Zelf Indiase paneer maken doe je zo!


Zelf paneer maken is easy peasy!

Deze Indiase paneer wordt gebruikt om gerechten zoeter te maken, het lijkt een beetje op hüttenkase. Het is minder zout, zachter en ook wat droger. Je kunt deze Indiase ‘hüttenkase’ eenvoudig opbakken en verwerken in je maaltijd, maar ook marineren of verwerken in een roerei. Kortom een veelzijdig product wat ook nog eens eenvoudig zelf te maken is!

Wist je dit over paneer?

  • De naam paneer komt van het Perzische woord panir, wat kaas betekent.
  • Paneer heeft een subtiele lichtzoete smaak en is daarom geschikt om gerechten minder scherp te maken.
  • Paneer kun je net bakken zonder dat het smelt.
  • Paneer wordt gemaakt zonder dierlijk stremsel. In plaats daarvan wordt citroensap gebruikt en hierdoor is het dus vegetarische kaas.
  • Om paneer te maken heb je slechts 3 ingrediënten nodig: volle melk, citroensap en een snuf zout. 

Fan van de Indiase keuken? Dan is dit recept ook een aanrader!
Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel

paneer maken

Ayurveda en melk

Vanuit de Ayurveda wordt zuivel vanuit verschillende oogpunten bekeken. In India wordt een koe als een heilig dier beschouwd. Van oudsher is er diep respect en zorg voor de koe. Hoe wij in Nederland met onze koeien en het product melk omgaan is niet te vergelijken. Neem alleen al de hoeveelheid zuivel die wij gebruiken. Het Vedische standpunt is dan ook te kiezen voor volle biologische melk.

Naast kritisch kijken naar de productiemethode en dus de zuiverheid van melk, kijkt men ook naar de geneeskrachtige werking van melk. Deze kan erg heilzaam zijn. Melk kalmeert de vata, verkoelt de pitta en voor de kapha’s wordt melk mondjesmaat aangeraden, aangezien het verslijmend en verstoppend werkt.

Melk is zoet van smaak, maar koud van energie. Vanuit de Ayurveda wordt sowieso aangeraden melk met mate te gebruiken, liefst te verwarmen en te combineren met kruiden zodat het optimaal verteerd en opgenomen kan worden.

Zelf ghee maken is ook leuk! Het recept vind je hier

Wat heb je nodig?

2 l volle biologische melk
4-5 el citroensap
2 tl zout
kaasdoek
vergiet

Stap voor stap paneer maken

    1. Breng twee liter volle biologische melk in een pan met dikke bodem zachtjes aan de kook. Laat de melk zachtjes doorkoken.
    2. Pas op voor overkoken, dit komt de smaak niet ten goed. Blijven roeren dus!
    3. Zet het vuur uit en giet langzaam het citroensap erdoor.
    4. De paneer zal zich in bollen van de heldergroene wei gaan afscheiden. Wanneer dit niet gebeurt, kun je er nog wat citroensap doorheen roeren.
    5. Voeg nu ook een theelepel zout toe. Dit onttrekt vocht en zorgt voor een stevigere kaas. 
    6. In de tussentijd zet je een vergiet klaar met een paar lagen kaasdoek erover. 
    7. Wanneer de wei een geelgroene kleur heeft kun je het afgieten.
    8. Goed uit laten lekken. Wikkel de doek vervolgens strak om de paneer heen en ga het flink uitknijpen en uit laten lekken.
    9. Hoe meer vocht je uit de paneer verwijderd, des te steviger wordt je paneer.
    10. Gebruik eventueel wat extra gewicht om de paneer steviger te maken. Leg de paneer hiervoor in het vergiet en plaats hier bovenop bijvoorbeeld een pan met water.
    11. Vervolgens haal je de kaas uit het doek en kun je hem afgedekt wegzetten in de koelkast.

This is good: vegetarische Indiase curry!

Enjoy!

Duiken jullie de keuken in om paneer te maken? Laat je creaties zien op social media met hashtag #eatpurelove of tag @eatpurelove. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest


1 reactie

  • Tineke van Lemel schreef:

    Wat leuk om te lezen, het artikel over zelf paneer te maken. Soms ligt er tussen bepaalde recepten zo weinig ‘kilometers’. Ja,kilometers. Wij komen al erg lang als een soort hulpverlener in een pools gebied, de Bieszczady, gelegen tegen de Oekraïnse grens gelegen. Wij hebben daar veel streekgerechten leren bereiden en ook deze “paneer” en wordt daar gewoon kaas genoemd, soms met bieslook of andere kruiden erdoor gemaakt. Alleen men gebruikt geen citroensap, men laat de melk gewoon een paar dagen staan en dan langzaamaan verwarmen, totdat de “wei”zich scheidt van de melk en verder zoals u beschrijft bereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *