Vegan rabarber crumble met havermout


Vegan rabarber crumble met havermout

Een recept voor vegan rabarber crumble in december? Geloof me, ik was net zo verrast toen ik in de box van Verse Oogst rabarber vond. Deze speciale soort wordt duurzaam geteeld op het vollegrondsgroentenbedrijf ‘De Rond Agro’ van Ben en Coby. Vanaf begin jaren ’90 telen zij deze zogeheten geforceerde rabarber. Geforceerde rabarber wordt in de winter geteeld en groeit in het donker. Deze rabarber is trouwens zachter en zoeter van smaak en heeft het een prachtige dieprode kleur. Voor de teelt worden overigens geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en wordt de restwarmte door middel van warmtewisselaars op de koelcellen ook gebruikt. Hun visie? Hoge kwaliteit geforceerde rabarber leveren in de periode dat er geen natuurrabarber beschikbaar is. Deze vegan rabarber crumble is trouwens niet alleen een lekker ontbijtje! Met een flinke dot kokosslagroom is het namelijk ook als nagerecht erg lekker.

Heb je het recept voor glutenvrije clafoutis van rabarber al gespot? Ook een aanrader!

Wist je dit over rabarber?

  • Hoe roder de stengels van de rabarber zijn, des te zoeter de smaak van de rabarber. Groene stelen zijn weliswaar zuurder, maar ze zijn niet onrijp en dus gewoon eetbaar.
  • Overigens worden de stelen niet rood door de rabarber langer te bewaren. Er zijn simpelweg verschillende soorten rabarber: met groene, groenrode of rode stelen.
  • Je kunt rabarber het best bewaren in de groentelade in de koelkast. Rabarber is zo’n 3 dagen houdbaar, daarna worden de stelen slap.
  • Voor rabarber geldt: hoe dunner en steviger de stelen, hoe lekkerder de rabarber.
  • Je hoeft de stelen niet te schillen. Doe je dit wel? Dan wordt je gekookte rabarber groen in plaats van rood.
  • Geforceerde rabarber wordt van oktober tot en met april geteeld. Deze rabarber is zachter en zoeter van smaak en heeft een prachtig dieprode kleur.

Vegan rabarber crumble met havermout

Wat heb je nodig?

Voor 4 porties vegan rabarber crumble 

Voor de rabarbercompote 

750 gr rabarber
een flinke snuf kaneel
3 el kokosbloesemsuiker
1 el vanillepoeder

Voor het kruimeldeeg

rasp van 1 biologische citroen
60 gr kokosolie
75 gr glutenvrije amandelmeel (deze maal je eenvoudig zelf van witte amandelen)
75 gr havermout of havervlokken
3 el kokosbloesemsuiker of ahornsiroop
een snufje zout

kokosschaafsel of amandelschaafsel voor de garnering

Vegan rabarber crumble met havermout

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in stukjes van ongeveer 3 centimeter.
  3. Kook de stukjes rabarber in 75 ml water 10-15 minuten op een laag vuur. Wanneer het water kookt voeg je de kokosbloesemsuiker en een snuf kaneel toe.
  4. De compote is goed als de stengels tijdens het roeren in vezels uit elkaar vallen.
  5. Giet eventueel wat water af en meng de rabarbercompote met het vanillepoeder.
  6. Vet de vormpjes in met wat kokosolie en verdeel de compote over de vormpjes.
  7. Gebruik je witte amandelen? Maal deze dan eerst even in je keukenmachine tot amandelmeel.
  8. Meng het amandelmeel, de havermout, de citroenrasp en de ahornsiroop samen met de kokosolie. Kneed deze ingrediënten tot een kruimelig deeg. Is het kruimeldeeg te nat? Voeg dan wat meel toe. Is het juist te droog? Voeg dan wat kokosolie toe.
  9. Verdeel het kruimeldeeg over de 4 vormpjes.
  10. Bak de vegan rabarber crumble ongeveer 35 minuten.
  11. Haal de crumble uit de oven en laat heel even afkoelen. Lauwwarm is deze vegan rabarber crumble echt het lekkerst!

Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze vegan rabarber crumble met havermout te maken? Laat je creatie zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik #eatpurelove. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *