Overnight oats met blauwe bessen en amandelen


Overnight oats met blauwe bessen en amandelen

Een van mijn favoriete ontbijtjes is het recept voor overnight oats met blauwe bessen en amandelen. Dit havermout ontbijtje zet je de avond van te voren vast klaar. Zo heb je de volgende ochtend een heerlijk en voedzaam instant ontbijt. Eventueel kun je de havermout nog opwarmen in een pannetje, maar koud is het ook lekker! De amandelen geven de pap een lekker crunch en de dadels en blauwe bessen maken deze pap heerlijk zoet.

Fytinezuur

Haver (maar ook andere granen en peulvruchten ) bevatten het zogeheten antinutriënt fytinezuur. Handig voor de haver, want fytinezuur beschermt de plant tegen vraat. Fytinezuur is een opslagvorm voor het mineraal fosfor. Ook weer handig voor de plant, omdat het tijdens de groei van de plant afgebroken wordt tot vrij fosfaat. En dit is voor de plant een belangrijke bouwstof.

Fosfor gaat graag verbinding aan met andere mineralen zoals zink, calcium, magnesium en ijzer. Hartstikke gezond toch? Helaas. Hierdoor worden deze belangrijke mineralen en spoorelementen niet meer (of minder goed) opgenomen door het lichaam. Op deze manier ‘rooft’ fytinezuur dus kostbare voedingsstoffen.

Door de havermout een nachtje te laten weken wordt fytinezuur door middel van het al aanwezige enzym fytase in het graan afgebroken en komen deze mineralen in de vertering vrij voor ons lichaam. Je havermout overnight laten weken zorgt dus niet alleen voor een snel ontbijtje, maar is ook beter voor je gezondheid. Overigens kan een beetje fytinezuur echt geen kwaad, maar wij Nederlanders houden wel van bammetjes, pasta en koekjes. En we weten allemaal: TE is nooit goed.

I love sleep, because it’s like a time machine to breakfast!

Overnight oats met blauwe bessen en amandelen Wat heb je nodig?

voor 1 persoon

50 gr (glutenvrije) havermout
200 ml plantaardige melk
klein handje amandelen
klein handje blauwe bessen
2 dadels in stukjes gesneden

glazen (weck) potje

Zo ga je te werk

  1. Doe de avond van te voren de havermout samen met de melk in een glazen potje. Zet dit in de koelkast.
  2. Rise and shine! Breng je havermout in een pannetje langzaam aan de kook en laat 10 minuutjes pruttelen. Roer af en toe door.
  3. Giet de havermout over in een kommetje.
  4. Strooi de blauwe bessen, stukjes dadel en amandelen erover.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’

Wat is jouw favoriete havermoutje? Laat het ons weten in de comments!


1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *