Voor deze 7 smoothie bowls duik je meteen de keuken in!

Mirjam Blanken

2 oktober 2017


Voor deze 7 smoothie bowls duik je meteen de keuken in!

Zoals jullie weten ben ik een groot voorstander van het kauwen van smoothies. Een smoothie kauwen? Yes! Kauwen is namelijk niet alleen bedoeld om je voedsel te verkleinen zodat je het door kunt slikken, maar heeft een belangrijke functie bij de spijsvertering. Deze smoothie bowls zijn hiervoor perfect!Je kent het vast wel: je ruikt de geur van versgebakken appeltaart, je ziet op tv een reclame van chocolade en alleen de gedacht aan je lievelingsmaaltje laat het water in je mond lopen. Deze aanmaak van speeksel is dus een hele nuttige reactie.

Speeksel bevat namelijk spijsverteringsenzymen waardoor koolhydraten al deels afgebroken worden tijdens het kauwen. Door te kauwen meng je namelijk speeksel met voeding. Het speeksel dat geproduceerd wordt door voedsel goed te kauwen bevat stoffen die tanden en kiezen beschermen. We noemen dit gestimuleerd speeksel en het heeft een neutraliserend effect op de zuren uit groente maar voornamelijk fruit. En groenten en fruit, die vind je zeker in deze smoothie bowls. Enjoy!

1. Groene smoothiebowl met matcha, avocado en banaan

Voor deze 7 smoothie bowls duik je meteen de keuken in!

Eat your greens! Dat gaat met deze groene smoothie bowl wel lukken. Matcha groene thee staat bekend om zijn felle groene kleur. Die heeft deze groene thee poeder trouwens te danken aan de hoge concentraties chlorofyl, oftewel bladgroen. Chlorofyl staat bekend om zijn zuiverende werking in met name de darmen. Dit stofje vind je ook terug in onder andere groene groenten, algen en grassen zoals bijvoorbeeld tarwegras.

 • Matcha thee is een Japanse groene thee vermalen tot matcha poeder.
 • Dit groene thee poeder wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis.
 • De productie van matcha is erg bijzonder. Een matcha theeplantage wordt 4 weken voor de oogst afgedekt met donkere matten of zeildoeken. Hierdoor missen de theeplanten direct zonlicht en ter compensatie produceert de plant meer bladgroen (chlorofyl).
 • Door het filteren van direct zonlicht wordt ook de productie van aminozuren verhoogd, waaronder het aminozuur L-theanine. De combinatie van cafeïne en L-theanine zorgt voor een betere concentratie, een natuurlijke energieboost en tegelijkertijd een ontspannen gevoel.

Het recept vind je hier!

2. Healthy acai smoothie bowl

Voor deze 7 smoothie bowls duik je meteen de keuken in!

Tijdens mijn vakantie naar Bali heb ik flink wat smoothies weg gelepeld. Hoe? Simpel! Maak een lekkere dikke smoothie, doe dit in een ‘bowl’ en strooi er je favoriete toppings over. Ik deel hieronder het recept van een van mijn favorieten. De açaibowl!

Het recept vind je hier!

3. Groene smoothie bowl boordevol spinazie

Voor deze 7 smoothie bowls duik je meteen de keuken in!

Een groene smoothie, maar dan net even anders? Simpel! Met dit groene smoothie recept maak je jouw smoothie net even wat dikker waardoor je een gezonde smoothie bowl krijgt. Je smoothie oplepelen heeft ook wel iets. Bovendien is je smoothie kauwen beter voor je spijsvertering. En wat ook een lekker pluspunt is: je kunt jouw gezonde smoothie bowl versieren met allerlei lekkere toppings. Maak er gewoon een kunstwerk van, het oog wil tenslotte ook wat! Vers fruit, noten, zaden, pitten, Een smoothie bowl maken lijkt ingewikkeld en onnodig veel werk, maar ik verzeker je dat dit reuze meevalt. Hierbij het recept voor een groene smoothie bowl met spinazie.

Het recept vind je hier!

4. Smoothie bowl met frambozen

Variatie aanbrengen in je ontbijt is helemaal niet moeilijk! Zoals een lekkere appel crumble met havermout, American pancakes of een ontbijtmuffin bij het ochtendgloren. Wat denk je van een heerlijk smoothie bowl met frambozen? Een dikke, voedzame smoothie die je heerlijk weg kunt lepelen. In deze smoothie bowl dit keer geen bevroren banaan, maar bevroren frambozen en mango. Een geslaagde combi! De verschillende toppings zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook nog eens erg voedzaam. Natuurlijk kun je jouw lievelingstopping gebruiken. Naast homemade granola, pompoenpitten en chiazaadjes kun je verschillende soorten noten, geraspte kokos, bijenpollen of gedroogde vruchten toevoegen. Make it your own!

Variatie aanbrengen in je ontbijt is helemaal niet moeilijk! Zoals een lekkere appel crumble met havermout, American pancakes of een ontbijtmuffin bij het ochtendgloren. Wat denk je van een heerlijk smoothie bowl met frambozen? Een dikke, voedzame smoothie die je heerlijk weg kunt lepelen. In deze smoothie bowl dit keer geen bevroren banaan, maar bevroren frambozen en mango. Een geslaagde combi!

De verschillende toppings zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook nog eens erg voedzaam. Natuurlijk kun je jouw lievelingstopping gebruiken. Naast homemade granola, pompoenpitten en chiazaadjes kun je verschillende soorten noten, geraspte kokos, bijenpollen of gedroogde vruchten toevoegen. Make it your own!

Het recept vind je hier!

5. De mermaid smoothie bowl

Voor deze 7 smoothie bowls duik je meteen de keuken in!

En deze mermaid bowl is nu precies waarom ik standaard een voorraadje bevroren bananen in mijn vriezer bewaar. Doordat je aan deze smoothie bowl spirulina toevoegt krijgt jouw ontbijtje een mooie groenblauwe kleur. I like it! In Japan is deze blauwalg trouwens al jaren populair vanwege zijn vitaliserende werking. Daarom hieronder wat interessante weetjes over deze bijzondere en gezonde alg.

 • Spirulina is een zoutwateralg en is bijna net zo oud als de aarde zelf: ongeveer 3,5 miljard jaar.
 • Het Latijnse woord spirulina betekent ‘klein spiraaltje’. En dit is niet geheel toevallig; dit kleine algje ziet er namelijk uit als een spiraaltje.
 • Spirulina is een waar vitaminebommetje. Zo heeft dit superfood een hoog gehalte aan B-vitamines.
 • Spirulina is rijk aan chlorofyl. Planten produceren dit zogeheten bladgroen om energie op te nemen uit zonlicht.
 • Algen zoals spirulina zijn voor vegetariërs een uitkomst, ze bevatten namelijk net als vlees eiwitten, ijzer en vitamine B1.
 • Spirulina is rijk aan volwaardige eiwitten en bevat dus alle essentiële aminozuren!

Het recept vind je hier!

6. Chocolade smoothie bowl met havermout

Voor deze 7 smoothie bowls duik je meteen de keuken in!

Een dikke chocolade smoothie in een kom met al jouw favoriete toppings. Een van mijn favoriete smoothie bowls! Deze chocolade smoothie bowl heeft een lekkere bite. Want kauwen is gezond! In dit recept gebruik ik namelijk havermout. Deze smoothie bowl maak je net als overnight oats de avond van te voren al klaar. Haver bevat het zogeheten antinutriënt fytinezuur. Handig voor de haver, want fytinezuur beschermt de plant tegen vraat. Fytinezuur is een opslagvorm voor het mineraal fosfor. Ook weer handig voor de plant, omdat het tijdens de groei van de plant afgebroken wordt tot vrij fosfaat. En dit is voor de plant een belangrijke bouwstof. Fosfor gaat graag verbinding aan met andere mineralen zoals zink, calcium, magnesium en ijzer. Hartstikke gezond toch?

Helaas… Hierdoor worden deze belangrijke mineralen en spoorelementen niet meer (of minder goed) opgenomen door het lichaam. Op deze manier ‘rooft’ fytinezuur dus kostbare voedingsstoffen. Door de havermout een nachtje te laten weken wordt fytinezuur door middel van het al aanwezige enzym fytase in het graan afgebroken en komen deze mineralen in de vertering vrij voor ons lichaam. Je smoothie bowl met havermout overnight laten weken zorgt dus niet alleen voor een snel ontbijtje, maar is ook beter voor je gezondheid. Overigens kan een beetje fytinezuur echt geen kwaad, maar wij Nederlanders houden wel van bammetjes, pasta en koekjes. En we weten allemaal: TE is nooit goed.

Het recept vind je hier!

7. Golden smoothie bowl met mango, ananas en kurkuma

Voor deze 7 smoothie bowls duik je meteen de keuken in!

“Na het drinken van een smoothie heb ik na een uur alweer honger. Niets voor mij!” Herken jij jezelf hierin? Dan is een smoothie bowl misschien wel de oplossing. Sowieso is je voedsel kauwen een goed idee en dat gaat met deze golden smoothie bowl wel lukken. Die mooie gele kleur heeft dit gezonde tropische smoothie bowl trouwens niet alleen te danken aan de gele mango’s die erin zitten, maar ook aan de kurkuma. En zolang je niet meer dan een halve theelepel per smoothie gebruikt, proef je helemaal niets van de ietwat bittere smaak van de kurkuma. Wat vaker kurkuma gebruiken is trouwens best een goed idee!

Het recept vind je hier!

Enjoy!

Welke van deze smoothie bowls is jouw favoriet?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This