Mijd deze schadelijke stoffen in verzorgingsproducten zoveel mogelijk

Mirjam Blanken

18 september 2017


Tijd om ook eens kritisch te kijken naar je verzorgingsproducten, oftwel alles wat je op je huid en haar smeert. Make-up, gezichtscrèmes, zonnebrandcrème, deodorants, bodylotion, nagellak, shampoo… De gemiddelde vrouw smeert dagelijks wat af. Maar wist je dat deze producten vaak veel belastende stoffen bevatten? En dit betekent dat die dure ‘verzorgende’ crème misschien op lange termijn wel meer kwaad dan goed doet? Hierbij alle info over schadelijke stoffen in verzorgingsproducten.

Jouw grootste orgaan

Je huid is je grootste en ook nog eens een van de belangrijkste organen van ons lichaam. Via de huid maken we vitamine D aan, de huid regelt mede onze lichaamstemperatuur, ondersteunt de natuurlijke reiniging en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Je huid onnodig belasten met toxische stoffen zorgt voor verstoring van deze processen. Huidproblemen zijn hiervan nog maar het begin. Wist je dat veel stoffen in verzorgingsproducten ook je hormoonhuishouding kunnen verstoren met alle gevolgen van dien? Je bent dus niet alleen wat je eet, maar ook wat je smeert!

Keep your food, skin and thoughts clean.

Schadelijke stoffen in verzorgingsproducten

Ik heb een aantal van de meest voorkomende schadelijke stoffen op een rijtje gezet, zodat je weet waar je op moet letten.

Minerale oliën

Minerale olie is een verzamelnaam voor cosmetische ingrediënten die ontstaan tijdens de verwerking van aardolie. Zo krijg je paraffine en petroleum jelly (beter bekend als Vaseline). Minerale oliën leggen een beschermlaag op de huid. Hierdoor sluiten ze de huid af waardoor afvalstoffen zich ophopen en de huid minder goed kan ademen. Bovendien doen deze oliën nul komma nul aan huidverbetering. De ‘zachtmakende’ werking is bovendien verslavend. Bekend met de zogenaamde Labello-verslaving?

Op het etiket: paraffube, vaseline, liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil

Parabenen

Dit synthetische conserveringsmiddel heeft eigenlijk maar 1 doel: de producten langer houdbaar maken. Juist fijn toch? Parabenen kunnen echter een verstoring veroorzaken in je hormonen. Hormoonverstorende stoffen gooien je hormoonhuishouding in de war, waardoor je juist meer last krijgt van pukkeltjes.

Studies hebben ook aangetoond dat methylparabenen een snellere huidveroudering en DNA-schade kunnen veroorzaken. And last but not least. Parabenen worden ook vaak in verband gebracht met het ontstaan van borstkanker. Onderzoeken hiernaar zijn nog steeds gaande.

Op het etiket: methylparabenen, ethylparabenen, bethylparabenen, propylparaben,butylparaben,BHA, BHT

Sulfaten

Sulfaten vind je naast verzorgingsproducten ook vaak terug in schoonmaakmiddelen. En met een reden. Dit reinigingsmiddel zorgt simpel gezegd voor het schuimende effect van jouw facewash of shampoo. Sodium lauryl sulfate vind je vaak nog terug in goedkope shampoos. In de meeste producten is SLS vervangen door sodium laureth sulfate. De mildere ontvettende en schuimvormende werking van SLES zou minder irritatie veroorzaken op de huid.

Op het etiket: sodium lauryl sulfate, SLS, sodium laureth sulfate, SLES, natriumlaurylethersulfaat

Aluminium

Aluminium vind je met name in reguliere deodorants. Maar ook als hardende stof in nagellak. Aluminium (of een afgeleide ervan) wordt geabsorbeerd door de huid en zorgt er voor dat poriën zich sluiten, zodat je niet kunt zweten. Het knijpt dus als het ware de zweetklieren dicht. Handig zou je zeggen. Ware het niet dat deze toxische stof dus opgenomen wordt door de huid. Aluminium wordt in verband gebracht met borstkanker en Alzheimer.

Op het etiket: aluminium chlorohydraat, aluminiumoxide, aluminium

Kunstmatige parfums

In crèmes en lotions wordt vaak parfum gebruikt. Logisch ook, een lekkere geur is aantrekkelijk. Deze kunstmatige parfums zijn echter behoorlijk irriterend voor de huid. Gevolg? De geïrriteerde huid is vatbaarder voor invloeden van buitenaf en staat bovendien het natuurlijke reinigingsproces van de huid in de weg.

Op het etiket: parfum, fragrance, perfume

Ftalaten

Deze synthetische stoffen, ook wel bekend als weekmakers zorgen ervoor dat verzorgingsproducten langer blijven zitten. Ze zijn hormoonverstorend, veroorzaken onvruchtbaarheid, zijn mogelijk kankerverwekkend en kunnen astma en allergie veroorzaken. Falaten worden gebruikt in synthetische parfums en worden veelal niet vermeld op de verpakking. Naast cosmetica vind je deze stoffen ook in waterflesjes, nagellak, haarspray, plastic verpakkingen en kleding. In speelgoed zijn weekmakers inmiddels verboden.

Op het etiket: ftalaten, DEH, DHEP, DINP, DEHA, BBP

Meer lezen? Rimpels: het zijn je genen niet is ook een aanrader!

Health is wealth!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

3 Reacties

  1. Hoi Mirjam,

    Erg goed artikel! Een aantal jaren geleden heb ik een allergie onderzoek laten doen omdat ik continue uitslag kreeg (ook door exceem). Het bleek dat ik voor ongeveer wel 20 verschillende stoffen allergisch was. Ik heb de namen van de allergieën mee gekregen, maar eigenlijk nooit gehoord waar het nou in zit. Ik vind het ook lastig uit te zoeken omdat het zulke moeilijk namen zijn en er vaak wel 5 verschillende namen voor één bepaalde stof zijn. Eigenlijk heb ik sindsdien niet meer veel aandacht hieraan besteed en ben mij gaan focussen op gezond eten. Nu ik in mijn badkamer kijk zie ik toch wel heel veel producten waar ontzettend slechte stoffen in zitten. Heb jij tips voor bijvoorbeeld body crème (waarvoor ik nu vaseline gebruik) waar al deze schadelijke stoffen niet in zitten?

    Groetjes Alba

  2. Hi Alba,
    Dankjewel! Ik gebruik de bodycrèmes van Dr. Hauschka. Mijn favoriet is amandel! Heerlijk zacht en een subtiele geur.
    Liefs
    Mirjam

  3. Wat een goed artikel!! Heel helder en goed om te weten! Ik heb een vraag die lijkt op hierboven; wat zijn goede opties voor gezichtsverzorging?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This