakking of op de website van Great Lakes?
      Liefs Mirjam

  • Cisca schreef:

    In geval van agaragar: ik heb in Duitsland pakjes gekocht met 3 zakjes poeder, 1 zakje van 10 gram staat gelijk aan 6 blaadjes gelatine en is genoeg voor 500 ml vocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *