Verborgen suikers herkennen: dit zijn de 60 meest gebruikte schuilnamen

Winkelwagentje gevuld met witte suikerklontjes op een gele achtergrond, symbool voor verborgen suikers in supermarktproducten.

Suiker. Het blijft een veelbesproken onderwerp. En niet zonder reden. Als ervaren etikettenlezer weet ik inmiddels mijn weg wel te vinden in de supermarkt, maar toch blijft het opletten geblazen. Want wist je dat aan ontzettend veel producten suiker wordt toegevoegd? En nee, dat staat er meestal niet zo duidelijk op. Fabrikanten gebruiken namelijk allerlei schuilnamen voor suiker. Op die manier lijkt een product gezonder dan het werkelijk is.

Maar of het nou ‘druivensuiker’, ‘bietenstroop’ of ‘maltodextrine’ heet: het blijft suiker. En vaak gaat het om geraffineerde varianten die snel worden opgenomen in je bloed, met alle gevolgen van dien voor je bloedsuikerspiegel en gezondheid. En het gaat verder dan je denkt. Niet alleen zoete producten zoals koek, snoep en ontbijtgranen bevatten toegevoegde suikers. Ook in hartige producten zoals gerookte zalmfilet, sauzen, vleeswaren en zelfs in voedingssupplementen duikt suiker regelmatig op.

Waarom al die schuilnamen?

Door suiker onder een andere naam te verstoppen, hopen fabrikanten dat het je niet opvalt hoeveel suiker er werkelijk in hun product zit. Staat er bijvoorbeeld agavesiroop of glucosestroop in de ingrediëntenlijst, dan klinkt dat misschien minder erg dan suiker, maar het effect op je lichaam is vergelijkbaar.

Let op deze 60 (!) schuilnamen voor suiker

  1. Agavenectar
  2. Agavesiroop
  3. Ahornsiroop
  4. Barbados suiker
  5. Basterdsuiker
  6. Bietsuiker
  7. Bietenstroop
  8. Bruine suiker
  9. Caramel (verhitte suiker)
  10. Cassonade
  11. Dadelstroop
  12. Demerara
  13. Dextrose
  14. Druivensuiker
  15. Esdoornsiroop
  16. Fructose
  17. Fructosestroop
  18. Fruitsuiker
  19. Galactose
  20. Geleisuiker
  21. Glucose
  22. Glucose-fructosestroop
  23. Glucosestroop
  24. HFCS (High Fructose Corn Syrup)
  25. Honing
  26. Invertsuiker
  27. Kandij
  28. Karamel
  29. Kokosbloemsuiker
  30. Kokosbloesemsuiker
  31. Kristalsuiker
  32. Lactose
  33. Maisstroop
  34. Maïssuiker
  35. Malt
  36. Maltodextrine
  37. Maltose
  38. Maple Syrup
  39. Melasse
  40. Melassestroop
  41. Melksuiker
  42. Moutsuiker
  43. Nectar
  44. Oerzoet
  45. Palmsuiker
  46. Parelsuiker
  47. Rietsuiker
  48. Rijststroop
  49. Rijstsuiker
  50. Ruwe rietsuiker
  51. Saccharose
  52. Sacharose
  53. Sapconcentraat
  54. Speltstroop
  55. Sucranaat
  56. Sucrose
  57. Suiker
  58. Tarwestroop
  59. Vanillesuiker
  60. Wheat syrup

Zoetstoffen: een gezond alternatief voor suiker?

Wat kun je doen?

  • Lees etiketten kritisch. Kijk niet alleen naar het suikergehalte in de voedingswaardetabel, maar vooral naar de ingrediëntenlijst.
  • Wees alert op meervoudige vermeldingen. Soms worden meerdere soorten suikers gebruikt, zodat elk afzonderlijk lager op de lijst staat.
  • Kies voor onbewerkte producten. Hoe minder bewerkt, hoe kleiner de kans op toegevoegde suikers.

Skip the sugar, you’re sweet enough already!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *