Panir – Indiase cottage cheese maken


Panir – Indiase cottage cheese maken

Zelf kaas maken is easy peasy! Deze Indiase panir wordt gebruikt om gerechten zoeter te maken, het lijkt een beetje op ricotta. Het is minder zout, zachter en ook wat droger. Panir heeft een zoete smaak en is daarom geschikt om gerechten minder scherp te maken. Je kunt deze Indiase cottage cheese eenvoudig opbakken en verwerken in je maaltijd, maar ook marineren, panirkroketjes maken, verwerken in een roerei, kortom een veelzijdig product wat ook nog eens eenvoudig zelf te maken is!

Fan van de Indiase keuken? Dan is dit recept ook een aanrader!
Indiase bloemkoolcurry met zoete aardappel

Indiase cottage cheese maken

Ayurveda en melk

Vanuit de Ayurveda wordt zuivel vanuit verschillende oogpunten bekeken. In India wordt een koe als een heilig dier beschouwd. Van oudsher is er diep respect en zorg voor de koe. Hoe wij in Nederland met onze koeien en het product melk omgaan is niet te vergelijken. Neem alleen al de hoeveelheid zuivel die wij gebruiken. Het Vedische standpunt is dan ook te kiezen voor volle biologische melk.

Naast kritisch kijken naar de productiemethode en dus de zuiverheid van melk, kijkt men ook naar de geneeskrachtige werking van melk. Deze kan erg heilzaam zijn. Melk kalmeert de vata, verkoelt de pitta en voor de kapha’s wordt melk mondjesmaat aangeraden, aangezien het verslijmend en verstoppend werkt.

Melk is zoet van smaak, maar koud van energie. Vanuit de Ayurveda wordt sowieso aangeraden melk met mate te gebruiken, liefst te verwarmen en te combineren met kruiden zodat het optimaal verteerd en opgenomen kan worden.

Zelf ghee maken is ook leuk! Het recept vind je hier

Stap voor stap panir maken

  1. Breng twee liter volle biologische melk in een pan met dikke bodem aan de kook. Laat de melk even doorkoken. Pas op voor overkoken, dit komt de smaak niet ten goed. Zet het vuur uit en giet langzaam het citroensap erdoor.
  2. De panir zal zich in bollen van de heldergroene wei gaan afscheiden. Wanneer dit niet gebeurt, kun je er nog wat citroensap doorheen roeren.
  3. In de tussentijd zet je een vergiet klaar met een paar lagen kaasdoek erover. Zet eventueel een pan onder het vergiet om de wei op te vangen. Wei kun je lang bewaren in de koelkast. Heerlijk om te verwerken in verse vruchtensappen!
  4. Wanneer de wei een geelgroene kleur heeft kun je het afgieten.
  5. Goed uit laten lekken. Wikkel de doek vervolgens strak om de panir heen en ga het flink uitknijpen en uit laten lekken. Hoe meer vocht je uit de panir verwijderd, des te steviger wordt je panir. Gebruik eventueel wat extra gewicht om de panir steviger te maken.
  6. Leg de panir hiervoor in het vergiet en plaats hier bovenop bijvoorbeeld een pan met water.
  7. Vervolgens haal je de kaas uit het doek en kun je hem afgedekt wegzetten in de koelkast.

Enjoy!

Duiken jullie de keuken in om panir te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove. 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *