Suiker. Het blijft een veelbesproken onderwerp. En niet zonder reden. Als ervaren etikettenlezer weet ik inmiddels mijn weg wel te vinden in de supermarkt, maar toch blijft het opletten geblazen. Want wist je dat aan ontzettend veel producten suiker wordt toegevoegd? En nee, dat staat er meestal niet zo duidelijk op. Fabrikanten gebruiken namelijk allerlei schuilnamen voor suiker. Op die manier lijkt een product gezonder dan het werkelijk is.
Maar of het nou ‘druivensuiker’, ‘bietenstroop’ of ‘maltodextrine’ heet: het blijft suiker. En vaak gaat het om geraffineerde varianten die snel worden opgenomen in je bloed, met alle gevolgen van dien voor je bloedsuikerspiegel en gezondheid. En het gaat verder dan je denkt. Niet alleen zoete producten zoals koek, snoep en ontbijtgranen bevatten toegevoegde suikers. Ook in hartige producten zoals gerookte zalmfilet, sauzen, vleeswaren en zelfs in voedingssupplementen duikt suiker regelmatig op.
Waarom al die schuilnamen?
Door suiker onder een andere naam te verstoppen, hopen fabrikanten dat het je niet opvalt hoeveel suiker er werkelijk in hun product zit. Staat er bijvoorbeeld agavesiroop of glucosestroop in de ingrediëntenlijst, dan klinkt dat misschien minder erg dan suiker, maar het effect op je lichaam is vergelijkbaar.
Let op deze 60 (!) schuilnamen voor suiker
- Agavenectar
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Barbados suiker
- Basterdsuiker
- Bietsuiker
- Bietenstroop
- Bruine suiker
- Caramel (verhitte suiker)
- Cassonade
- Dadelstroop
- Demerara
- Dextrose
- Druivensuiker
- Esdoornsiroop
- Fructose
- Fructosestroop
- Fruitsuiker
- Galactose
- Geleisuiker
- Glucose
- Glucose-fructosestroop
- Glucosestroop
- HFCS (High Fructose Corn Syrup)
- Honing
- Invertsuiker
- Kandij
- Karamel
- Kokosbloemsuiker
- Kokosbloesemsuiker
- Kristalsuiker
- Lactose
- Maisstroop
- Maïssuiker
- Malt
- Maltodextrine
- Maltose
- Maple Syrup
- Melasse
- Melassestroop
- Melksuiker
- Moutsuiker
- Nectar
- Oerzoet
- Palmsuiker
- Parelsuiker
- Rietsuiker
- Rijststroop
- Rijstsuiker
- Ruwe rietsuiker
- Saccharose
- Sacharose
- Sapconcentraat
- Speltstroop
- Sucranaat
- Sucrose
- Suiker
- Tarwestroop
- Vanillesuiker
- Wheat syrup
Zoetstoffen: een gezond alternatief voor suiker?
Wat kun je doen?
- Lees etiketten kritisch. Kijk niet alleen naar het suikergehalte in de voedingswaardetabel, maar vooral naar de ingrediëntenlijst.
- Wees alert op meervoudige vermeldingen. Soms worden meerdere soorten suikers gebruikt, zodat elk afzonderlijk lager op de lijst staat.
- Kies voor onbewerkte producten. Hoe minder bewerkt, hoe kleiner de kans op toegevoegde suikers.
0 reacties