Raw cheesecake met frambozen Ben & Jerry’s style!


koken & tafelen algemeen

De ‘Nut so cheesecake’

Deze raw cheesecake met frambozen is dan wel de pure, onbewerkte variant, maar valt toch echt onder de noemer guilty pleasure. Een klein stukje per keer is dus voldoende. Geeft niets! Doe je lekker lang met deze taart. Bovendien is de taart behoorlijk machtig, dus ik moet de eerste nog tegenkomen die een flinke punt van deze taart op kan. Overigens komt er geen cheese aan te pas. Deze taart is namelijk zuivelvrij en de vulling is op basis van geweekte cashewnoten die vervolgens in de keukenmachine tot cashewpasta wordt gemalen. Wel veel noten dus! De bodem is namelijk gemaakt van onder andere amandelen en dadels.

Deze taart is trouwens een van de ‘bestsellers’ op Eat.Pure.Love. En dat is natuurlijk niet zo gek! Hij is namelijk zooo lekker. Hier in huis weten ze al wat ik bedoel met de Ben en Jerry’s taart. Doordat ik een deel van de notenbodem achterhoud en deze door de vulling verkruimel krijgt deze raw cheesecake met frambozen een heerlijk bite. Heb jij deze cheesecake nog niet gemaakt? Dan zou ik nu naar de supermarkt rennen voor de ingrediënten!

Wie een betere naam kan bedenken mag hem onder deze blogpost achter laten. Zit er een leuke tussen, dan maak ik voor diegene deze taart (ophalen in Zaltbommel). Marinka bedacht de Nut so cheesecake!

Raw cheesecake met frambozen-1

Wat heb je nodig?

voor de bodem

150 gram dadels zonder pit
150 gram witte amandelen (of amandelmeel)
2 el gesmolten kokosolie
snuf zout

voor de vulling

250 gram cashewnoten, ongebrand en ongezouten
100 ml kokosolie
75-100 ml honing*
sap en rasp van een biologische citroen
1 tl vanillepoeder of vanille-extract
snuf zout

250 gram frambozen (vers of diepvries)

springvorm van 20 cm
bakpapier
keukenmachine

*Ben je vegan? Dan kun je de honing vervangen door ahornsiroop.

Raw cheesecake met frambozen-2

Hoe ga je te werk?

  1. Week de cashewnoten minimaal 2 uur in een bak water. Het is de moeite waard om de vulling zelf te maken, maar wil je deze taart snel maken dan kun je ook witte cashewpasta van Horizon gebruiken. De meeste natuurwinkels en eko supermarkten hebben dit wel in huis.
  2. Mix de ingrediënten voor de bodem goed fijn. Bekleed een taartvorm vooraf met bakpapier. Op deze manier blijft je taart niet plakken aan de vorm. Ik heb zelf een springvorm met een losse ring, ideaal in dit geval.
  3. Verspreid 2/3 van het mengsel over de bodem van je springvorm en druk goed aan. Zet de vorm even in de vriezer.
  4. Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine. Let erop dat de kokosolie afgekoeld is, maar nog wel vloeibaar. Wanneer de kokosolie te warm is kan het mengsel gaan schiften.
  5. Geduld is hier een schone zaak. De bedoeling is dat je uiteindelijk een gladde massa krijgt.
  6. Giet ongeveer 2/3 van dit witte mengsel over de bodem. Met een vochtige spatel kun je het mengsel goed verdelen.
  7. Doe hier vervolgens de rest van de bodem en wat frambozen op.
  8. Het overige deel van het mengsel meng je met een flinke handvol frambozen. Dit is de bovenste roze laag van je taart.
  9. Giet dit in je springvorm en strijk ook hier je mengsel glad met een natte spatel.
  10. Zet de taart vervolgens minimaal 2 uur in de vriezer.
  11. Voor gebruik kun je de taart ontdooien in de koelkast. Wil je een stuk bewaren, doe dit dan in de vriezer.

Tip van de dag! Iets meer werk, maar ach je staat toch al in de keuken. Maak kleine taartjes met behulp van mini taartvormpjes. Ik gebruik de vormpjes van Dille & Kamille. Deze hebben een losse bodem, waardoor het taartje makkelijk loskomt van de rand.


Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze taart te maken? Laat dan vooral even weten wat je van de taart vond. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren


57 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *