Over Rot, het handboek voor fermenteren
Groenten en fruit met bruine plekken. Kaas met groene vegen. Vlees in een kleur die je eigenlijk niet kent. Niet echt aantrekkelijk, het idee dat je dat in je koelkast aantreft. Bacteriën, schimmels en gisten zijn ongestoord hun gang gegaan op jouw lekkere eten. Balen, want alles kan nu in één rechte lijn de vuilnisbak in. Maar wat als deze bacteriën, schimmels en gisten nou eens op een goede manier hun gang kunnen gaan? Dan ontstaat er iets prachtigs! Gefermenteerde voedingsmiddelen! Meneer Wateetons duikt in zijn boek Over Rot, het handboek voor fermenteren dieper in de theorie van het fermenteren.
Stoer & informatief
Het boek ziet er met zijn zwarte kaft chique, maar tegelijkertijd ontzettend stoer uit. Het heeft een robuuste look, wat het onderwerp op één of andere manier erg goed ondersteund. Mooi! Meneer Wateetons begint het boek met een flinke dosis theorie. Soms best pittig, want de Lactobacillales, Leuconostoc en Bacillus subtilis vliegen je om de oren. Maar al snel wordt duidelijk dat deze theorie écht nodig is, wil je weten wat je doet, zo gauw je aan je eigen zuurkool begint. Want als je een witte kool zo in een potje stopt, zal hij gaan rotten. Zeker weten. Maar ook zeker weten dat je dan niemand uit hoeft te nodigen om te komen eten.
Het recept voor homemade zuurkool!
Duidelijke recepten
Vervolgens wordt uitgelegd welke materialen je nodig hebt om goed te kunnen fermenteren, waarna je eindelijk kan beginnen! Groenten, drank, vlees, zuivel, noten, azijn, het komt allemaal aan de orde. De duidelijke, stap voor stap recepten zorgen ervoor dat je precies weet wat je doen moet. Erg leuk zijn ook de ‘troubleshooters’ bij ieder recept. De meest voorkomende fouten worden mét oplossing omschreven.
‘Over Rot, het handboek voor fermenteren’ is een fijn, mooi en stoer boek, wat de techniek ‘fermenteren’ heel duidelijk naar voren brengt. Met mooie foto’s, duidelijke tekeningen en heldere taal wordt fermenteren iets wat iedereen onder de knie kan krijgen. De anekdotes over ontplofte wijn en kazen geschikt als hockeypuck maken het boek Over Rot zéér smakelijk om te lezen!
Wil jij aan de slag met fermenteren? (winactie gesloten)
Wij verloten namelijk een exemplaar van dit mooie boek onder de volgers van Eat.Pure.Love! Wat moet je hiervoor doen?
- Laat hieronder een leuke, lieve, grappige reactie achter zodat ik je kan bereiken wanneer je gewonnen hebt.
- Spread the word! Share this post with your friends. Easy peasy met de buttons onderaan deze post.
De winnaar maak ik woensdag 30 maart bekend. Succes! Vivianne is de winnares. Gefeliciteerd!
Liefs Mirjam
Wat een leuke winacties heb je toch de laatste tijd! Toevallig ben ik vorige week zelf wat aan het experimenteren gegaan met fermenteren, maar mijn poging om rode zuurkool te maken rook zo niet lekker, dat ik het goedje gisteren in de biobak heb gekieperd. Hulp is dus zeer welkom!!
Hi Meike,
Wat jammer! Heb je het gedaan volgens de aanwijzingen in de blog? Geur zegt niet altijd iets namelijk 😉 En zuurkool is ook niet de meest lekkere geur. Net als eieren, daar moet je ook niet aan ruiken hihi. Van dit boek ga je vast blij worden. Fingers crossed!
Liefs Mirjam
Fermenteren is hot! Ik ben ermee aan het experimenteren en heel enthousiast. Wat zou het leuk zijn om hier meer over te leren en verder smaken uit te diepen!
En tijdens het duimen ga ik even bij mijn potje kimchi kijken 😉
Ik heb zelf (met hulp van een cursus) kimchi gemaakt en gefermenteerde worteltjes. Erg lekker en zou graag meer willen proberen. Dit boek zou me denk ik wel kunnen helpen.
Groetjes, Martine
Leuk! Het recept voor kimchi komt binnenkort ook online. Zo lekker!
Haha…het zijn leuke experimenten inderdaad. Benieuwd naar je kimchi 😉
Lijkt me een leuk boek! Ik doe zelf al al augurken, kefir en yoghurt maken, maar ik zou nog graag meer willen leren over fermenteren.
ik hou wel van een keuken uitdaging 🙂 lijkt me erg leuk om eens mee aan de slag te gaan…en die anekdotes zullen me vast door de moeilijke momenten heen helpen 😉
Oh, dit is zo mijn ding 😉
maar ik zou wel wat tips kunnen gebruiken…
Nu loopt mijn eten de koelkast uit zonder dat ik er iets mee doe…
Dat klinkt heel erg goed! Ik zou het graag willen proberen, ik weet dat het eten van gefermenteerd voedsel erg gezond is voor je, maar ik ben inspiratieloos. Hulp is zeer welkom!
Dat lijkt me nu net een mooi boek voor mij! Ik wil al zo lang graag gaan fermenteren, maar heb nog een duwtje nodig.
Wat-eet-ons….
Ik eet alles als ik maar weet wat ik eet. Mijn man eet alles als het maar lekker is.
Het boek geeft ons nieuwe smaken om te proberen!
Ik heb al eens een Sriracha saus gemaakt van gefermenteerde pepers en knoflook, dit is wel de lekkerste hotsauce die ik tot nu gemaakt heb.
Van Meneer Wateetons heb ik al het handboek voor de Vinexjager, en Over worst, dus zou Over Rot een mooie aanvulling zijn op mijn collectie tot nu, en een mooi boek om mijn fermenteer pogingen op een hoger level te brengen 🙂
Over worst en Over roken van Meneer Wateetons liggen al op de plank, Over Rot zou een super aanvulling zijn! Lijkt me weer heel wat anders dan zijn eerdere boeken.
Heel leuk fermenteren! Heb vandaag kimchi over de witlof-aardpeer salade gedaan, omdat de ingemaakte citroenen nog niet goed zijn.
Het boek over rot zou heel goed van pas komen voor nog meer lekkere gerechten!
Op de valreep nog meedoen ^_^ Wat een gaaf en uniek boek zeg! Ik doe graag mee omdat ik meer over fermenteren zou willen leren. Laatst voor het eerst zelf augurken gemaakt en dat was een big hit! Ik ben benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is.
Hardstikke leuk dat ik gewonnen heb 🙂
Ik kijk er naar uit en ben alvast potjes aan het opsparen hihi