Smeuïge sinaasappel-gember taart met abrikozen

Mirjam Blanken

5 maart 2016


Smeuïge sinaasappel-gember taart met abrikozen

Dit is een heerlijk smeuïge taart die het goed doet als dessert, maar ook bij een kop thee. De sinaasappels zorgen voor een bitterzoete smaak en maken de taart heerlijk zacht. Ik vind het verrassend dat je sinaasappels volledig kunt gebruiken. Dus gewoon met schil en al in de keukenmachine! Zorg wel dat je dan biologische sinaasappels gebruikt, zodat je zeker weet dat je glanzende sinaasappelschil niet met een wax behandeld is. Het fijne van deze sinaasappel-gember taart is trouwens dat hij lekkerder wordt als je hem twee of drie dagen bewaard. Ideaal dus om vooruit te bakken voor een verjaardag of druk weekend.

Smeuïge sinaasappel-gember taart met abrikozen

Wat heb je nodig?

Voor de sinaasappel-gember taart

2 biologische sinaasappels
125 gram abrikozen
6 eieren
200 gram amandelmeel
1½ theelepel baksoda
100 gram kokosbloesemsuiker
1 eetlepel verse gember (geschild en geraspt of fijngesneden)
mespunt zeezout

een springvorm van Ø 24 cm

Dit recept komt uit het boek: Goed zoet, bakken zonder suiker. De review lees je hier.

Zo ga je te werk

  1. Boen de sinaasappels met een spons en baksoda schoon (zeker doen bij niet biologische sinaasappels) onder een hete kraan. Doe ze in een pan met ruim water en kook de sinaasappels ongeveer 2 uur tot ze zacht zijn.
  2. Klem ondertussen een stuk bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm en vet de zijkanten in met roomboter of kokosolie.
  3. Als de kooktijd van de sinaasappels bijna is afgelopen, kun je de abrikozen in reepjes snijden. Doe ze in een kommetje met twee eetlepels kookwater uit de sinaasappelpan en laat minimaal een minuut wellen.
  4. Giet de sinaasappels af. Snijd ze in stukken en verwijder eventuele pitten. Doe de stukken (inclusief schil) met de abrikozen en gember in de keukenmachine. Maal alles fijn tot een gladde massa.
  5. Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  6. Splits de eieren en doe de dooiers, amandelmeel, baksoda en zout bij het sinaasappelmengsel in de keukenmachine. Laat de keukenmachine draaien tot je een egaal beslag hebt.
  7. Klop het eiwit stijf en schep het sinaasappelmengsel door het eiwit. Probeer te scheppen en niet te roeren, zodat het mengsel luchtig blijft. Schep het in de springvorm en zet de taart in de oven. Bak de taart ongeveer 60 minuten. Let op de bovenkant: als deze te snel donker wordt, kun je hem afdekken met een stuk aluminiumfolie.
  8. Laat de sinaasappel-gember taart volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Variaties

  • Smelt wat chocola en giet de vloeibare chocola in straaltjes over de taart.
  • Vervang de gember door 50 gram cacao. Cacao is wat bitter, dus proef of je nog wat extra kokosbloesemsuiker wilt toevoegen.

Enjoy!

Liefs Nicky

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

3 Reacties

  1. marianne bom

    Hi, ik lees dat je kokosbloesemsuiker nodig hebt, dat lijkt me toch ook echt in de categorie suiker vallen. chemisch is het hetzelfde als ‘gewone’ suiker volgens mij: sucrose/glucose/fructose: het zit er allemaal in….

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hi Marianne,
      Mijn verhaal zou te lang worden als ik hier dieper op in zou gaan. In de essentie gaat het hierom: de suikers die ik gebruik in mijn recepten zijn zoveel mogelijk onbewerkt. Witte suiker valt bijvoorbeeld in de categorie geraffineerde suikers. Om witte suiker te krijgen gaan er flink veel processen aan de oorspronkelijke suikerbiet vooraf. Een appel bevat ook ‘suikers’, maar omdat dit nog in zijn totaliteit als product gegeten wordt zijn de gevolgen niet ongezond. Tenzij je 10 appels per dag gaat eten. En dat doet niemand. Tien suikerrijke snoepjes daarentegen…die zitten er zo in. Kokosbloesemsuiker wordt afgetapt van de bloesem, vervolgens ingedikt en verkocht als kokosbloesemsuiker. Het bevat dus nog grotendeels zijn voedingsstoffen en dat merk je. Heb je het weleens geprobeerd?
      Groetjes
      Mirjam

      Antwoord
  2. Miranda

    Lees ik er overheen of staat er niet in het recept waar de kokosbloesemsuiker in moet? In het mengsel of in het eiwit?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This