Vegetarische pad thai met tofu


Vegetarische Pad Thai met tofu

Pad thai is waarschijnlijk een van de meest bekende Thaise gerechten en kun je overal in Thailand kunt eten, behalve in Loei. Deze onontdekte provincie in het noordoosten van Thailand heeft zo haar eigen lokale gerechten. Zoals het eenpansgerecht Khai Grata, een gebakken eitje in een pannetje met plakjes worst, wat bosui en varkensvlees. Maar je begrijpt: pad thai is mijn favoriet! Pad thai bevat in ieder geval altijd taugé, partjes limoen, gehakte pinda’s en rijstnoedels en wordt meestal aangevuld met ei, tofu, kip of varkensvlees. De typische (en ietwat zure) smaak van dit sticky noedelgerecht komt door het gebruik van tamarinde, onmisbaar in dit recept voor vegetarische pad thai. Tamarinde is een kleverige substantie die je vindt binnenin de peulen van een tropische boom, genaamd de Tamarindus indica. Het gaat dus om het vruchtvlees in de peulen en heeft nog het meest weg van dadels qua structuur. De pasta van tamarinde die ik in dit recept gebruik koop je trouwens gewoon bij de supermarkt. Enjoy!

vegetarische pad thai

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen vegetarische pad thai 

250 gr pad thai rijstnoodles, 4 minuten geweld
100 gr tofu, in blokjes gesneden
200 gr paksoi
2 lente-uitjes, in stukjes gesneden
een flinke handvol taugé
2 eieren, losgeklopt
kokosolie om in te wokken

Voor de topping

2-3 el pinda’s, grofgehakt
1 el sesamzaadjes
1 limoen, in partjes gesneden
wat verse koriander
chili vlokken naar smaak

Voor de pad thai saus

1 el sojasaus
1 el kokosbloesemsuiker of palmsuiker
2 sjalotjes, gesnipperd
1 el kokosolie
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1,5 el tamarindepasta

Vegetarische Pad Thai met tofu

Zo ga je te werk

Zo maak je de tofu klaar

  1. Tofu knapperig krijgen is een kunst op zich, zeker bij gemarineerde tofu. Start met het uitlekken van de tofu. Hiervoor neem je een schone theedoek waar je jouw blok tofu inwikkelt. Leg hierboven op een houten plank en druk voorzichtig het water uit de tofu.
  2. Snijd de tofu vervolgens in blokjes en bak deze blokjes in een flinke laag olie in ongeveer een kwartier knapperig. Je kunt de tofu eventueel ook marineren, maar dat vond ik in dit recept niet nodig.
  3. Laat de tofu even uitlekken in een vergiet en zet ze even apart. Ga verder met de pad thai saus.

Zo maak je de pad thai saus

  1. Verhit de olie in de wok en roerbak de knoflook en de gesnipperde sjalotjes tot ze goudbruin zijn.
  2. Voeg nu de tamarindepasta en de suiker toe.
  3. Laat de saus een paar minuutjes op zacht vuur inkoken.
  4. Haal de saus van het vuur en zet ook even apart.
Zo maak je de noedels klaar
  1. Snijd alle groente, kluts de eieren en bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit olie in een hete wok en roerbak de losgeklopte eieren samen met de noedels tot het ei gestold is.
  3. Voeg nu 4 eetlepels pad thai saus, de fijngehakte knoflook en de tofu toe en roerbak tot de noedels goudbruin zijn.
  4. Voeg vervolgens de paksoi, de lente uitjes en de taugé toe en roerbak nog een paar minuutjes zodat de ingrediënten goed kunnen mengen, maar de groenten wel lekker knapperig blijven.
  5. Verdeel de pad thai over 2 borden en serveer met een partje limoen, wat fijngehakte pinda’s, sesamzaad, verse koriander en chili vlokken.

Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze vegetarische Pad Thai te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren


2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *