Typisch Thais: mango met kleefrijst (khao niaow ma muang)


Typisch Thais: mango met kleefrijst

Mango and sticky rice! Dit Thaise zoete gerechtje (khao niaow ma muang) spotte ik tijdens mijn reis door Thailand bij verschillende streetfood tentjes. Mango met kleefrijst wordt in Thaise restaurants vaak als dessert geserveerd, maar believe me: dit toetje is op ieder moment van de dag lekker! In het originele recept zit 100 gram palmsuiker. Deze heb ik vervangen door honing. Hiermee valt dit gerecht niet meteen in de categorie gezond, maar lekker is het wel. Enjoy!

mango met kleefrijst

Wat heb je nodig?

voor 2-4 personen

2 rijpe mango’s, geschild en in plakjes gesneden
300 gr Thaise kleefrijst
een pakje kokosmelk van 250 ml
100 gr honing
een snuf zout
een el geroosterd sesamzaad

Zo ga je te werk

  1. Spoel de kleefrijst af en zet de rijst vervolgens minimaal 3 uur in een kom met water om te weken. Een nachtje kan ook. Foodprep!
  2. Giet de rijst af en stoom de rijst in 25-30 minuten zacht, maar nog wel beetgaar. Als het goed is ziet de rijst er glazig uit.
  3. Doe de kokosmelk samen met het zout en de honing in een mengkom met deksel of pan. Roer dit even goed door.
  4. Houd een kopje kokosmelk apart ter garnering. Voeg nu de kleefrijst toe en roer nogmaals goed door. Door de warme rijst zal nu ook de honing beter mengen met de kokosmelk.
  5. Dek de mengkom af of doe het deksel op de pan en laat de kleefrijst 15 minuten staan.
  6. Schil de mango’s en snijd ze in de lengte doormidden om de pit heen. Je hebt nu 2 stukken mango. Snijd ieder stuk in plakjes en zet de mango’s even apart.
  7. Verdeel de rijst over de borden en leg hier de slices mango bovenop.
  8. Giet er tot slot nog wat kokosmelk overheen en bestrooi met de geroosterde sesamzaad.

Dit gerecht is lauwwarm het lekkerst. Heb je een portie over? Dan kun je de rijst de volgende dag eenvoudig even verwarmen in een pannetje.

Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze mango met kleefrijst te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’

Afbeelding: JUNESAMA via Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *