Zuurkoolstamppot met zoete aardappel


Zuurkoolstamppot met zoete aardappel

Ik ben dol op zoete aardappel! Deze zuurkoolstamppot met zoete aardappel en ananas is een van mijn nieuwe favorieten. Deze variant van zuurkoolstamp heeft door de zoete aardappel een zoete twist. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is zoete aardappel helemaal geen aardappel! Zoete aardappel, oftewel bataat heeft een heerlijk zoete smaak die het goed doet in zoete en hartige gerechten. Zoete aardappel frietzoete aardappel kroketjes, zelfs brownies met zoete aardappel hebben jullie de revue zien passeren op Eat.Pure.Love. Ideaal om eens wat variatie aan te brengen, ook in je stamppot! Zoals deze zuurkoolstamp met zoete aardappel.

5x gezonde stamppot recepten, maar dan net even anders!

Zuurkool is gezond

Zuurkool is bovendien enorm gezond en zou best wat vaker op het menu mogen staan. Ontdekkingsreiziger James Cook nam zuurkool al mee aan boord om scheurbuik tegen te gaan. Zuurkool bevat namelijk veel vitamine C en is ook nog eens lang houdbaar. Niet alleen de hoge concentratie vitamine C in zuurkool zorgt voor een boost voor je immuunsysteem. Omdat zuurkool een gefermenteerd product is, bevat het melkzuurbacteriën. Deze zogeheten lactobacteriën zijn goed voor onze darmgezondheid en versterken op deze manier onze afweer.

Hoe maak je zelf zuurkool?

Het enige wat je nodig hebt om zelf zuurkool te maken is witte kool, zout, wat kruiden naar smaak, een glazen pot en vocht. Dit laatste zit al in je kool. Een witte kool bestaat namelijk voor 90% uit vocht en 1-3% uit suiker. Deze natuurlijke suikers zijn belangrijk wanneer je zelf aan de slag gaat met fermenteren van groenten. De melkzuurbacteriën op en in de kool zetten deze suikers om in melkzuur. Dit melkzuur zorgt op zijn beurt voor de houdbaarheid en smaak.

Het recept om zelf zuurkool te maken vind je hier

zuurkoolstamppot met zoete aardappel-5

Wat heb je nodig?

voor 4 personen

1 kilo zoete aardappelen
500 gr zuurkool
250 gr uitgebakken (vegetarische) spekjes
2 sjalotjes
1 teentjes knoflook
ananas
peper & zout

Zo ga je te werk

  1. Stoom de zoete aardappelen in zo’n 20 minuten beetgaar. Heb je geen stoompan? Kook de zoete aardappelen dan in ongeveer 20 minuten gaar in een laag water.
  2. Nu ga je de zuurkool bereiden. Fruit de sjalotjes in een koekenpan. Pers vervolgens het teentje knoflook erboven uit. Voeg de zuurkool toe. Goed omscheppen en op laag vuur laten opwarmen in de pan.
  3. Stamp ondertussen de zoete aardappel tot puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het wat smeuïger te maken.
  4. Bak de (vegetarische) spekjes en snijd de ananas in stukjes.
  5. Doe de zoete aardappelpuree, de zuurkool en de stukjes ananas bij elkaar in een grote pan en schep goed door.
  6. Serveer je zuurkoolstamppot met de uitgebakken spekreepjes.

Enjoy!

Wat is jouw favoriete gerecht met zoete aardappel? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *