Slow Cooking | Zelf bouillon maken

Mirjam Blanken

7 december 2015


Slow Cooking | Zelf bouillon maken

Terwijl heel veel mensen ervan balen dat de zomer voorbij is, vind ik het stiekem wel weer fijn. Want herfst-tijd betekent vaak ook weer stoofpotjes-tijd. Ik ben gek op stoofpotjes, sudder-gerechten en zelf bouillon maken. Om een of andere reden smaken die in de winter altijd net wat lekkerder als in de zomer. Samen met mijn beste vriend, mijn slowcooker van Crockpot, breng ik uren in de keuken door. De eerste tien procent van het werk is voor mijn rekening, de laatste negentig voor de slowcooker. Ideale verdeling toch?

Smaakversterker E621: Alles wat je moet weten!

Basisrecept bouillon

Inmiddels heel wat gerechten verder, is me wel duidelijk geworden dat de basis van heel veel gestoofde gerechten bouillon is. Blokje hier, zakje daar. Erg makkelijk natuurlijk allemaal, maar ik ga toch voor de verse, zelfgemaakte bouillon. Zo veel lekkerder en zo veel voedzamer! En helemaal vrij van toevoegingen natuurlijk!

Wat heb je nodig?

1 soepkip
3 uien in stukken
2 wortels in stukken
1 flinke prei in stukken
1 stengel bleekselderij in stukken
8 peperkorrels
2 laurierblaadjes
2 eetlepels appelciderazijn
ruim 2 liter water

Zo ga je te werk

Doe alle ingrediënten in de slowcooker. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed onder water staan, maar houdt wel rekening met het maximum van je slowcooker. Aangeraden wordt hem tot ongeveer ¾ te vullen, anders kookt hij misschien over!

Slow Cooking | Zelf bouillon maken

Zoals je kunt zien vul je de slowcooker tot ongeveer ¾. Zo weet je zeker dat hij niet overkookt en stap je dus met een gerust hart de deur uit.

Zet de slowcooker de eerste twee uur op ‘high’. Zet hem vervolgens op stand ‘low’. Na ongeveer vijf uur pruttelen ruikt je huis heerlijk naar verse bouillon, en zal het vlees waarschijnlijk van het bot afvallen. Is dit niet het geval, laat alles dan rustig nog een uurtje door pruttelen. Dit geeft helemaal niets! De botten doe je terug in de slowcooker, waarna je hem nog twee tot vier uur de tijd geeft. Vervolgens schep je alles met een schuimspaan uit de pan. Dit kan je weggooien, aan deze groenten en kruiden zit bijna geen smaak meer. Ook de botten kunnen in de prullenbak.

Slow Cooking | Zelf bouillon maken

Door je eten te bereiden in een slowcooker, op lage temperatuur, blijven veel voedingsstoffen behouden en krijgen de gerechten meer smaak.

Het resultaat? Bouillon en lekkere leftovers!

De bouillon kan je natuurlijk voor van alles gebruiken. Zo, bij een griepje of verkoudheid, met wat peterselie of tijm als 4-uurtje, als basis voor soep, voor sauzen of in andere slowcooker recepten. Bouillon is erg geschikt om in te vriezen, dus zo heb je altijd wel wat bij de hand!

En het vlees van de kip dan, dat halverwege van de botten af gekomen is? Dat eet je lekker op, kan mee in je lunchbakje, door je salade of bij je avondmaaltijd. Vergeet niet wat te bewaren voor in de verse kippensoep, die natuurlijk ook van de bouillon te maken is!

Slow Cooking | Zelf bouillon maken

De bouillon kan je natuurlijk voor van alles gebruiken. Zo, bij een griepje of verkoudheid, met wat peterselie of tijm als 4-uurtje, als basis voor soep, voor sauzen of in andere slowcooker recepten. Bouillon is erg geschikt om in te vriezen, dus zo heb je altijd wel wat bij de hand!

Enjoy!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Yvonne

    Welke crock-pot heb je? Hoeveel liter?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This