Zelf ketchup maken zonder suiker


koken & tafelen algemeen

Zelf ketchup maken zonder suiker

De basis van ketchup zijn tomaten. Maar hier blijft het natuurlijk niet bij. De kruidige en zoete smaak krijg je door het toevoegen van verschillende kruiden. Helaas zit er in de meeste ketchup suiker, zelfs in de home made varianten die je vindt op internet. Over ‘verborgen suikers’ gesproken! Zelf ketchup maken zonder suiker is even werk, maar je kunt hem dan ook heel lang bewaren. Een ongeopende pot zelfgemaakte ketchup kun je namelijk wel 6 maanden bewaren. Let’s do this!

Wil je helemaal los gaan? Dan is dit recept voor supersnelle mayonaise ook een aanrader!

Zelf ketchup maken zonder suiker

De ketchup wordt naarmate de tijd verstrijkt alleen maar smaakvoller!

Sluipsuikers

Er zitten zo’n 57 suikerklontjes in een fles tomatenketchup! Nu moet je wel een grootverbruiker zijn van ketchup wil je deze allemaal binnen krijgen. Een flinke dot ketchup zal dus echt niet meteen je suikerinname vergroten. Het ‘gevaar’ zit hem in dit geval in de zogeheten sluipsuikers. Dat wil zeggen: suikers die je ongemerkt binnenkrijgt doordat ze ‘verborgen’ zitten in producten waar je het niet in verwacht. Heel veel bewerkte producten bevatten namelijk suiker. Denk hierbij aan soep, ontbijtgranen, vleeswaren, hamburgers, thee en zelfs zalmfilet. Het etiket bevat vervolgens mooie namen voor suiker zoals: dextrose, maltodextrine of glucosestroop.

De schuilnamen van suiker

Wat heb je nodig?

1 kilo rijpe tomaten
1 rode paprika
1 grote rode ui
2 stengels bleekselderij
50 ml rode wijnazijn
3 cm geraspte verse gember
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
1 el verse basilicumblaadjes
1 tl korianderzaad
zout & peper

Optioneel: honing naar smaak toevoegen

Wil jij minderen met suiker? Lees dan vooral deze 7 tips om suikervrij te eten ook even!

Zo ga je te werk

  1. Zet een aantal schoongemaakte en uitgekookte glazen potten klaar. Ik gebruik hiervoor altijd mijn Mason Jars weckpotten. Deze sluiten goed af, zo weet ik zeker dat de ketchup goed houdbaar blijft.
  2. Snijd de tomaten in 4 stukken en verwijder het harde gedeelte van de tomaten.
  3. Was de paprika en verwijder de witte stukken en zaadlijsten. Snijd de rode paprika in grove stukken.
  4. Pel de rode ui en snijd deze ook in grove stukken.
  5. Was de bleekselderij en snijd deze ook in stukjes.
  6. Doe de tomaten samen met de paprika, bleekselderij en rode ui in een grote pan met dikke bodem. Voeg hieraan de rode wijazijn toe en de eetlepel olijfolie toe.
  7. Voeg de verse basilicumblaadjes, de geraspte gember en het korianderzaad toe.
  8. Knijp een teentje knoflook uit boven de pan.
  9. Breng dit langzaam aan de kook en laat voor zo’n 2 uur zachtjes sudderen.
  10. Wanneer het mengsel zacht is haal je de pan van het vuur. Met een staafmixer of blender mix je het mengsel tot een gladde saus.
  11. Deze saus is waarschijnlijk nog te waterig, dus tijd voor fase 2: indampen!
  12. Giet de saus terug in de pan en laat de ketchup op matig vuur indampen tot je de gewenste dikte bereikt hebt.
  13. Even voorproeven natuurlijk! Voeg naar smaak peper en zout toe. Eventueel kun je nu ook wat honing toevoegen. Nog even goed door roeren natuurlijk.
  14. Laat de kokende saus even afkoelen voor je het in de potten doet. Wanneer je de ketchup in de potten hebt gedaan, zet je deze 5 minuten ondersteboven zodat ze vacuüm kunnen trekken.
  15. Na opening is de ketchup ongeveer 2 weken houdbaar. Heerlijk bij de zoete aardappel friet.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’

BewarenBewaren

BewarenBewaren


15 reacties

  • Charlotte schreef:

    Wat ontzettend leuk om dit zelf te maken, ik eet graag ketchup maar al die suiker… Ga het zeker eens proberen!

  • Monique schreef:

    Ik hoop het morgen te gaan maken! Zou ik het ook in potten met van die klemdeksels kunnen doen?

  • Bianca schreef:

    Ik heb het gemaakt en ik moet zeggen: lekker. Maar mijn gezin vindt het zó geen ketchup, meer een pastasaus. Ik moet ze inderdaad gelijk geven: hoe fijn ik het ook gemaakt heb, écht ketchup is het niet. Zij geven de voorkeur aan de ‘gewone’ ketchup. Dus eet ik mijn potje zelf maar leeg. Want het is wel lekker!

  • Dijk schreef:

    Dit recept ,voor hoeveel potten is dat? Aangezien ik alleenstaand ben en niet heel veel ketchup eet..

  • Freerk schreef:

    Kost even tijd om het te maken, maar het resultaat is uitstekend en de smaak is top. Zelfs een liefhebber van Heinz ketchup vondt het zeer geslaagd.
    Een blijvertje dus!

  • Laura schreef:

    Het was inderdaad lekker van smaak. Het is geen ketchup vind ik, maar we gebruiken het nu als makkelijke pastasaus. Bedankt!

  • Kati schreef:

    Kan je mij vertellen hoeveel koolhydraten er in deze saus zitten? Alvast bedankt

  • Jeroen schreef:

    Een recept zonder suiker. Je schrijft zelfs over “sluipsuikers”. Super!..maar dan zeg je ‘optioneel honing toevoegen’…honing?!…honing IS suiker. Of het nou in honing zit of fruit of geraffineerd…suiker is suiker. Ons lichaam maakt daarin geen verschil. Suiker is glucose en dient te worden afgebroken door aanmaak van insuline. Ongeacht wat de vorm is waarin het wordt ingenomen. Dus die twist in je recept snap ik niet helemaal. Waarom plaats je een suikervrij recept met begeleidend verhaaltje en doe je vervolgens de suggestie om honing toe te voegen?? Nogal tegenstrijdig.

    • Mirjam Blanken schreef:

      Hi Jeroen,
      Suikervrij eten is natuurlijk flauwekul, dat snap je. Tomaten bevatten ook koolhydraten en dus ‘suiker’. Voor de meeste mensen is dit recept zonder de optionele honing prima, maar er was wel vraag naar. Voeg naar smaak witte suiker toe past wat mij betreft niet. Honing is een natuurproduct en past met mijn achtergrond beter. En ja, hier zitten suikers in 😉 Over de vorm van suikers en uit welke producten je jouw koolhydraten en dus je energie het best kunt halen, daar valt over te discussiëren. Ik kijk liever naar het totaalplaatje van wat er op je bord ligt. Een reep chocolade valt toch echt anders dan een havermout taartje met honing.
      Liefs Mirjam

  • Jack schreef:

    Als je op de koude ketchup in de pot een laagje olie doet sluit dat de ketchup af. Blijft die langer goed. ( Turks trucje)

  • Rianne schreef:

    Kun je de ongeopende potten 6 maanden buiten de koelkast bewaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *