Zelf sambal maken zonder suiker


Zelf sambal maken zonder suiker

Als de zomer niet heet is, dan zorgen we maar dat het eten het wel is! Met sambal breng ik graag wat extra pit aan mijn eten. Toen ik een half jaar geleden de Indonesische keuken begon te ontdekken, zag ik ook dat zelf sambal maken niet heel moeilijk is. Volgens de traditionele Indonesische recepten heb je behoorlijk wat ingrediënten nodig en bij ons in de buurt is er geen toko waar ze alles verkopen. Bovendien is deze sambal zonder geraffineerde suiker, ik gebruik namelijk ahornsiroop in dit recept.

zelf sambal maken zonder suiker

Ik ging aan de slag, en kreeg een heerlijke sambal!

Wat heb je nodig?

voor ongeveer 200 ml sambal

200 gram Spaanse pepers
3 tenen knoflook
kleine ui
80 ml ketjap
3 eetlepels ahornsiroop
ruime mespunt zout
kleine gesteriliseerde potjes

Zo ga je te werk

  1. Snij de ui en knoflook in grove stukken.
  2. Verwijder de zaadlijsten uit de pepers en snij ze in stukken.
  3. Doe de ui, knoflook en pepers in de keukenmachine, en laat deze fijn malen.
  4. Breng in een pan een laagje water aan de kook.
  5. Voeg het pepermengsel toe en breng aan de kook.
  6. Voeg de ketjap, het zout en de ahornsiroop toe.
  7. Laat het mengsel koken totdat het grootste gedeelte van het vocht verdampt is. De sambal moet nog vochtig zijn, maar niet te nat.
  8. Doe de sambal in kleine potjes, draai deze dicht en zet ze op zijn kop. Laat ze zo afkoelen.

Afhankelijk van welke pepersoort je kiest, zal de sambal heter worden. Ik gebruik graag kleine potjes, omdat een deel van de sambal dan langer luchtdicht afgesloten is en daardoor iets langer houdbaar. Wat ik je nog wel mee wil geven? Ventileer je keuken! Zet de afzuigkap aan en een raam open waar het kan. Door het verwarmen van de pepers, komen er redelijk wat pittige gassen vrij. Wel zo fijn, als die snel weg zijn!

Liefs Nicky
Volgen jullie mij al op Instagram?

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’


3 reacties

  • Anna schreef:

    Ah, wat jammer. Ik zocht een recept voor sambal zonder suiker, maar in ketjap zit ook gewoon suiker en ik vind agave siroop ook gewoon suiker, dus we kijken even verder.

    • Mirjam Blanken schreef:

      Hi Anna,
      Snappen we helemaal hoor! Een recept als sambal 100% suikervrij is lastig. Wij hebben geprobeerd om het recept zo aan te passen dat er in ieder geval stukken minder suiker in zit. Misschien kun je het proberen zonder ahornsiroop?
      Succes met je zoektocht!
      Liefs Mirjam

  • Celina schreef:

    Ik gebruik stevia ipv suiker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *