Zuivelvrije panna cotta met mango


Zuivelvrije panna cotta met mango

Dit feestelijke Italiaanse toetje is de perfecte afsluiter van een heerlijk kerstdiner. Panna cotta betekent letterlijk ‘gekookte room’. In het oorspronkelijke recept gaat dan ook room. En wat met dierlijke room kan, kan ook met plantaardige room. Ik maakte deze zuivelvrije panna cotta met kokosmelk. Mijn favoriete merk is Aroy-D. Deze bevat namelijk het hoogste gehalte aan kokosextract, zo’n 60%. En daarnaast enkel water. In tegenstelling tot veel andere (biologische) merken die hier nog wat E-nummers in de vorm van emulgatoren en stabilisatoren aan toevoegen.

Welke kokosmelk is de beste keus?

Zuivelvrije panna cotta met mango

Dit toetje kun je een dag van te voren al maken. Bye, bye kerststress! Sterker nog, aangezien de panna cotta zo’n 3-4 uur in de koelkast op moet stijven is het veel slimmer om dit dessert een dag van te voren te maken.

Wat heb je nodig?

500 ml kokosmelk (fan van Aroy-D)
2 el honing*
1 el vanille-extract (of 1 vanillepeul)
4 blaadjes gelatine
gepureerde mango (vers of diepvries)
geraspte kokos
ongezouten pistachenootjes

Steelpannetje
Muffinvorm of kleine glaasjes

*Ben je vegan? Of heb je geen honing in huis? Je kunt de honing eventueel ook vervangen door ahornsiroop.

Zuivelvrije panna cotta met mango

Eet je geen dierlijke producten? Dan kun je de gelatine vervangen door agar-agar. Agar agar is de plantaardige variant van gelatine. Agar agar is een krachtig bindmiddel gemaakt van verschillende soorten roodwieren. Je hebt voor dit recept ongeveer een theelepel poeder nodig. Check voor de zekerheid ook de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik je de poedervorm dan heb je minder nodig dan bij de flakes. 

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de kokosmelk in een steelpannetje op laag vuur.
  2. Voeg de honing en het vanille-extract (of schraap met een mesje het merg uit de vanillepeul) toe en breng dit mengsel zachtjes aan de kook.
  3. Week ondertussen de gelatineblaadjes zo’n 5 minuten in koud water.
  4. Neem de kokosmelk van het vuur en laat iets afkoelen.
  5. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het kokosmengsel.
  6. Los de gelatine al roerend op.
  7. Wil je hetzelfde effect als op de foto? Dan maak je nu eerst de mango coulis (stap 10). Deze verdeel je over de glaasjes en vul je vervolgens op met panna cotta.
  8. Andersom kan ook! Verdeel dan het panna cotta mengsel over 4 glaasjes (of muffinvorm).
  9. Laat de panna cotta minimaal 3-4 opstijven* in de koelkast.
  10. Je maakt eenvoudig een coulis van mango door de mango te pureren. Eventueel kun je de gepureerde mango nog wat zoeten met honing.
  11. Giet de coulis van mango over de panna cotta. Gebruik je de muffinvorm? Dan kun je de panna cotta’s voorzichtig uit de vorm duwen. Maak af door er wat kokosrasp en pistachenoten over te strooien.

*Is de panna cotta nog te vloeibaar, laat het dan een nachtje opstijven in de koelkast.

Enjoy!

Duik jij de keuken in om deze zuivelvrije panna cotta te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove. 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *