Vlaams stoofvlees met bier


Vlaams stoofvlees met bier

Stoofpotjes zijn typische winterkost. Dit recept voor vlaams stoofvlees met bier is een aanrader! Wanneer ik in Antwerpen ben is dit een van mijn favorieten gerechten op de kaart. Met zelfgebakken friet natuurlijk! In het originele recept voor stoofvlees met bier wordt een witte boterham met mosterd gebruikt, deze heb ik vervangen door een glutenvrije optie. Let er ook op als je helemaal glutenvrij wilt of moet eten dat je glutenvrij bier gebruikt in dit recept.

Met deze tips maak je het lekkerste stoofpotje!

  • Laat het vlees voordat je het gaat bakken altijd op kamertemperatuur komen.
  • Voor de perfecte kleur en smaak bak je het stoofvlees kort aan in roomboter of een combinatie van roomboter en olie. Licht dichtschroeien is de tip. Zo kan het vocht tijdens het sudderen zijn werk nog doen. We willen tenslotte mals draadjesvlees!
  • Zorg dat het vlees helemaal onder het vocht ligt. Om ervoor te zorgen dat er voldoende vocht in de pan blijft, houd je de hele bereidingstijd het deksel op de pan.
  • Had ik al gezegd dat vocht belangrijk is? In dit recept gebruik je bier (op kamertemperatuur). Om het vlees niet te laten ‘schrikken’ en taai te laten worden, giet je het bier langzaam naast het stoofvlees de pan in. Voeg je nog wat extra water toe? Gebruik dan warm water.

Vlaams stoofvlees met bier

Wat heb je nodig?

1 kilo sucadelappen of runderlappen
2 uien
peper en zout
2 el (glutenvrije) bloem
1 el roomboter
1  laurierblaadje
2 takjes tijm
3  kruidnagels
5 jeneverbessen
1 flesje trappisten (glutenvrij) dubbel bier
bosje wortelen

Zo ga je te werk

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Minimaal een half uurtje van te voren naast de koelkast leggen dus.
  2. Bak in een braadpan met een dikke bodem het vlees goed aan in de roomboter. Je wilt je stoofpotje een tenslotte een mooie bruine kleur geven en die krijg je doordat je het vlees een paar minuten aanbakt. Niet te lang! Het stoofvlees heeft namelijk vocht nodig om gaar te worden.
  3. Bak vervolgens de gesneden ui even mee. Voeg vervolgens de (glutenvrije) bloem* toe.
  4. Kneus de jeneverbessen en snijd ze fijn. Op deze manier komt de smaak beter tot zijn recht en hoef je ze er na het bereiden van de stoofpot niet meer uit te plukken.
  5. Voeg het laurierblaadje, peper en zout, tijm en kruidnagels toe. 
  6. Nu kun je gaan blussen met bier. Giet het bier langzaam in de pan.
  7. Zorg ervoor dat het vlees goed ‘onder water’ staat. Is dit niet het geval? Voeg dan wat warm water toe.
  8. Laat het stoofvlees met de deksel op de pan minstens 2-3 uur pruttelen.
  9. In het kader van ‘eat your veggies’ kun je nog wat gesneden worteltjes toevoegen. Deze worden heerlijk zacht.
  10. Serveer dit Vlaamse stoofpotje met zelfgemaakte frieten.

Zelf de lekkerste friet bakken doe je zo!

*In een stoofpot voeg je veel veel vocht toe. Om dit vocht te binden wordt meestal gebruik gemaakt van een witte boterham met mosterd. Nu is een boterham met gluutjes hier geen optie, dus koos ik voor biologische glutenvrije bloem. Door de bloem tijdens het aanbakken van het vlees toe te voegen krijg je geen klontjes.

Enjoy!

Wat is jouw favoriete stoofpotje? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *