Dadeltaart met koffieganache en gekarameliseerde pecannoten


Dadeltaart met koffieganache en gekarameliseerde pecannoten

Over good food gesproken! Deze dadeltaart met koffieganache en gekarameliseerde pecannoten is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens goed voor de Keniaanse koffieboeren die deze koffie produceren. Met Coffee to Stay promoot Stichting Max Havelaar de Fairtrade Climate Academy die boeren weerbaar maakt tegen klimaatverandering.

De koffieplant is namelijk extreem gevoelig voor temperatuurschommelingen en het veranderende klimaat is een serieuze bedreiging voor de wereldwijde koffieproductie. Dat is voor boeren die moeten leven van de opbrengst van hun land een harde realiteit. Hun toekomst staat letterlijk op het spel. Met andere woorden: Coffee to Stay helpt met deze Fairtrade koffie de koffieboeren in zwaar weer. But there’s more!

De voordelen van Fairtrade koffie

Wist jij dat we in Nederland per dag zo’n 50 miljoen bakjes koffie wegdrinken? Door te kiezen voor Fairtrade koffie help je kleinschalige koffieboeren in ontwikkelingslanden zodat ze kunnen leven van hun werk en tegelijkertijd kunnen investeren in een duurzame toekomst. Want zonder een betrouwbaar inkomen kunnen deze boeren simpelweg niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap.

Door te kiezen voor Coffee to Stay geniet jij van een lekker bakje koffie en eerlijk is eerlijk: de positieve impact van een eerlijk bakje koffie is ook veel waard toch? Je kunt de koffie hier bestellen. Psst, de koffie is ook nog eens klimaatneutraal!

Dadeltaart met koffieganache en gekarameliseerde pecannoten

Wat heb je nodig?

Voor de dadeltaart

500 gr Medjoul dadels, zonder pit en in kleine stukjes gesneden
250 gr biologische roomboter
75 gr kokosbloesemsuiker
75 gr pecannoten, in stukjes gehakt
150 gr (glutenvrije) biscuitjes, in stukjes
1 ei, geklutst
optioneel wat kokosmeel

Voor de koffieganache

2 el gemalen koffie
50 ml amandelmelk
100 gr pure chocolade, in stukjes gesneden
2 el kokosolie 
50 gr kokosbloesemsuiker
een snufje zout

Voor de gekarameliseerde pecannoten

50 gr pecannoten
1 el ahornsiroop

Ronde springvorm 20 cm
Bakpapier
Steelpannetje
Een elektrisch koffiemolentje

Dadeltaart met koffieganache en gekarameliseerde pecannoten

Zo ga je te werk

Zo maak je de dadeltaart

  1. Laat de roomboter op laag vuur langzaam smelten in een steelpannetje.
  2. Voeg de kokosbloesemsuiker toe en roer even goed door.
  3. Doe hetzelfde met het geklutste ei.
  4. Voeg nu de stukjes dadel toe en roer weer even goed door.
  5. Nu kunnen de biscuitjes en de pecannoten erbij.
  6. En je raadt het al! Even goed mengen en een paar minuutjes laten pruttelen.
  7. Als het ‘deeg’ te klef is (dadels verschillen namelijk) dan kun je wat kokosmeel toevoegen. Begin met een eetlepel en kijk gewoon even wat het doet.
  8. Bekleed ondertussen het bakblik met bakpapier.
  9. Giet het mengsel in het bakblik en verdeel goed. Eventueel kun je met de bolle kant van een lepel de dadeltaart nog even goed aandrukken.
  10. Zet de dadeltaart minimaal 1 uur in de koelkast om af te koelen. Maak ondertussen de koffieganache.

Zo maak je de koffieganache

  1. Verwarm de amandelmelk (op laag vuur) au bain marie.
  2. Voeg de chocolade toe en roer langzaam door tot de chocolade gesmolten is.
  3. Voeg nu de gemalen koffie, een snufje zout en de kokosolie toe en roer nog even goed door.
  4. Zet de chocolade ganache voor 5-10 minuten in de koelkast.
  5. Maal ondertussen de kokosbloesemsuiker in een elektrisch koffiemolentje tot ‘poedersuiker’.
  6. Haal de koffieganache uit de koelkast en voeg het ‘poedersuiker’ toe tot de chocolade ganache voldoende dik is om als glazuur te kunnen fungeren.

Zo maak je de gekarameliseerde pecannoten

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng in een kom de pecannoten met de ahornsiroop.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de pecannoten hierover.
  4. Bak de pecannoten ongeveer 10 minuten in de oven.
  5. Laat ze even afkoelen en hak ze vervolgens in stukjes.
  6. Verwijder de dadeltaart uit het bakblik en smeer deze in met de chocolade koffieganache.
  7. Verdeel de gekarameliseerde pecannoten over de taart.
  8. Snijd de dadeltaart vervolgens met een scherp mes in 12 stukjes.

Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze dadeltaart met koffieganache te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest

Dit recept is ontwikkeld in samenwerking met Coffee to Stay. Lees hier mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *