Raw cheesecake met frambozen Ben & Jerry’s style!

Mirjam Blanken

13 april 2015


koken & tafelen algemeen

De ‘Nut so cheesecake’

Deze raw cheesecake met frambozen is dan wel de pure, onbewerkte variant, maar valt toch echt onder de noemer guilty pleasure. Een klein stukje per keer is dus voldoende. Geeft niets! Doe je lekker lang met deze taart. Bovendien is de taart behoorlijk machtig, dus ik moet de eerste nog tegenkomen die een flinke punt van deze taart op kan. Overigens komt er geen cheese aan te pas. Deze taart is namelijk zuivelvrij en de vulling is op basis van geweekte cashewnoten die vervolgens in de keukenmachine tot cashewpasta wordt gemalen. Wel veel noten dus! De bodem is namelijk gemaakt van onder andere amandelen en dadels.

Deze taart is trouwens een van de ‘bestsellers’ op Eat.Pure.Love. En dat is natuurlijk niet zo gek! Hij is namelijk zooo lekker. Hier in huis weten ze al wat ik bedoel met de Ben en Jerry’s taart. Doordat ik een deel van de notenbodem achterhoud en deze door de vulling verkruimel krijgt deze raw cheesecake met frambozen een heerlijk bite. Heb jij deze cheesecake nog niet gemaakt? Dan zou ik nu naar de supermarkt rennen voor de ingrediënten!

Wie een betere naam kan bedenken mag hem onder deze blogpost achter laten. Zit er een leuke tussen, dan maak ik voor diegene deze taart (ophalen in Zaltbommel). Marinka bedacht de Nut so cheesecake!

Raw cheesecake met frambozen-1

Wat heb je nodig?

voor de bodem

150 gram dadels zonder pit
150 gram witte amandelen (of amandelmeel)
2 el gesmolten kokosolie
snuf zout

voor de vulling

250 gram cashewnoten, ongebrand en ongezouten
100 ml kokosolie
75-100 ml honing*
sap en rasp van een biologische citroen
1 tl vanillepoeder of vanille-extract
snuf zout

250 gram frambozen (vers of diepvries)

springvorm van 20 cm
bakpapier
keukenmachine

*Ben je vegan? Dan kun je de honing vervangen door ahornsiroop.

Raw cheesecake met frambozen-2

Hoe ga je te werk?

  1. Week de cashewnoten minimaal 2 uur in een bak water. Het is de moeite waard om de vulling zelf te maken, maar wil je deze taart snel maken dan kun je ook witte cashewpasta van Horizon gebruiken. De meeste natuurwinkels en eko supermarkten hebben dit wel in huis.
  2. Mix de ingrediënten voor de bodem goed fijn. Bekleed een taartvorm vooraf met bakpapier. Op deze manier blijft je taart niet plakken aan de vorm. Ik heb zelf een springvorm met een losse ring, ideaal in dit geval.
  3. Verspreid 2/3 van het mengsel over de bodem van je springvorm en druk goed aan. Zet de vorm even in de vriezer.
  4. Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine. Let erop dat de kokosolie afgekoeld is, maar nog wel vloeibaar. Wanneer de kokosolie te warm is kan het mengsel gaan schiften.
  5. Geduld is hier een schone zaak. De bedoeling is dat je uiteindelijk een gladde massa krijgt.
  6. Giet ongeveer 2/3 van dit witte mengsel over de bodem. Met een vochtige spatel kun je het mengsel goed verdelen.
  7. Doe hier vervolgens de rest van de bodem en wat frambozen op.
  8. Het overige deel van het mengsel meng je met een flinke handvol frambozen. Dit is de bovenste roze laag van je taart.
  9. Giet dit in je springvorm en strijk ook hier je mengsel glad met een natte spatel.
  10. Zet de taart vervolgens minimaal 2 uur in de vriezer.
  11. Voor gebruik kun je de taart ontdooien in de koelkast. Wil je een stuk bewaren, doe dit dan in de vriezer.

Tip van de dag! Iets meer werk, maar ach je staat toch al in de keuken. Maak kleine taartjes met behulp van mini taartvormpjes. Ik gebruik de vormpjes van Dille & Kamille. Deze hebben een losse bodem, waardoor het taartje makkelijk loskomt van de rand.


Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze taart te maken? Laat dan vooral even weten wat je van de taart vond. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

56 Reacties

  1. Ingrid

    Mmm…wat een ‘cheezie cake’!

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Ingrid,

      Bedankt voor je reactie! Leuke naam 😉

      Antwoord
  2. Marina

    Ooh klinkt zalig! De naam… The nut so cheescake! oftewel de niet zo cheesecake waarin het woordje Not is vervangen door Nut als verwijzing naar de noten in de taart, het klinkt hetzelfde maar je schrijft het niet hetzelfde 😀

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Marina,

      Wat een leuke naam! Bedankt voor het meedenken. Voor deze naam wil ik wel een taartje voor je maken. Kun je hem ophalen in Zaltbommel? Stuur maar even een mailtje naar mirjam@eatpurelove.nl

      Antwoord
  3. annet

    Kan het de.bodem ook met walnoten of zoiets? Ik mag geen amandelen en hazelnoten.

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Annet,

      De smaak is dan wel anders. Maar proberen kan altijd, succes!

      Antwoord
  4. Marielle

    (Bommelse) Gluten&cheeseless cake! Enneh, ik kom naar je lopen om hem op te halen 😉

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Marielle,

      Haha…altijd welkom om een stukje te komen proeven. Misschien wil het Bommels Bakhuys ze wel gaan maken?

      Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Cindy,

      Bedankt voor het meedenken!

      Antwoord
  5. Angela | Great Body & Skin

    Ziet er goed uit! Ik maak ook weleens zoiets (maar dan niet met cashewnoten, maar met kokosmelk) en moet die IEDER jaar weer voor moederdag maken haha! Dit jaar uiteraard weer 🙂

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Angela,

      Met kokosmelk is ook lekker inderdaad. Geniet ervan, moederdag is al over 3 weekjes 😉

      Antwoord
    • Danielle Orriens

      Vervang jij alleen de cashewnoten in kokosmelk? En hoeveel kokosmelk doe je er dan in?

      Antwoord
  6. Gerrie Vogels

    Ik heb de “cheese”cake gemaakt en het is heerlijk. Zou het raspberrie-cashew cake noemen.

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Gerrie,

      Goed om te horen! Bedankt voor het meedenken naar een leuke naam!

      Antwoord
  7. Annemiek

    Vraag: gebruik je rauwe, ongezouten noten?
    Wil de taart dit weekend uitproberen. Volgende week een verjaardag waarbij één persoon glutenvrij, één persoon lactose-intolerant en één persoon suikervrij is…..

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Annemiek,

      De markt, online bij Puur Mieke, de Ekoplaza… Google maar eens!

      Antwoord
  8. Annemiek

    Nog een vraagje; waar koop je vanillepoeder?

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Annemiek,

      De meeste supermarkten verkopen dit wel. Online via Puur Mieke en ook plaatselijke natuurwinkels en Ekoplaza verkopen dit. Ik zag laatst zelfs bij de Aldi vanillestokjes liggen. Suc6!

      Antwoord
  9. Annette

    Lovely very berry taart (of cake). Wat ziet die taart er goed uit. De cashewnoten staan te weken, dat wordt morgen uitproberen!

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Anette,

      Wat goed! Benieuwd hoe de taart geworden is. Geniet ervan vandaag!

      Antwoord
  10. Wendy

    Klinkt heerlijk!
    Met honing is de taart niet suikerVRIJ…

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Wendy,
      Bedankt voor je kritische noot. Natuurlijk bedoel ik (en vele bloggers met mij) met suikervrij dat een gerecht vrij is van geraffineerde (bewerkte) suikers. Er zitten natuurlijk ook fruitsuikers in de frambozen en dadels. Dat zou wat zijn: een compleet suikervrij taart 😉 Gelukkig hebben we de glucose uit suikers hard nodig. Geniet van de taart!

