Ontbijtmuffins met havermout en appel


Ontbijtmuffins met havermout

Als je gezonder wilt gaan ontbijten is 1 van de dingen waar je al snel tegen aan loopt tijd. De oplossing? Foodprep! Zo kun je met deze gezonde ontbijtmuffins met havermout toch al snel een aantal dagen vooruit. En ze zijn stiekem ook fijn als tussendoortje. Food preppen is niets meer dan vooruit bakken of koken. Met dit recept voor gezonde muffins is dat natuurlijk een eitje. Met dit recept maak je al zo’n 8-10 breakfast muffins, waarvan je een gedeelte in kunt vriezen.

5 redenen om meer havermout te eten

1. Havermout is glutenvrij
Ondanks dat haver van nature een glutenvrij graan is, is de havermout die je koopt niet per definitie ook glutenvrij. Tijdens de verwerking en productie van  haverproducten komt het in aanraking met andere granen, waardoor er kruisbesmetting plaats vindt. Glutenvrije havermout herken je aan het glutenvrij logo.

2. Havermout is een natuurlijke rustgever
De Latijnse naam van haver is avena sativa, wat gezond gekweekt betekent. Het kalmerende effect wordt toegeschreven aan het mineraal broom wat voorkomt in haver.

3. Havermout is gunstig voor je darmflora
Haver bevat water oplosbare vezels. Deze vezels hebben een gunstige invloed op de darmflora. De in de darm aanwezige goede bacterien gebruiken deze vezels als voeding.

4. Havermout is gunstig voor je bloedsuikerspiegel
De glycemische index van havermout is ongeveer 50. De GI zegt iets over de snelheid van koolhydraatvertering in de darm en  als  glucose in het bloed wordt opgenomen. De ‘trage suikers’ in havermout worden geleidelijk afgegeven aan het bloed waardoor er geen pieken en dalen ontstaan. Bye, bye suikerdipjes, hello energy!

5. Havermout is “feel good food”
Havermout is rijk aan tryptofaan. Dit essentiele aminozuur is de voorloper van het “gelukshormoon” serotonine. Een laag gehalte aan serotonine wordt in verband gebracht met slapeloosheid, depressie, eetstoornissen, hogere pijngevoeligheid en tekort aan slaap.

Ontbijtmuffins met havermout en appel

Wat heb je nodig?

Voor 8-10 ontbijtmuffins met havermout

2 eieren
100 gr amandelmeel
1 banaan
5 el appelmoes (of geraspte appel)
200 ml amandelmelk
2 el kokosolie
50 gr kokosbloesemsuiker
1 tl vanille-extract
snufje zout
1 tl kaneel
175 gr havermout
2 tl bakpoeder
amandelen (optioneel)
cacaopoeder (optioneel)

muffinvormpjes

Ontbijtmuffins met havermout en appel

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Klop de eieren, de kokosbloesemsuiker en het kokosvet door elkaar.
  3. Gooi dit mengsel in je keukenmachine.
  4. Voeg nu de appelmoes, de banaan, de amandelmelk, het vanille extract, het zout en de kaneel toe.
  5. Goed mengen en tot slot het amandelmeel, de havermout en het bakpoeder toevoegen.
  6. Eventueel nog een eetlepel cacaopoeder erdoor.
  7. Vul de muffinvormpjes met 1/4 cup van je mengsel.
  8. Leg op iedere muffin een stuk of 5 amandelen.
  9. Druk ze lichtjes in het beslag.
  10. Plaats de ontbijtmuffins voor 30 minuten in de oven.

Enjoy!

Deze ontbijtmuffins komen uit gratis e-book boordevol havermoutrecepten. Heb jij hem al? Je kunt hem hier downloaden!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’


5 reacties

  • Nathaly schreef:

    Jouw recepten zien er heerlijk uit. Ik mag echter geen havermout eten. Door wat kan ik dat vervangen ?

  • Laura schreef:

    Heel goed gelukt. Heb honing gebruikt ipv kokosbloesemsuiker en ze smaken gewoon als cakejes! Jum!

  • Mirjam schreef:

    Bedoel je heteluchtoven of gewone?

  • Mir schreef:

    Zó lekker!
    De meeste recepten met amandelmeel vind ik droog maar dit is heerlijk!

    Ik heb 2 el appelmoes vervangen door een gehakte rjipe perzik met sap. Ik heb er ook nog wat bosbessen doorheen geroerd. De hele amandelen heb ik weg gelaten

    De helft van het beslag heb ik in de oven gebakken in een muffinvorm.
    De andere helft in de airfryer, 20 min op 170 graden.
    Allebei goed gelukt! dank voor het recept!

  • Gea schreef:

    Waarom amandelmelk en amandelmeel? Wat is er mis met koeienmelk of tarwemeel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *