Zelf gezonde ijsthee maken zonder suiker

Zelf gezonde ijsthee maken

Mirjam Blanken

26 mei 2017


Zelf gezonde ijsthee maken

Na 3 maanden door Amerika te hebben gereid (Californië, Louisiana, Nashville en New York en omstreden) ben ik weer terug op Nederlandse bodem en wel in Haarlem! Ja ja, deze muts is even verhuisd – ik kom van oorsprong namelijk van Zaanse bodem. IJsthee behoorde tot voor kort in het rijtje ‘bestel ik nooit’ want ik heb ooit bedacht dat ik geen sapjes en frisdrank drink. Allemaal leuk en aardig, maar na het zoveelste glas water, de zoveelste ijskoffie of het dubben tussen wel of geen 10 dollar over hebben voor een wijntje ging ik overstag.

‘Home made Iced Tea’ stond er op het menu. Als sucker voor anything home made ging ik overstag. Dat het 30 graden was en het zonnetje goed scheen hielp ook. En waar ik geen groot fan ben van Lipton was deze gezonde ijsthee verrukkelijk! Namelijk, niet zo zoet en met veel ijsklontjes! Die Amerikanen weten hoe ze ijsklontjes moeten gebruiken – free water for everyone!

Maar goed, we kwamen hier niet voor mijn oeveloze geleuter – hoe maakt men zelf ijsthee?

Zelf gezonde ijsthee maken

Rooibos thee is naast onwijs lekker ook nog eens erg gezond! Het is de thee die je (afgekoeld) aan je baby kunt geven bij krampjes, het bevat vitamine E, A en o.a. de mineralen ijzer en magnesium. Daarnaast bevordert het de stoelgang door het lage percentage looizuur (veel looizuur vertraagt de stoelgang juist). Naast dit alles bevat het ook nog eens waardevolle anti-oxidanten! En die vinden we leuk omdat ze vrije radicalen bestrijden. Het zijn de vrije radicalen die cel afbraak veroorzaken dus indirect houdt deze thee je dus jong!

Wat heb je nodig?

1 liter kokend water
4 zakjes biologische rooibosthee*
1-2 el biologische honing**
een halve biologische citroen
Optioneel: perzik
ijsblokjes
geduld

*Ik kies altijd voor biologische thee vanwege het feit dat er strengere regels gelden voor het gebruik van pesticiden. Theeblaadjes zijn net als bladgroenten kwetsbaar en zeer gevoelig zodoende kies ik voor veilig.

** Rauwe en biologische honing komt van bijen die geen suikerwater krijgen, in een goede omgeving vertoeven. Bovendien wordt de honing niet boven de 42 graden verhit waardoor het al zijn gezonde eigenschappen behoudt! Bijen zijn erg belangrijk voor onze natuur lees er hier meer over!

Zelf gezonde ijsthee maken

 

Zo ga je te werk

Het is eigenlijk heel erg simpel, je hebt er vooral geduld voor nodig.

 • Kook het water.
 • Hang de theezakjes in het gekookte water. Omdat je de thee af laat koelen verliest de thee de helft van de smaak dus wees niet bang om het lekker te laten trekken. Zo’n 20-30 minuten moet voldoende zijn.
 • Snijd de citroen in partjes en voeg deze ook toe aan het water.
 • Doe 1-2 eetlepels biologische honing bij de thee zodra deze nog heet genoeg is om deze er goed doorheen te roeren.
 • Laat je thee buiten de koelkast (!) goed afkoelen, tot lauwwarm. Dit duurt ongeveer 1-2 uur.
  Waarom buiten de koelkast? Dat zit zo: als je de hete thee te snel in de koelkast zet gaat het raar bubbelen, net als een thee in lauwwarm water proberen te trekken. Gewoon niet doen.
 • Zodra je thee genoeg is afgekoeld mag hij wel in de koelkast. Laat wederom minimaal 1-2 uur staan om volledig af te laten koelen.

En zie daar! Je eigen verse, huisgemaakte gezonde ijsthee! Serveer met een extra schijfje citroen en gebruik flink wat ijsblokjes.

Proost!

Duik jij de keuken in om deze gezonde ijsthee te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @kookmutsen en @eatpurelove in je bericht. Vinden we leuk!

Liefs Anouk
www.kookmutsen.com

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’

Wat is jouw favoriete drankje tijdens warme zomerdagen? Laat het ons weten in de comments. Dat vinden we leuk!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

 1. S t b

  Biologische honing….haha verdiep u daar maar eens in, dat is er niet in Nederland.
  Bijen vliegen in een straal van 3 km en kunnen op gespoten gewassen vliegen. Dus mag het al geen biologisch heten…
  En suikerwater kan worden gebruikt als voer en als ze dat op hebben (Of je wisselt de ramen) dat heb je ook altijd pure honing…..

  Verder heerlijk recept…

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lijst gezonde drankjes voor kids (+ tips, inspiratie en variatie voor genoeg drinken) ⋆ Mama's Jungle - […] winkel-ijsthee zit precies weinig thee en veel suiker. Je kunt ook zelf ijsthee maken, veel gezonder, kost slechts beetje…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This