      Antwoord
  11. Lyanne

    Hallo,
    Kun je de frambozen ook vervangen door aardbeien? En blijft het aantal gram dan hetzelfde?
    En waarom moet de taart 2 uur in de diepvries om hem vervolgens weer te laten ontdooien voor gebruik?
    Groeten,
    Lyanne

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Lyanne,

      Uiteraard kun je de vruchten vervangen. Hij moet de vriezer in om op te stijven. Anders kun je de tweede laag niet verwerken. Je kunt hem ook in de koelkast zetten, maar dan duurt het opstijven langer. Bewaren is sowieso handig in de vriezer.

      Antwoord
  12. saar

    Heel erg mislukt, is niet gaan opstijven en in recept niet duidelijk dat je de verschillende lagen ook in vriezer moet doen. Ik hoop dat hij alsnog. Smaakt

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Ha Saar,

      Wat ontzettend jammer. Ik hoor tot nu toe alleen positieve geluiden. In het recept staat volgens mij duidelijk dat eerst de bodem in de vriezer gaat en vervolgens de ‘cheesecake’. Blijft de vulling bij jou vloeibaar?

      Stuur anders even een mailtje, misschien kan ik je helpen de taart te redden!

      Liefs Mirjam

      Antwoord
  13. alexandra

    Zie dat er 100ml honing in gaat; dan is het niet echt suikervrij naar mijn idee .

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Klopt! Suikervrij kan natuurlijk helemaal niet, dan zouden er geen koolhydraten in zitten 😉 Met suikervrij bedoelen wij bij Eat.Pure.Love vrij van geraffineerde suikers. Honing is een natuurlijk en onbewerkt product, prima dus!

      Antwoord
  14. marianne

    Is er ook een alternatief voor de honing in de cheeshecake?
    Dan kan ik m een keertje maken voor mijn vegan-nichtje!! Lijkt me heerlijk!!

    Antwoord
    • Judith

      Ik zou dan agavesiroop en/of ahornsiroop gebruiken. Wel een beetje afmeten en testen aangezien ze anders zoeten maar je wel die hoeveelheid stroperigheid nodig hebt.

      Ik vind het in ieder geval een heerlijke guilty pleasure!

      Antwoord
    • Judith

      Ik zou dan agavesiroop en/of ahornsiroop gebruiken. Wel een beetje afmeten en testen aangezien ze anders zoeten maar je wel die hoeveelheid stroperigheid nodig hebt.

      Ik vind het in ieder geval een heerlijke guilty pleasure!

      Antwoord
  15. Sandra

    Hij staat in de vriezer. Wat een makkie!!! Sta de restjes beslag uit de blender te snoepen, nu al heerlijk!!!! Kan niet wachten op de eerste hap taart.

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Sandra,
      Goed om te horen! Geniet ervan.
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  16. Kira

    Ziet er super lekker uit! Ik heb alleen een klein vraagje, kun je de amandelen ook vervangen door amdelmeel, en de honing door agavesiroop?

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Uiteraard!Ik gebruik alleen bijna geen agavesiroop, omdat dit een behoorlijk bewerkt product is. En zeker rauwe honing zit boordevol voedingsstoffen. Succes!

      Antwoord
  17. Ilse

    Klinkt als een heerlijke taart! Wat zijn ongeveer de voedingswaardes (kcal, eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels) voor een hele taart?

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hi Ilse,

      Geen flauw idee 😉 Je zou de ingrediënten kunnen invoeren in MyFitnessPall?

      Groetjes
      Mirjam

      Antwoord
    • Dimphey van Meijeren

      De voedingswaarde van de hele taart is als volgt:

      4313 kcal
      91,6 gram eiwit
      336 gram vet
      144 gram verzadigd vet
      211 gram koolhydraten
      156 gram suiker
      31,6 gram vezel

      Berekend dmv de Nevo-tabel

      Vriendelijke groet

      Antwoord
  18. RIK

    nieuws

    Antwoord
  19. Marion

    Wanneer ik de cashewnoten vervang door cashewpasta, moet ik dan toch de kokosolie toevoegen?

    Antwoord
  20. Marion

    Wanneer ik de cashewnoten vervang door cashewpasta, moet ik dan toch de kokosolie nog toevoegen voor de vulling?

    Antwoord
  21. Marijke Wiewel

    Hi Mirjam,
    Het taartje ziet er heel verleidelijk uit! Mijn probleem met de raw taarten is echter dat ik geen dadels kan eten (steenvrucht) ik heb wel eens gedacht aan rozijnen als vervanging. Heb je daar al ervaring mee?
    Groetjes, Marijke

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hi Marijke,
      De dadels in de bodem kun je prima vervangen door andere gedroogde vruchten zoals rozijnen. De smaak wordt dan uiteraard wel anders. Ik ben benieuwd!
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  22. Anita

    Vanmorgen de taart gemaakt en prima gelukt, al zeg ik het zelf. Vanavond gaan we hem uitproberen, feest hier.. Mijn man en ik zijn beide jarig deze week en vanavond dus uitproberen. Ben erg benieuwd ook wat de rest van de familie ervan vind, zijn niet zo suikervrij, zuivelvrij en glutenvrij gewend..
    groeten Anita

    Antwoord
  23. Anita

    Hoe lang duurt het ontdooienen in de koelkast trouwens??

    Antwoord
  24. (Mevr.) Jon Bosch

    Hoi
    Is dit geschikt voor diabetes?

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hoi Jon,
      Ik zou dit even vragen aan je huisarts of diëtiste als ik jou was. Die is het best op de hoogte van jouw gezondheid 😉
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  25. inja

    De bodem staat in de vriezer… De noten staan nog te weken, ik ben benieuwd! Hoe verwerk ik de cashewnoten na het weken? Gewoon mixen met de andere ingredienten of moet ik ze eerst malen voordat ik het mix met de rest?
    Gr. Inja

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hi Inja,
      De geweekte cashewnoten kun je afgieten en samen met de andere ingrediënten in je keukenmachine malen. Precies zoals in het recept staat 😉 Succes!
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  26. Maria

    Ohhhh Mirjam!

    Super lekker!
    Met 80 ml honing vond ik hem ook al heerlijk zoet. En hij viel ook zeer in de smaak bij de familie (o.a. Zeer geschikt voor familie met koemelkallergie)! Op de eerste verjaardag van zoonlief gegeten en hij heeft zelf ook lekker een beetje meegesmuld! Groot succes dus! Dankjewel voor dit recept!

    Antwoord
  27. Susanne

    Hoelang kun je de taart ontdooid bewaren? En moet dat in de koelkast? Of is het het beste om een stukje taart uit te snijden. Die te laten ontdooien en de rest weer terug in de vriezer te doen?

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hi Susanne,
      Een dag of 2-3 in de koelkast. De taart in stukjes snijden en bewaren in de vriezer is het handigst.
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  28. Anouk

    Hoi hoi!

    Kan je ook cashewnoten pasta gebruiken? Aangezien het tot pasta vermalen word?

    Groetjes

    Antwoord
  29. Charity

    Ik heb de bodem geprobeerd dit ging geweldig goed! Helaas was de vulling van een ander recept mislukt…

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Winactie: Girls only feestje met 2 mannelijke modellen! - Mama Scrapelle - […] de site van Eat.Pure.Love kun je het hele recept vinden van deze heerlijke Suikervrije, Glutenvrije Lactosevrije taart. De […]
  2. Afgelopen: Girls only feestje met 2 mannelijke modellen! - MamaScrapelle - […] de site van Eat.Pure.Love kun je het hele recept vinden van deze heerlijke Suikervrije, Glutenvrije Lactosevrije taart. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This