5x gezonde stamppot recepten, maar dan net even anders!


5x gezonde stamppot recepten, maar dan net even anders!

Ik ben dol op stamppotjes! En niet alleen omdat je ze in een handomdraai op tafel zet. Wist je bijvoorbeeld dat ook heerlijke variaties op de klassieke stamppotten kunt fabriceren? Zo maakte ik een ouderwetse andijvie stamppot met pompoen, zachte geitenkaas en cashewnoten. Maar mijn lievelings stamppotten zijn die met zoete aardappel. Wat denk je van een variant met geroosterde spruitjes of een heerlijke Italiaanse stamppot met vegetarische spekjes? Overigens is zoete aardappel helemaal geen aardappel, maar een knol. En omdat deze zogeheten bataten rijk zijn aan vezels, vullen deze originele stamppotten ook nog eens goed. Welke van deze gezonde stamppot recepten is jouw favoriet?

1. Healthy pompoen stamppot met andijvie

5x gezonde stamppot recepten, maar dan net even anders!

Yes! Regen, wind en vroeg(er) donker betekent tijd voor stamppot! Dit oranje gekleurde stamppotje bevat naast pompoen ook zoete aardappel en een winterpeen. Wist je dat gele, rode èn oranje groenten carotenoïden bevatten? Bètacaroteen, alfacaroteen, lycopeen, luteïne, zeaxanthine en bètacryptoxanthine zijn bekende carotenoïden. Deze stofjes spelen een belangrijke rol: ze hebben niet alleen een beschermende, antioxidatieve werking, maar daarnaast zijn sommige carotenoïden belangrijk als voorloper van vitamine A. Voldoende groente en fruit eten is dus een must! Dit recept voor gezonde pompoen stamppot is trouwens toevallig ontstaan, oftewel een leftover recept. Gevalletje: geen zin om boodschappen te doen. Koken met restjes dus! En dit recept mag in het rijtje van gezonde stamppot recepten natuurlijk niet ontbreken.

Het recept vind je hier

2. Zoete aardappel stamppot met geroosterde spruitjes

5x stamppot recepten, maar dan net even anders!

Deze zoete aardappel stamppot met geroosterde spruitjes is heerlijk! Nu val ik in de categorie alleseter. Volgens mijn moeder at ik eerder gebakken champignons dan een fruithapje. Ik vraag me af waarom ik pas sinds een paar jaar ‘iets’ met eten ben gaan doen. Het zat er al vroeg in! Eten wat de pot schaft was overigens een van de regels in ons grote gezin. Logisch ook, je kunt niet iedereen plezier als je 6 monden te voeden hebt. Daarnaast mochten wij 1 ding kiezen wat we echt niet lekker vonden en bij hoge uitzondering mochten we dit dan overslaan. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit iets heb overgeslagen…

Om deze stamppot met spruitjes wat smaakvoller (lees: aantrekkelijker) te maken voor de mannen in mijn gezin heb ik de aardappelen vervangen voor zoete aardappelen. En de truc? Honing over de spruitjes! Een heerlijke combinatie met de zachte geitenkaas en walnoten die ik ook in dit recept gebruik.

Het recept vind je hier

3. Zuurkoolstamppot met zoete aardappel

5x stamppot recepten, maar dan net even anders!

Zuurkool is bovendien enorm gezond en zou best wat vaker op het menu mogen staan. Ontdekkingsreiziger James Cook nam zuurkool al mee aan boord om scheurbuik tegen te gaan. Zuurkool bevat namelijk veel vitamine C en is ook nog eens lang houdbaar. Niet alleen de hoge concentratie vitamine C in zuurkool zorgt voor een boost voor je immuunsysteem. Omdat zuurkool een gefermenteerd product is, bevat het melkzuurbacteriën. Deze zogeheten lactobacteriën zijn goed voor onze darmgezondheid en versterken op deze manier onze afweer.

Het recept vind je hier

4. Zoete aardappel stamppot met rode bietjes

5x stamppot recepten, maar dan net even anders!

Voor de afwisseling en omdat stamppotjes gewoon heel erg lekker zijn, maakte ik deze keer een zoete aardappel stamppot met rode bietjes! Hollandse kost, maar dan net even anders. Daar is dit vegetarische stamppotje een goed (en lekker!) voorbeeld van. In mijn jonge jaren stonden bietjes a.k.a. ‘krootjes’ regelmatig op het menu, vaak vergezeld van een gehaktbal en gekookte aardappelen. Ook lekker, maar niet meer helemaal Eat.Pure.Love proof. Daarom dook ik de keuken in voor deze fijne variant.

Het recept vind je hier

5. Italiaanse stamppot met vegetarische spekjes

5x stamppot recepten, maar dan net even anders!

Ik ben dol op Italiaans eten! Voor een bordje caprese of mijn beroemde pastasalade met groene pesto kun je mij ‘s nachts wakker maken hoor. Nu is de pastasalade een ‘s zomers recept, dus werd het weleens tijd voor een winterse variant. En wat past dan beter dan stamppot? Met zoete aardappel natuurlijk! Want daar ben ik ook dol op. Geen ingewikkeld gedoe, deze Italiaanse stamppot met vegetarische spekjes zet je binnen een half uurtje op tafel. Aardappel koken, ondertussen de pijnboompitjes, de spekjes bakken en de rest van de ingrediënten afwegen en klaarzetten. Wanneer de zoete aardappels gaar zijn stamp je ze fijn en voeg je easy peasy de rest van de ingrediënten toe. En ben je vegan? Laat dan de mozzarella achterwege en check even de verpakking van je groene pesto. Of maak je groene pesto zelf!

Het recept vind je hier

Enjoy!

Welke van deze stamppot recepten ga jij zeker maken? Of heb je misschien zelf nog een bijzondere variant? Let me know!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *