Glutenvrije pompoentaart met kokos


Glutenvrije pompoentaart met kokos

Finally! Deze glutenvrije pompoentaart met kokos stond al een tijdje op mijn ‘to bake’ lijstje. De combinatie van pompoen met de santen (kokoscrème, gewoon te koop bij Appie) bleek een match made in heaven. De romige en fluweelzachte pompoenvulling heeft een heerlijke zoete smaak. En had ik al verteld over de glutenvrije bodem? Iets meer uitdaging, maar deze maak je simpel en snel met glutenvrij zelfrijzend bakmeel. Zet jij deze pumpkin pie ook op jouw ‘to bake’ lijstje?

Glutenvrije pompoentaart met kokos

Wat heb je nodig?

voor de vulling

350-400 gr gestoomde pompoen
100 gr santen
100 ml ahornsiroop
snuf zout
1/2 tl vanillepoeder
2 eiwitten
1 eierdooier
1 tl (verse) citroenrasp

voor de taartbodem

200 gr glutenvrije bloem
100 gr roomboter op kamertemperatuur
5 el kokosbloesemsuiker
1 eigeel
snuf zout

topping

2 el geraspte kokos

taartvorm
kokosolie/roomboter om in te vetten

Zo ga je te werk

de taartbodem

  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. First things first! We beginnen met de taartbodem. Doe de bloem samen met de roomboter, de kokosbloesemsuiker, het eigeel en een snuf zout in een mengkom. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Te droog? Een extra eitje doet wonderen.
  3. Plakt het deeg juist aan je handen? Voeg dan wat extra bloem toe.
  4. Bekleed de taartvorm met bakpapier en vet de vorm in met kokosolie of roomboter.
  5. Rol het deeg uit en bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Maak een opstaande rand. Dit gaat gemakkelijk met de bolle kant van een lepel en je handen.
  6. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  7. Zet de taartbodem voor 10 minuten in de oven en ga verder met de taartvulling.

de vulling

  1. Maak de pompoen schoon. Snijd deze in stukjes en stoom ze in 15 minuten gaar. Je kunt ook gebruik maken van kant-en-klare pompoenstukjes of zelfs diepgevroren pompoenpuree gebruiken. Dit scheelt een hoop hak-en-snijwerk.
  2. Gebruik je rasp van een verse citroen? Was dan de citroen en rasp de schil.
  3. Giet de pompoen stukjes af.
  4. Doe de santen en de ahornsiroop samen met de pompoen in een pan. Roer de ingrediënten op laag vuur door elkaar tot de santen is opgelost. Haal de pan van het vuur.
  5. Mix de pompoenpuree met een staafmixer of blender tot een superglad mengsel.
  6. Laat het pompoenmengsel afkoelen.
  7. Klop de eiwitten in je keukenmachine stijf.
  8. Voeg de eiwitten bij de gestoomde pompoen, samen met eierdooier, de geraspte citroenschil, vanillepoeder en een snufje zout.
  9. Tijd om even voor te proeven! Eventueel kun je nog wat smaak toevoegen.
  10. Schep het pompoenmengsel op de voorgebakken taartbodem.
  11. Zet de pompoentaart terug in de oven en bak in ongeveer 30 minuten goudbruin.
  12. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
  13. Strooi de geraspte kokos erover en genieten maar!

Je kunt deze taart zowel koud als warm eten. De pompoentaart is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Enjoy!

Wat is jouw favoriete gerecht met pompoen? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *