Saag paneer: vegetarische Indiase curry met spinazie
I know, manlief had ook geen flauw idee wat ik bedoelde toen ik hem vertelde dat er saag paneer op het menu stond afgelopen weekend. Saag paneer is een vegetarische Indiase curry met een saus van spinazie, tomaat en plantaardige room (saag) en blokjes ongezouten kaas (paneer). Paneer is trouwens een kaassoort die in veel Indiase gerechten wordt gebruikt. De naam paneer komt van het Perziche woord panir, wat kaas betekent. Just so you know!
Wist je dit over paneer?
- Paneer heeft een stevige structuur en heeft nog het meeste weg van halloumi. En je raadt het al: paneer kun je dus lekker opbakken zonder dat de kaas smelt.
- Paneer wordt gemaakt zonder dierlijk stremsel. In plaats daarvan wordt citroensap gebruikt en hierdoor is het dus vegetarische kaas.
- Paneer neemt smaken en kruiden goed op en is dus perfect om te verwerken in curry’s zoals deze saag paneer.
- Om paneer zelf te maken heb je slechts 3 ingrediënten nodig: volle melk, citroensap en een snuf zout.
Zelf Indiase paneer maken doe je zo!
Wat heb je nodig?
Voor 3-4 personen saag paneer
450 gr paneer (dit zijn 2 pakjes Apetina Paneer)
1 ui, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
4 cm verse gember, geschild en fijn geraspt
2 tl garam masala
1 tl komijnzaad
1/2 tl chilipoeder
2 grote rijpe tomaten, in kleine stukjes gesneden
600 gr verse bladspinazie (diepvriesspinazie kan eventueel ook)
50 ml plantaardige room
2 el olijfolie
zout en peper naar smaak
naanbrood
300 gr rijst
Koekenpan
Hapjespan
Zo ga je te werk
Zo maak je de paneer
- Prik met een vork wat gaatjes in de paneer en snijd deze vervolgens in blokjes van 2 cm.
- Breng de paneer op smaak met wat peper en zout.
- Verwarm een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes paneer in een paar minuutjes goudbruin.
- Zet even apart.
Zo maak je de saag
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Zorg allereerst voor een hapjespan (of wok) die voldoende diep is om de spinazie toe te voegen. Spinazie slinkt snel, maar een lage koekenpan is niet handig in dit geval.
- Verhit de olijfolie in een hapjespan en rooster het komijnzaad.
- Voeg nu de ui, knoflook, gember, garam masala en cayennepeper toe en bak dit ongeveer een minuutje mee.
- Vervolgens kun je de blokjes tomaat al roerend 2 minuutjes meebakken.
- Voeg nu een flinke hand spinazie toe en laat dit slinken. Ga hiermee door tot alle spinazie geslonken is en laat dit 5 minuten op middelhoog vuur warm worden.
- Tot slot kun je de gebakken paneer en de room toevoegen. Roer goed door elkaar en laat de saag paneer nog eventjes goed warm worden voordat je deze serveert.
- Serveer de saag paneer met rijst en/of naan.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om dit recept voor saag paneer te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest