Restaurant Instock in Amsterdam

Restaurant Instock in Amsterdam

Mirjam Blanken

25 april 2016


Restaurant Instock in Amsterdam

Restaurant Instock in Amsterdam is begonnen als pop-up restaurant op het Westergasterrein dat alleen open was voor diner, maar sinds Instock sinds juni 2015 een vaste vestiging heeft aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam kun je er terecht voor zowel ontbijt, lunch als diner. En naast deze vaste vestging heeft Instock ook nog een Toko aan de Ferdinand Bolstraat waar je kant-en-klaarmaaltijden kunt afhalen en een foodtruck die door Nederland rijdt naar events en festivals.

Restaurant Instock in Amsterdam

Het concept

Het concept van restaurant Instock is fantastisch, de chefs koken namelijk voor 90% met producten die normaal gesproken de borden niet hadden gehaald. Iedere ochtend wordt er met de elektrische food rescue kar van Instock langs 15 Albert Heijn filialen in Amsterdam gereden en worden daar producten opgehaald die anders weggegooid zouden worden, maar die eigenlijk nog prima zijn voor gebruik.

Je kunt hierbij denken aan misvormde groente, producten waar het etiket scheef zit of licht beschadigde verpakkingen. De opbrengst die de food rescue kar ophaalt uit de verschillende Albert Heijn filialen bestaat zodoende vaak uit allerlei soorten groente, fruit, aardappelen en brood dat niet meer verkocht kan worden maar nog wel aan alle eisen van de voedsel- en warenautoriteit voldoen.

Het vlees van Instock komt niet rechtstreeks uit de Albert Heijn, maar van Hilton Meats B.V. Dit is een vleesleverancier van Albert Heijn. Zij hebben soms producten die ze niet meer naar de winkel kunnen sturen vanwege een overschot of een te korte houdbaarheidsdatum.

De vis komt van de vishandel Jan van As, zij sparen afsnijsels voor Instock op die ze niet kunnen verkopen aan hun reguliere klanten omdat die de mooi gesneden delen van de vis afnemen. En daarnaast helpt Heineken Instock aan bier en andere drankjes. Heineken heeft namelijk producten over door verschillende redenen, bijvoorbeeld producten die te kort houdbaar zijn om nog naar klanten te sturen, kapotte verpakkingen, of restanten van evenementen en festivals.

Per week haalt de food rescue kar zo’n 2000 kilo (!!) voedsel op wat anders gewoon linea recta in de prullenbak was verdwenen.

Restaurant Instock in Amsterdam

Het team van restaurant Instock in Amsterdam

Het menu

Doordat de food rescue kar iedere dag terugkomt met een andere opbrengst is het altijd weer een verrassing wat er geserveerd zal worden in het restaurant en af te halen zal zijn in de Toko. Iedere dag stellen de koks een ander menu samen op basis van de oogst van de dag. Maar in ieder geval één ding is zeker, Instock staat voor goede en inventieve gerechten en de koks benutten de producten maximaal. Daarom bestaat ieder gerecht gemiddeld zo’n 90% uit producten die anders verspild zouden worden. De overige 10% bestaat uit producten die bijgekocht moeten worden, zoals zuivel of olijfolie.

Restaurant Instock in Amsterdam

Het menu van de dag is te vinden op het krijtbord. Mij werd de brunchplank aangeraden, zodat ik zoveel mogelijk kon proeven. De brunchplank is namelijk een plank met meerdere verschillende gerechten die dag worden geserveerd.

Restaurant Instock in Amsterdam

De dag dat ik er was bestond de brunchplank uit frittata, broccolisoep, salade, rösti, geroosterd brood met jam en een zoet appeltaartje. Oftewel een heel uitgebreide, diverse en smaakvolle brunchplank!

Nieuwe ontwikkelingen en samenwerking

Restaurant Instock is een stichting en zodoende wordt eventuele winst geïnvesteerd in nieuwe activiteiten die hun missie ondersteunen. Instock is bijvoorbeeld bezig met het openen van meerderen filialen in andere steden (denk aan bijvoorbeeld Utrecht, Den Haag en Rotterdam) en tevens met het opzetten van een eigen productlijn waarbij alle producten gemaakt zijn van gered voedsel, maar wat ook goed te bewaren is (denk aan bijvoorbeeld eigen gemaakte jam).

Naast deze ontwikkelingen heeft Instock ook een hele mooie samenwerking met De Voedselbank. Instock geeft namelijk de gasten de mogelijkheid om €12,50 te doneren, Instock verdubbelt dit dan en schrijven een Instock cadeaukaart uit. Deze cadeaukaart worden overhandigd aan de voedselbank coördinator, die er weer voor zorgt dat de cadeaukaart bij de juiste mensen terecht komt. Zo kunnen ook de mensen die gebruik maken van de voedselbank genieten van een avondje uit.

Restaurant Instock in Amsterdam

Naast de vaste vestging heeft Instock ook nog een Toko aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam waar je verse kant-en-klaarmaaltijden kunt afhalen.

Draag een steentje bij

Houd jij ook niet van voedselverspilling en wil je een steentje bijdragen aan het tegengaan hiervan? Genieten dan eens bij Restaurant Instock van een heerlijk ontbijt, smaakvolle lunch of divers diner of ga eens langs bij de Instock Toko voor een makkelijke en lekkere kant-en-klaarmaaltijd en help op deze manier voedselverspilling te voorkomen!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This