Zelf gezonde pindasaus maken


Zelf gezonde pindasaus maken

Deze pindasaus is heerlijk! Pindasaus uit een bakje mijdt ik al flink wat lichtjaren. Niet alleen vanwege de toevoegingen, maar voornamelijk omdat ik deze nogal smakeloos vind. Deze pindasaus maak ik van scratch af aan met pinda’s, maar je kunt natuurlijk ook aan de slag met een pot pindakaas. Zelf gezonde pindasaus maken, wat wil je nog meer?

Deze pindasaus is heerlijk bij Indonesische gado gado. Het recept vind je hier.

Trassie, beter bekend als gefermenteerde garnalenpasta stinkt enorm, maar is onmisbaar in een smaakvolle homemade pindasaus. Even neus dicht en doorzetten, na bereiding is de ‘vislucht’ verdwenen en blijft er een smaakvolle, authentieke Indonesische saus over. Trassi is verkrijgbaar in de grotere supermarkten en bij de toko. Die van de toko stinken overigens nog meer.

Zelf gezonde pindasaus maken

Wat heb je nodig?

1/2 tl garnalenpasta (1 klontje trassie)
2 teentjes knoflook
2 kleine rode pepertjes, in stukjes gesneden
1-2 el limoensap
2-3 tl fried sjalotjes
1 el kokospalmsuiker
2 el ketjap manis
1/4 middelgrote tomaat in stukjes gesneden
150 gr ongezouten geroosterde pinda’s
3 el water*
zeezout
sesamolie

*Wil je een wat zoetere saus? Voeg dan in plaats van water 3 eetlepels kokosmelk toe.

Tip! Vind je de pindasaus te pittig naar je smaak? Dan kun je de saus wat minder spicy maken door extra ketjap manis.

blender

Zo ga je te werk

  1. Verhit de sesamolie in een koekenpan. Fruit de sjalotjes samen met de uitknepen knoflookteentjes.
  2. Verkruimel de trassie en verhit dit 2 minuutjes mee in de koekenpan.
  3. Pak nu je blender (of keukenmachine) erbij. Maal het sjalot-knoflook-trassie mengsel samen met de palmsuiker, de ketjap manis en de rode pepertjes tot een egaal sausje.
  4. Voeg eventueel wat water toe om de pindasaus wat vloeibaarder te krijgen.
  5. Voeg nu de pinda’s, de tomaat, het water (of kokosmelk), de limoensap en een snuf zout toe.
  6. Wanneer je een egale pindasaus hebt kun je deze eventueel nog even verwarmen. Even proeven is slim, zo kun je de smaak nog wat aanpassen. En vind je de pindasaus te dik? Dan voeg je gewoon wat extra water of kokosmelk toe.

Enjoy!

Wat vinden jullie van dit recept voor gezonde pindasaus? Laat het ons weten in de comments. Vinden we leuk!


4 reacties

  • Ellen van Straaten schreef:

    Ketjap manis lijkt me niet zo gezond. Wat is hiervoor een goed alternatief?

    • Mirjam Blanken schreef:

      Hoi Ellen,
      Je zou tamari kunnen proberen. Het is wel minder stroperig en minder zoet. De ketjap manis uit de reguliere supermarkt is inderdaad geen gezonde optie. Voor zover er gezonde ketjap manis bestaat natuurlijk 😉 Als je toch kiest voor ketjap manis, dan zou ik voor biologische gaan, met zo min mogelijk toevoegingen en liefst gefermenteerd (blijf liefst uit de buurt van de variant van gehydroliseerd eiwit). Over dit laatste komt deze week nog een blog online. Heeft dit je een beetje de goede weg op geholpen? Liefs Mirjam

  • Bernou schreef:

    Tomaat? Waarom zou je dat doen? In mijn Indonesische oma’s recept gaat geen limoen maar wel tamarinde. Geen tomaat. En ook geen ketjap manis. Wel meer gula djawa, salamblaadjes, kemirinoten en meer santen. Ipv pepertjes een goede sambal badjak voor meer smaak. Flink peper en flink zout.

    • Mirjam Blanken schreef:

      Hoi Bernou,
      Bedankt voor je input. De ingrediënten die jij noemt zijn nauwelijks te vinden in een normale supermarkt en ik wil mijn recepten toegankelijk houden. Maar ik moet zeggen dat oma’s recepten vaak wel het lekkerst zijn! 😉
      Liefs Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *