Zoete aardappel friet: uit de oven en uit de pan


koken & tafelen algemeen

Zoete aardappel friet

Zoete aardappel staat ook wel bekend als de bataat. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de zoete aardappel helemaal geen aardappel, maar een knol! De mogelijkheden met zoete aardappel zijn eindeloos. Ik koos vandaag voor mijn quilty pleasure: zoete aardappel friet!

Bakken in kokosolie

Ik bak de zoete aardappel friet in kokosolie (kokosvet). In het kader van goed, beter, best vind ik bakken in kokosolie de beste optie. Kokosolie kun je namelijk langdurig hoog verhitten zonder dat het gaat oxideren en er schadelijke stoffen en vrije radicalen ontstaan. Say what? Kokosolie is de meest stabiele plantaardige olie. Dit komt simpelweg omdat kokosolie een verzadigd vetzuur is. Verzadigde vetzuren zijn anders opgebouwd dan meervoudig onverzadigde vetten zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie. Hierdoor is kokosolie een veel sterker vetzuur die bij langdurige verhitting zijn stabiele structuur behoudt.

Meer lezen over vrije radicalen en antioxidanten?
Check dan dit artikel over de werking van antioxidanten

zoete aardappel friet

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen

2 middelgrote zoete aardappelen
ongeveer 2 eetlepels kokosolie*
rode paprikapoeder
zeezout

*Ik kies zelf het liefst voor de ontgeurde variant van kokosolie bij het bakken van zoete aardappel friet. Check even op de verpakking in de winkel of jouw kokosvet een geurtje heeft. Ontgeurde kokosolie is niet alleen neutraal van smaak, maar kun je ook hoger verhitten dan de gegeurde kokosolie. Ontgeurde kokosolie is wel een bewerkter product.

Hoe maak je deze zoete aardappel frietjes?

  1. Spoel de aardappelen onder de kraan even schoon. Schillen hoeft niet!
  2. Snijd ze vervolgens in lange repen en laat ze 30 minuten weken in water. Hierdoor wordt zetmeel ontrokken waardoor je friet uiteindelijk krokanter is. Giet ze vervolgens af en dep ze goed droog.
  3. Je kunt de frieten in de oven bakken, maar een pan met olie werkt net zo goed.

Zoete aardappel friet uit de oven

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Smelt het kokosvet au bain marie in een pannetje. Doe de vloeibare olie samen met de frieten in een kom en hussel even goed. Verspreid de frieten over de met bakpapier bekleedde bakplaat.
  3. Bak de frieten voor ongeveer een half uur. Halverwege even omkeren.
  4. Bestrooi de zoete aardappel frietjes met wat zeezout en rode paprikapoeder.

Zoete aardappel friet uit de pan

  1. Wanneer je de frieten in de pan bakt, laat dan eerst de pan goed warm worden.
  2. Doe vervolgens genoeg kokosvet in de pan. De frieten moeten er bijna in zwemmen.
  3. Zorg ervoor dat het vet niet gaat walmen, dan is je pan te warm en dit komt de kwaliteit van je vet en je gezondheid niet ten goede.
  4. Kokosvet is in dit geval wel de beste optie, omdat het een stabiel vet is. Dat wil zeggen: je kunt het langdurig hoog verhitten zonder dat het oxideert en er vrije radicalen vrijkomen. En geloof me, die wil je niet.
  5. Bak de zoete aardappel friet om en om bruin. Giet de friet vervolgens af en doe er wat zout en rode paprikapoeder op.

Tip! Zet een schaaltje onder je vergiet. Kokosvet stolt bij een temperatuur onder de 25 graden en je wilt niet dat je wasbak verstopt raakt.

Tip! Doe er een klodder verantwoorde, suikervrije, biologische of eigengemaakte mayonaise of ketchup zonder suiker bij!

Dol op friet? Probeer dan ook eens deze friet van avocado!

Enjoy!

Duiken jullie de keuken in om deze zoete aardappel friet te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove. 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

BewarenBewaren


2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *